Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić: Otići ću u Tiranu, boriću se za našu zemlju

05.12.2022. 14:51 15:24
Piše:
Izvor: Youtube Printscreen

NIKINCI: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će otputovati na sutrašnji Samit EU-Zapadni Balkan u Tiranu, ističući da bi velika šteta po zemlju bila da ne ode.

Vučić je, u izjavi novinarima, nakon vojne vežbe na poligonu u Nikincima, na pitanje da li ide u Tiranu, kazao da je razgovarao sa svojim saradnicima Milošem Vučevićem, Anom Brnabić i drugima, kao i sa prijateljima predsednicima i premijerima više zemalja.

„Nije pitanje sujete, prosto morate razumeti da se deset i po godina trudim svakog dana da nikada ništa ili što je moguće manje ličnog iskažem, da uvek vodim računa o svemu i onda me ponekad emocije obuzmu kada ne znate kako da reagujete i šta da učinite“, objasnio je on.

Rekao je da kada neko mesecima i godinama unazad proizvodi samo krize, a one su samo za novinare i deo javnosti, morate da se borite s tim i vidite kroz šta narod prolazi i trudite se kako da sačuvate zemlju i investicije.

Ali, dodaje, sve što je naveo kao razlog kada je najavio da neće ići u Tiranu, je  je istinito.

„Za mene je bilo važno da je sve što sam rekao istina“, podvukao je on.

Naglasio je da će u Tirani biti  mnogo dobrih razgovora za naše građane, kao što je besplatan roming između zemalja EU i Zapadnog Balkana.

„Imaćemo dobre razgovore o tome, a imamo i obevezu zahvalnosti. Zbog 165 miliona evra koje ćemo dobiti za energetiku“, dodao je on.

Vučić je kazao da je za njega vrlo teško kada je reč o KiM da razume taj jezik „dve strane“, koje zvaničnici EU koriste, a da "ništa nismo uradili samo živu glavu da sačuvamo našem narodu" .

Istakao je da je zaključak da nije siguran, ali svakako se nada da će biti nekakve koristi odlaska u Tiranu, a ako ne bi otišao bilo bi velike štete po našu zemlju.

„Neodlaskom, bih pokazao da je moja sujeta veća, ali bilo bi velike štete po zemlju i u smislu privlačenja investicija“, dodao je on.

Vučić je kazao da zna da će 20 učesnika početi da govore, na neadekvatan način o sankcijama prema Rusiji i u vezi KiM.

Ali, naglašava, možda su njegovi saradnici u pravu kada kažu da bi bilo bolje da se čuje moj odgovor.

Vučić: Velike sile ne menjaju svoj stav, neće ga promeniti ni po pitanju KiM

NIKINCI: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je teško vreme pred Srbijom kada je reč o Kosovu i Metohiji dodajući da velike sile svoj stav po tom pitanju neće promeniti. Vučić je u Nikincima, odgovarajući na pitanje novinara, nakon vojne vežbe, ukazao na to da ako iko misli da će Srbiju ostaviti na miru po pitanju Kosova i Metohije, greši.

"Neće ni ovaj koji ništa drugo ne radi, nego po sedam dana sede i čekaju da smisle neku novu ludost ne bi li napakostili Srbima, neku novu krizu izazvali (Aljbin Kurti), a da ne pričam o ovima drugima koji menjaju taktički mišljenje", kazao je Vučić.

Kako navodi, jedan od razloga što je važno da sutra bude u Tirani na Samitu jeste i to što će biti prisutni predstavnici velikih sila sa kojima može da razgovara o Kosovu i Metohiji.

"Ali, velike sile svoj stav neće suštinski promeniti, stvari će uvek ostati iste. Velike sile ne menjaju svoje stavove i one će uvek želeti i hteti po svaku cenu da Srbija na ovaj ili onaj način dozvoli Prištini ulazak u UN ili da ih prizna", navodi.

Dodaje da će reći da je fantastičan ustupak Prištine to što ne mora da dođe do međusobnog priznanja, nego samo da ih Beograd pusti u UN. "Ti trikovi i štosovi su za malu decu, to su najjadniji trikovi. Misle da sa nama mogu da se igraju kao da nismo ozbiljna, odgovorna, slobodna i nezavisna država. Ali, takva su pravila igre, suviše smo mi mali da bismo mogli da promenimo ceo svet, ali dovoljno ponosni i snažni da svoju zemlju sačuvamo", poručio je Vučić.

Sastaću se sa holanskim i belgijskim premijerima u Tirani

NIKINCI: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ima zakazane sastanke u Tirani sa holandskim i belgijskim premijerom, kao i da će se susresti i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Odgovarajući na pitanje Tanjuga, posle vojne vežbe u Nikincima, da li će ima zakazane razgovore na marginama samita u Tirani na koji dolaze gotovo svi lideri EU, među njima i Makron i nemački kancelar Olaf Šolc, kazao je da hoće sa belgijskim premijerom Aleksanderom Dekrom sa kojim je razgovarao više puta, i sa premijerom Holandije Markom Rutom sa kojim je razgovaro, kako je kazao, do sada samo u prolazu i da je za njega to iznenađenje.

"To su svakako važni razgovori za Srbiju kada razgovarate sa Holanđanima i Belgijancima. Nema nikakve sumnje da je to od izuzetnog značaja za našu zemlju", rekao je predsednik. Dodao je da će razgovarati i sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom sa kojim je, kako je rekao, razmenjivao i poruke i naglasio da će videti i za sve ostale.

Na pitanje šta očekuje od ovog samita Vučić je rekao: "Znamo u šta će da se pretvori to. Glavna tema će da budu sankcije, da nisu sankcije, bilo bi Kosovo. Onda na to možete dodati Vjosu Osmani, Mila Đukanovića i još neke iz regiona. Onda možete da mislite kako će to ugodna situacija za Srbiju da bude".

Autor:
Pošaljite komentar