Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić: Srbi se političkim sredstvima moraju boriti za slobodu

15.09.2020. 21:38 21:41
Piše:
Izvor: FoNet

BANJALUKA: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je, povodom Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, da se srpski narod političkim sredstvima mora boriti za slobodu.

"Danas slavimo jedinstvo i slobodu. Danas slavimo proboj Solunskog fronta. A među tim borcima bilo je više od 10 odsto dobrovoljaca iz Hercegovine, Krajine, Like, Dalmacije. Zato je veoma važno kada se suočavamo sa velikim izazovima, bez obzira na naše ekonomske uspehe, moramo da budemo jedinstveni. Da budemo pametni i da se političkim sredstvima borimo za slobodu srpskog naroda", istakao je Vučić, koji se video linkom obratio na Akademiji "Pohvala srpskom narodu" u Banjaluci.



Vučić je čestitao praznik narodu Srpske, Srbije i svim Srbima na svetu.



"Možemo da osiguramo budućnost naše dece. Čestitam narodu Srpske, Srbije, i svim Srbima sveta ovaj praznik, uz našu lepu zastavu", istakao je Vučić.

Dodik: Srbija i Republika Srpska da budu jedna država

BANJALUKA: Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Banjaluci da je obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave jedinstveno s težnjom da Republika Srpska i Srbija budu jedna država, gradeći sigurnost i budućnost celog regiona.



On je rekao u obraćanju ispred Palate Republike u Banjaluci da je srpska vojska u Prvom svetskom ratu, probijajući Solunski front, našla snagu i motiv da oslobodi srpske prostore, pa i Banjaluku.



"Na Aranđelovdan 1918. godine, nedaleko odavde, postrojena je srpska jedinica koja je oslobodila Banjaluku i taj ćemo prostor urediti da bude mesto sećanja", poručio je Dodik.



On je rekao da su ovi prostori u to vreme želeli da se prisajedine Srbiji, u čemu se nije uspelo, ali da postoji istorijska težnja ovdašnjeg srpskog naroda u tom smeru, što je prirodno u političkom smislu.



"Danas imamo dve države - Srbiju i Srpsku, a težnja je da budemo jedna država gradeći sigurnost i budućnost čitavog regiona, što nam niko ne može oduzeti. Želimo to na jedan miran i civilizovan način", istakao je Dodik.



On je naglasio da je nedopustivo da se Srbi u BiH nazivaju agresorima, u zemlji u kojoj su rođeni.



"Pokušavaju da ukinu naša prava, Srpsku i to je njihova zvanična politika, ali naša politika je politika mira, čuvanja naših vrijednosti. Ovaj dan je dan srpskog jedinstva i pripadanja srpskom narodu. Nismo bosanski Srbi, već želimo da budemo poštovani kao jedan narod i da ne budemo u tom smislu ponižavani. Mi smo Srbi i samo tako možemo učestvovati u dijalogu, rekao je Dodik i dodao da je prirodno da Srbi žive u jednoj državi.



On smatra da, ako dijalog Srba, Bošnjaka i Hrvata u BiH ne bude uspješan, treba jačati težnju da Srbi odavde žive u miru u svojoj državi.



Mislimo da je to rešenje, rekao je Dodik i naglasio, u kontekstu položaja Srba na samoproglašenom Kosovu, da su narodi u BiH u tamnici bez slobode i prava da na pravi način upražnjavaju svoje slobode.



"Pod srpskom zastavom se radujemo i to je naše obeležje. Ona će se vijoriti dok ovde duva vetar i nikada neće stati jer je zastava mira i čestitog i slobodnog naroda. Čestitam svim Srbima ovaj praznik gde god se nalazili, kao i vlastima Srbije na podršci koju nam pružaju. Živjeli Srpska i Srbija", poručio je Dodik.

Cvijanović: Današnji praznik biće simbol zajedništva

BANJALUKA: Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je večeras na svečanoj akademiji "Pohvala srpskom narodu" u Banjaluci da će Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave biti simbol zajedništva Republike Srpske i Srbije, slobodarske tradicije i okupljanja.



"Naša namera je da ovaj dan bude prepoznat kao važan datum ne samo u Srbiji i Srpskoj, već u svim krajevima gde živi naš narod", istakla je Cvijanović.



Naglasila je da današnji datum nije odabran slučajno i da je Solunski front nije bila obična bitka, već bitka za slobodu srpskog naroda.



Kako je istakla, najvažniji frontovi današnjice nisu u rovovima već na političkoj sceni, zbog čega je potrebno stabilno okruženje, a za RS, kako je navela, Srbija ostaje najvažniji partner u svim oblastima.



"U Srpskoj nema nijedne zajednice u kojoj nije nešto izgrađeno od Srbije, i na to smo ponosni. Ovaj praznik je dokaz da imamo zajedničku prošlost, zajedničku sadašnjost i zajedničku budućnost", poručila je Cvijanović, prenosi RTRS.

Autor:
Pošaljite komentar
Svečanom akademijom u Banjaluci obeležen Dan srpskog jedinstva

Svečanom akademijom u Banjaluci obeležen Dan srpskog jedinstva

15.09.2020. 20:37 21:48