clear sky
20°C
22.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: Отићи ћу у Тирану, борићу се за нашу земљу

05.12.2022. 14:51 15:24
Пише:
Извор: Youtube Printscreen

НИКИНЦИ: Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће отпутовати на сутрашњи Самит ЕУ-Западни Балкан у Тирану, истичући да би велика штета по земљу била да не оде.

Вучић је, у изјави новинарима, након војне вежбе на полигону у Никинцима, на питање да ли иде у Тирану, казао да је разговарао са својим сарадницима Милошем Вучевићем, Аном Брнабић и другима, као и са пријатељима председницима и премијерима више земаља.

„Није питање сујете, просто морате разумети да се десет и по година трудим сваког дана да никада ништа или што је могуће мање личног искажем, да увек водим рачуна о свему и онда ме понекад емоције обузму када не знате како да реагујете и шта да учините“, објаснио је он.

Рекао је да када неко месецима и годинама уназад производи само кризе, а оне су само за новинаре и део јавности, морате да се борите с тим и видите кроз шта народ пролази и трудите се како да сачувате земљу и инвестиције.

Али, додаје, све што је навео као разлог када је најавио да неће ићи у Тирану, је  је истинито.

„За мене је било важно да је све што сам рекао истина“, подвукао је он.

Нагласио је да ће у Тирани бити  много добрих разговора за наше грађане, као што је бесплатан роминг између земаља ЕУ и Западног Балкана.

„Имаћемо добре разговоре о томе, а имамо и обевезу захвалности. Због 165 милиона евра које ћемо добити за енергетику“, додао је он.

Вучић је казао да је за њега врло тешко када је реч о КиМ да разуме тај језик „две стране“, које званичници ЕУ користе, а да "ништа нисмо урадили само живу главу да сачувамо нашем народу" .

Истакао је да је закључак да није сигуран, али свакако се нада да ће бити некакве користи одласка у Тирану, а ако не би отишао било би велике штете по нашу земљу.

„Неодласком, бих показао да је моја сујета већа, али било би велике штете по земљу и у смислу привлачења инвестиција“, додао је он.

Вучић је казао да зна да ће 20 учесника почети да говоре, на неадекватан начин о санкцијама према Русији и у вези КиМ.

Али, наглашава, можда су његови сарадници у праву када кажу да би било боље да се чује мој одговор.

Вучић: Велике силе не мењају свој став, неће га променити ни по питању КиМ

НИКИНЦИ: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је тешко време пред Србијом када је реч о Косову и Метохији додајући да велике силе свој став по том питању неће променити. Вучић је у Никинцима, одговарајући на питање новинара, након војне вежбе, указао на то да ако ико мисли да ће Србију оставити на миру по питању Косова и Метохије, греши.

"Неће ни овај који ништа друго не ради, него по седам дана седе и чекају да смисле неку нову лудост не би ли напакостили Србима, неку нову кризу изазвали (Аљбин Курти), а да не причам о овима другима који мењају тактички мишљење", казао је Вучић.

Како наводи, један од разлога што је важно да сутра буде у Тирани на Самиту јесте и то што ће бити присутни представници великих сила са којима може да разговара о Косову и Метохији.

"Али, велике силе свој став неће суштински променити, ствари ће увек остати исте. Велике силе не мењају своје ставове и оне ће увек желети и хтети по сваку цену да Србија на овај или онај начин дозволи Приштини улазак у УН или да их призна", наводи.

Додаје да ће рећи да је фантастичан уступак Приштине то што не мора да дође до међусобног признања, него само да их Београд пусти у УН. "Ти трикови и штосови су за малу децу, то су најјаднији трикови. Мисле да са нама могу да се играју као да нисмо озбиљна, одговорна, слободна и независна држава. Али, таква су правила игре, сувише смо ми мали да бисмо могли да променимо цео свет, али довољно поносни и снажни да своју земљу сачувамо", поручио је Вучић.

Састаћу се са холанским и белгијским премијерима у Тирани

НИКИНЦИ: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да има заказане састанке у Тирани са холандским и белгијским премијером, као и да ће се сусрести и са француским председником Емануелом Макроном.

Одговарајући на питање Танјуга, после војне вежбе у Никинцима, да ли ће има заказане разговоре на маргинама самита у Тирани на који долазе готово сви лидери ЕУ, међу њима и Макрон и немачки канцелар Олаф Шолц, казао је да хоће са белгијским премијером Александером Декром са којим је разговарао више пута, и са премијером Холандије Марком Рутом са којим је разговаро, како је казао, до сада само у пролазу и да је за њега то изненађење.

"То су свакако важни разговори за Србију када разговарате са Холанђанима и Белгијанцима. Нема никакве сумње да је то од изузетног значаја за нашу земљу", рекао је председник. Додао је да ће разговарати и са председником Француске Емануелом Макроном са којим је, како је рекао, размењивао и поруке и нагласио да ће видети и за све остале.

На питање шта очекује од овог самита Вучић је рекао: "Знамо у шта ће да се претвори то. Главна тема ће да буду санкције, да нису санкције, било би Косово. Онда на то можете додати Вјосу Османи, Мила Ђукановића и још неке из региона. Онда можете да мислите како ће то угодна ситуација за Србију да буде".

Аутор:
Пошаљите коментар