Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Zrenjanin obeležio praznik grada i stogodišnjicu oslobođenja

18.11.2018. 08:20 08:33
Piše:
Izvor: Polaganje venca na spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću – Oslobodiocu Foto: Dnevnik.rs

Praznik grada Zrenjanina, 17. novembar, ove godine posebno svečano se obeležava, nizom manifestacija kojima se slavi stogodišnjica oslobođenja grada.

Na centralnom gradskom trgu upriličena je svečanost povodom stogodišnjice oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu i proslava Praznika grada, koja je protekla uz učešće pripadnika Komande za razvoj Banatske brigade i reprezentativnog orkestra Garde Vojske Srbije. Na trgu su bili izloženi i naoružanje i oprema Vojske Srbije.

- Poštovani sugrađani, u ime Grada Zrenjanina i svoje lično ime čestitam vam Praznik grada i istorijski jubilej, stotu godišnjicu od oslobađanja u Prvom svetskom ratu. Pre tačno jednog veka, sa ovog istog mesta objavljeno je građanima tadašnjeg Velikog Bečkereka, potonjeg Petrovgrada a današnjeg Zrenjanina, da je završen Prvi svetski rat, i da su se na ovim prostorima dogodile krupne, epohalne i dalekosežne promene i da je vlast predata oslobodiocima i srpskim vlastima.

Obavljeno je to časno i vojnički, bez prolivene krvi, a zaštitu su imali svi narodi koji ovde žive i to je nešto čime se ponosimo  (Čedomir Janjić)

Prestala je da postoji Austrougarska monarhija, i od tog dana jasnom voljom i željom naroda Vojvodina je prisajedinjena matici, Kraljevini Srbiji, o čemu su sanjale generacije. Obavljeno je to časno i vojnički, bez prolivene krvi, a zaštitu su imali svi narodi koji ovde žive i to je nešto čime se ponosimo – naglasio je u govoru na svečanosti gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, obraćajući se okupljenima sa balkona Gradske kuće.

Kao što su to davnog 17. novembra 1918. godine učinili i predsednik Srpskog narodnog veća dr Slavko Županski i pukovnik Dragutin Ristić – Brigadir, njihove govore u celosti su, stojeći na balkonu Gradske kuće, interpretirali glumci Milan Kočalović, kao Županski, i Prvoslav Zakovski, kao pukovnik Ristić.

Okupljenima se obratio i pukovnik Nikola Dejanović, komandant zrenjaninskog garnizona, koji je Zrenjanincima čestitao praznik i jubilej. O događajima koji su prethodili 17. novembru 1918. godine i o Danu oslobođenja besedio je istoričar Slobodan Milin, a o tome šta su o veličanstvenoj srpskoj vojsci govorili i pisali onovremeni prijatelji i neprijatelji Srbije, podsetili su nas glumci Jovica Jašin i Milan Kočalović. U programu su učestvovali i operski pevač Nikola Basta, kao i KUD „Pionir“ iz Zrenjanina.

Gradonačelnik Čedomir Janjić sa saradnicima, načelnica Srednobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, kao i predstavnici brojnih organizacija, udruženja i stranaka, položili su vence na spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću – Oslobodiocu, a pomen oslobodiocima služili su sveštenici Srpske pravoslavne crkve, eparhije Banatske.

Venci su u prepodnevnim satima položeni i na spomen – obeležje učesnicima Prvog svetskog rata na Gradnuličkom pravoslavnom groblju, zatim na spomen - ploču oslobodiocu grada, brigadnom pukovniku Dragutinu J. Ristiću, u ulici koja nosi njegovo ime, kao i na spomen – obeležje Vojvodi Petru Bojoviću, u istoimenoj ulici. U porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice venci su položeni na spomen ploču srpskim dobrovoljcima - učesnicima Prvog svetskog rata.

Željko Balaban

Autor:
Pošaljite komentar
U Bačkoj Palanci bogat program povodom prisajedinjenja

U Bačkoj Palanci bogat program povodom prisajedinjenja

11.11.2018. 21:29 21:34
U Kovinu obeležena stogodišnjica od Velikog rata

U Kovinu obeležena stogodišnjica od Velikog rata

13.11.2018. 19:38 19:43
STOGODIŠNJICA RATA Veliki čas istorije u Šajkašu

STOGODIŠNJICA RATA Veliki čas istorije u Šajkašu

14.09.2018. 17:52 17:58