Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

VUČIĆ STIGAO U PEKING; POTPISUJU SE VAŽNI SPORAZUMI Na stolu i „smajli” i auto-put Beograd–Zrenjanin

16.10.2023. 09:09 10:57
Piše:
Izvor: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Delegacija Srbije predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem prisustvuje trećem forumu Inicijative „Pojas i put” koji sutra počinje u Pekingu i traje dva dana.

Kako je najavio Vučić, tokom posete Kini, biće potpisana tri strateška dokumenta o saradnji, od kojih je jedan sporazum o slobodnoj trgovini sa tom zemljom, za koji kaže da je veoma važan i od neprocenjivog značaja za našu zemlju.

Potpisujemo i jedan strateški ugovor o zajedničkom delovanju i akcijama od ekonomije, saobraćajne infrastrukture i drugih važnih stvari, kao i još jedan veoma važan dokument koji se tiče kliringa juana. Vučić je rekao da će sporazum o slobodnoj trgovini otvoriti mnoga vrata i za naše poljoprivredne proizvode kao i za našu vinarsku industriju.

Najavio je da će ovom prilikom biti potpisana i dva velika ugovora za saobraćajnice za radost ljudi u Vojvodini. Jedan će biti za takozvani „smajli” od Bačkog Brega, Sombora, Kule, Vrbasa, Srbobrana, Bečeja, Novog Bečeja, Kikinde i Crnje, a drugi bi trebalo da bude auto-put Beograd - Zrenjanin - Novi Sad. „Da napravimo taj nepravilni trougao između Beograda, Inđije, Novog Sada i ponovo Beograda”, pojasnio je predsednik.


Li Ming: Istinsko čelično prijateljstvo

Ambasador Kine Li Ming izjavio je da je već u potpunosti osetio prijateljstvo i simpatije vlade i naroda Srbije.

- Između Kine i Srbije postoji istinsko čelično prijateljstvo, a naši narodi su pravi prijatelji i partneri. Verujem da su naši prijateljski odnosi zasnovani na tri stuba. Prvi je strateško vođstvo između dvojice šefova država, koje predstavlja najvažniju snagu koja nas pokreće napred. Drugi je dubok temelj za ekonomsku i trgovinsku saradnju. Brojni projekti koje su kineske kompanije realizovale u Srbiji ne samo da su donele opipljive koristi našim narodima, već su postale uzor za ravnopravan međusobni tretman i zajedničku pobedu u međudržavnim odnosima. Treći je kulturna razmena - rekao je ambasador, ističući da na političkom planu Beograd i Peking međusobno poštuju suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet i razumeju se i podržavaju u pitanjima od vitalnog interesa, te da na osnovu toga moramo dodatno da produbimo međusobno političko poverenje.


Novoimenovani ambasador Kine u Beogradu Li Ming ističe da Kina i Srbija treba da se ujedine, uče jedna od druge, da pod vođstvom inicijative „Pojas i put”  unaprede razvoj sveobuhvatnog strateškog partnerstva i uspostave primer za međudržavne odnose. „Verujem da će zajedničkim naporima obe strane, i sve dok se držimo principa jednakosti, uzajamnog poštovanja i uzajamne koristi, naši odnosi sigurno voditi u svetliju budućnost”, rekao je ambasador.

Srbija je važan partner inicijative Pojas i put, a koja je inspirisana drevnim Putem svile i među prvim je potpisnicima Sporazuma o saradnji širom Evrope. Naša zemlja učestvuje i ove godine na skupu koji se održava u svetlu desetogodišnjice Inicijative Pojas i put, na kojem će se pojaviti zvaničnici iz više od 130 zemalja i 30 međunarodnih organizacija.

Naša zemlja učestvuje na trećem forumu u svetlu desetogodišnjice Inicijative „Pojas i put”, na kojem će se pojaviti zvaničnici iz više od 130 zemalja i 30 međunarodnih organizacija

Kineski predsednik Si Đinping održaće uvodni govor na Forumu na kojem će učestovati i generalni sekretar UN Antonio Gutereš. Očekuje se da će tokom ova dva dana biti upriličen bilateralni sastanak srpskog i kineskog predsednika. Među zvaničnicima na Forumu će biti i predsednik Rusije Vladimir Putin, predsednici Egipta El Sisi, UAE šeik Mihamed bin Zajed Al Nahjan, zvaničnici Francuske, Grčke, mađarski premijer Vikor Orban...

Najavljeno je održavanje tri foruma na visokom nivou o povezivanju, zelenom razvoju i digitalnoj ekonomiji. Biće održano i šest tematskih seminara o nesmetanoj trgovini, duhovnoj povezanosti, razmeni između stručnih institucija, čistom Putu svile, lokalnoj i pomorskoj saradnji. Na marginama bi, kako se očekuje, trebalo da se održi i konferencija preduzetnika.

Ambasador Li Ming očekuje da će učešće predsednika Srbije na trećem Forumu za međunarodnu saradnju „Pojas i put”, kao i na prethodna dva, kinesko-srpske odnose podići na novi nivo. I on je otputovao u Peking kako bi bio uz srpsku delegaciju i da bi njen boravak, kako kaže, bio uspešan u svim aspektima. Srbija je prošle godine ostvarila sa Kinom spoljnotrgovinsku razmenu vrednu više od šest milijardi dolara, a kineske kompanije učestvuju u infrastrukturnim i energetskim projektima u našoj zemlji. Jedan od najznačajnijih projekata je izgradnja brze pruge od Beograda do Budimpešte koja bi, prema najavama, kroz Srbiju trebalo da bude gotova do 2024, a kroz Mađarsku tokom 2025. godine.

- Verujem da će naše dve strane postići novi konsenzus i nove rezultate u raznim oblastima - naveo je Li Ming. Ambasador dodaje da je, iako je tek došao u Srbiju, kroz intenzivne kurtoazne posete državnom vrhu i ministrima, kao i kroz obilazak kineskih kompanija u protekih desetak dana stekao dubok utisak da privredna i trgovinska saradnja naše dve zemlje uživa solidan temelj i ogroman potencijal.


Vučević: Biće dobar razgovor u Pekingu

U delegaciji u kojoj je gotovo polovina tima iz Nemanjine je i potpredsednik vlade i ministar odbrane Miloš Vučević.

- Idem u Kinu sa predsednikom Republike. Biće dobar razgovor u Pekingu. Uvek bude razgovora oko vojno - tehničke saradnje. Kina je vrlo korektna što se tiče toga prema Srbiji. Naravno, nije lako u ovoj geopolitičkoj podeli karata to sve realizovati, nije lako to sve do kraja provesti. Ali, svaki dan imamo dobar napredak što se toga tiče - podvukao je Vučević.


- Moramo ojačati međuvladinu saradnju i ubrizgati novi impuls u političke komunikacije. Od velike važnosti su novi razgovori i pokušaji u vezi sa liberalizacijom i olakšavanjem trgovine. Kineska strana se zalaže za zajedničku pobedu, ravnopravnost i otvorenost, što u potpunosti može biti duh bilateralne saradnje Kine i Srbije - konstatovao je on.

- Na ekonomskom i trgovinskom planu, dve zemlje uživaju ogroman potencijal i svetlu budućnost. Moramo da širimo saradnju u oblastima kao što su nova energija, zelena ekonomija, digitalne inovacije i održivi razvoj - naglasio je ambasador, uz opasku da je i na kulturnom nivou zabeleženo mnogo lepih priča.      

S. Stanković

Autor:
Pošaljite komentar