Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Zasedala Skupština Vojvodine: Podrška završnom računu budžeta

26.06.2019. 20:54 20:58
Piše:
Izvor: Dnevnik (R. Hadžić)

Poslanici Skupštine Vojvodine sa 67 glasova za su podržali završni račun budžeta AP Vojvodine i izveštaj o njegovom izvršenju za 2018. godinu.

Za dokument su glasali poslanici vladajuće koalicije Srpska napredna stranka i Savez vojvođanskih Mađara, dok su protiv  bili opoziciona Srpska radikalna stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine i jedan poslanik Demokratske stranke koji ne bojkotuje rad pokrajinskog parlamenta.

Poslanici Socijalističke partije Srbije, koji su takođe deo vladajuće koalicije, nisu učestvovali u raspravi i većina njihovih parlamentaraca nije primećena u sali prilikom glasanja.

Budžet AP Vojvodine za 2018. godinu je projektovan na nivou od 73,47 milijardi dinara, a ostvaren je u iznosu od 71,85 milijardi dinara, ili 97,8 odsto od obima. Rashodna strana, odnosno izvršenje budžeta je izosila 67,62 milijardi dinara ili 92,04 odsto od plana. U raspravi je izrečena  generalna ocena od strane opozicije da je materijal obiman, transparentan, “matematički” dobar, urađen u skladu sa zakonom i dostavljen u zakonskom roku. Pojedini poslanici opozicije su izrazili zadovoljstvo i sa prihodnom stranom budžeta, ali i nezadovoljstvo zbog nedovoljnog izvršenja budžeta naročito kod Uprave za kapitalna ulaganja, kao i velikih izdvajanja za ličnu potrošnju u odnosu na prethodne godine. Izdvajanja za ličnu potrošnju se između ostalog, odnose na administrativne usluge i usluge reprezentacije. Nenad Borović iz opozicione Demokratske stranke izrazio je zadovoljstvo i zbog visine ustupljenih prihoda koji su pokazatelji pozitivnih privrednih kretanja i zaposlenosti u Vojvodini. Ustupljeni prihodi, koji ostaju u Vojvodini od poreza na zarade i poreza na dobit preduzeća u prošloj godini  su iznosili 16 milijardi i 149 miliona dinara i  za 5,89 odsto su i više u odnosu na planiranih, i  više su nego u ranijim godinama. Borović je međutim, kritikovao visok iznos budžetske rezerve od 1,2 milijarde dinara, kao i nedovoljan stepen realizacije planiranog budžeta u zdravstvu, poljoprivredi i kapitalnim ulaganjima u ukupnom iznosu od oko četiri milijarde dinara.


Borović: Korisniji na plenarnoj sednici nego da bojkotujem

Poslanik Demokratske stranke Nenad Borović je uoči sednice izjavio novinarima da se nalazi pod udarom stranačke centrale zbog odluke da učestvuje u radu Skupštine Vojvodine.

– Mislim da je sloboda izbora i pravo na slobodnu reč i na kritičku misao pravo svakog poslanika i mislim da sam građanima Rume mnogo korisniji na plenarnoj sednici, nego da je bojkotujem. Ja ću ostati dosledan sebi i biću tamo gde građani očekuju da budem, a ne stranka – rekao je Borović.


Poslanici Srpske radikalne stranke, iako su konstatvali da je završni račun obiman, transparentan i dostavljen u zakonskom roku nisu ga podržali. Kako je šef poslaničke grupe Đurađ Jakšić rekao pokrajinska vlast je najavila veliki ekonomski i privredni procvat i rešenje mnogih akutnih problema, ali se ništa od toga nije desilo. On je konstatovao da je protekle godine bilo pet milijardi dinara više sredstava nego 2017. godine, ali da taj novac nije na pravi način iskorišćen za razvoj Vojvodine i prevazilaženje dugogodišnjih problema.

Odgovarajući na kritike opozicije zbog nedovoljnog izvršenja budžeta kod Uprave za kapitalna ulaganja predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je rekao da su svi kapitalni projekti u 2016,  2017. i  2018. godini su završeni. 

- To su projekti za koje su konkurisali lokalne samouprave na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine i koji su završeni i u fizičkom i finansijskom smislu. – kazao je Mirović. – Uprava je na osnovu zaključaka Pokrajinske vlade odustala od dva projekata. To je izgradnja sportske hale u opštini Novi Kneževac iz prostog razloga što projekat sportske hale nije bio predviđen za odigravanje utakmice po evropskim standardima za veći broj sportova.Kako je naveo drugi projekat je na teritoriji opštine Novi Bečej, a reč je o izgradnji postrojenja za pijaću vodu.

- Opština je odustala od projekta jer želi da promeni tehnologiju. U ovom trenutku postoji treći projekat iz 2019. godine koji je u fazi zastoja zbog pojave podzemnih voda. To je projekat izgradnje sportsko-rekreativne sale u opštini Kula – naveo je Mirović.

Poslanik Pavel Surovi je u svojoj diskusiji rekao da završni račun budžeta svedoči o uspešnosti i efikasnosti politike okupljanja oko projekata Pokrajinske vlade.

- Sve što je izneseno u ekspozeu predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića se ostvaruje. Ova Pokrajinska vlada na čelu sa Srpskom naprednom strankom nije lažno obećavala, realno je planirala ambiciozne projekte i time je napravila jaku Vojvodinu, dovodeći u red zdravstvo, školstvo, privredu i poljoprivredu, poštujući pri tom sve svoje građane bez razlike na nacionalnu pripadnost – rekao je Surovi i naveo značajne projekte koji su realizovani u opštinama u kojima žive Slovaci.

On je između ostalog naveo izgradnju puta između Bačkog Petrovca i Kulpina koji je Pokrajina finansirala sa 100 miliona dinara, zatim uređenje atarskih puteva za koji je iz pokrajinske kase izdvojeno četiri miliona dinara. Finansijsku podršku, kako je Surovi rekao je dobilo i slovačko narodno pozorište u Bačkom Petrovcu povodom stogodišnjice prisajedinjenja Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji, podržani su i Dani Petrovca, završena je adaptacija predškolske ustanove u Kulpinu koju je Pokrajina finansirala sa 13 miliona dinara i mnogi drugi projekti važni za slovačku nacionalnu zajednicu.          

E. Marjanov – A. Savanović

Autor:
Pošaljite komentar
Sutra sednica Skupštine Vojvodine: Završni račun i izvršenje prošlogodišnjeg budžeta Vojvodine

Sutra sednica Skupštine Vojvodine: Završni račun i izvršenje prošlogodišnjeg budžeta Vojvodine

25.06.2019. 22:47 22:50
Mirović: Stopa nezaposlenosti u AP Vojvodini na istorijskom minimumu

Mirović: Stopa nezaposlenosti u AP Vojvodini na istorijskom minimumu

26.06.2019. 12:19 12:22