Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić: Odluka o zabrani uvoza ruske nafte odložena do 1. decembra

06.10.2022. 17:15 18:28
Piše:
Izvor: Tanjug (AP Photo/Darko Bandic)

PRAG: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je kasno posle podne da je tokom prvog sastanka Evropske političke zajednice u Pragu imao mnogo bilateralnih sastanaka, da mu predstoji još važnih susreta, i da je Srbija, kada je reč o zahtevu za derogacije odluke o zabrani uvoza ruske nafte za Zapadni Balkan, dobila veliku podršku.

Danas smo imali poseban panel na kojem je Srbija učestvovala, a na kojoj su bili zastupljeni lideri Nemačke, predsednik Švajcarske, grčki premijer, a bili su i norveški premijer, šef vlade zemlje sa kojom radimo po pitanju energetike i na osnovu njihovih saveta donosimo zaključke. Bili su tu lideri iz Belgije, Irske, Portugalije, a bio je i ukrajinski premijer. Imali smo vrlo dobar razgovor, preneo je Vučić u izjavi novinarima.



Rekao je da se čulo mnogo dobrih stvari o tome u kom pravcu ide Evropa, a najvažniji zaključak je da je potrebna izgradnja takozvanih povezujućih transmisionih sistema, elektromreža, interkonektora gasnih, novih gasovoda i naftovoda da bi moglo da se koristi ono što će iz celog sveta dolaziti od energenata na evropsko tle.



Najavio je da će u subotu govoriti o predstojećim investicijama u Srbiju i šta planiramo.



Zahvalio se Evropljanma na podršci izgradnji interkonektora između Srbije i Bugarske, kao i na tome što su u plan stavili finansiranje interkonektora Srbija-Severna Makedonija kako bi bi na dva različitih mesta mogli da se prikopčamo na gasovode TAP i TANAP.



S tim u vezi je rekao da očekuje predsednika Azerbejdžana do kraja godine u Beogradu i da će sa njim razgovarati o nedostatku gasa u visini od 1,2 milijardu kubnih metara gasa.



Za dve milijarde, pa čak i 2,2 milijarde kubnih metara nemamo problem, ali za daljih 1,2 imamo i nabavljali smo ih po visokim cenama na tržištu. Ovo što smo sa Rusima radili bilo je po povoljnim cenama, ali nismo mogli da obezbedimo veće količine, jer nisu želeli, objasnio je on.



Vučić je kazao da je bilo reči i o uvozu ruske nafte.



Juče na sastanku EU, kada je sve trebalo da prođe, na inicijativu Hrvatske, a podržano od strane dve zemlje, jedne baltičke i jedne nedaleko od tog regiona, je skinuta sa dnevnog reda derogacija norme za Zapadni Balkan. Hrvatska je izašla sa argumentacijom koju je njihov premijer javno upotrebio, a to je da nije fer da Srbija ima nižu cenu nafte. A valjda je fer da neke evropske zemlje poput imaju Slovačke, Češke, Bugarske i Mađarske imaju, kazao je on.



Vučić je ukazao i na to da se sada postavlja pitanje da li kažnjavaju Rusiju osmim paketom ili Srbiju.



Želim da se zahvalim predsedniku Bugarske Rumenu Radevu koji je bio na ovom panelu fer u odnosu prema našoj zemlji i rekao da to nije fer prema Srbiji. Isto je i grčki premijer u završnoj reči to rekao. Na drugom panelu su to rekli i Orban i Rama, preneo je on.



Vučić je istakao da problem nije rešen, ali da nije loša vest što je odluka pomerena na neko vreme.



Nisam razumeo smisao, jer mi smo manji potrošač od Mađarske, Slovačke, Češke i Bugarske. Zar smeta da mala Srbija ima dobru cenu, a veći potrošači ne smetaju? Nikakve logike nije bilo već samo želja da se napakosti Srbiji, podvukao je on.



Vučić je naglasio da je imao brojne bilateralne susrete da ga očekuje sastanak sa španskim premijerom, ali i nemačkim kancelarom i predsednikom Francuske.



Pošto sve kasni, kako je rekao, sastaće se tokom večeri i sa predsednicom Evropske komisije.



Razume se da će pitanje KiM biti u fokusu, a dobio sam informaciju iz njihovih timova da će to biti ključna tema našeg razgovora. To je za nas od velike važnosti, rekao je on.

Vučić je rekao da će predsednik Češke Miloš Zeman doći u Srbiju u januaru.



On misli da će mu biti poslednja poseta, a ja sam izrazio nadu da to neće biti slučaj. Želi da nam time ukaže veliku čast. Nikada nećemo zaboraviti njegove reči o KiM izrečene u Pragu, istakao je on.

Odluka o sankcijama teška iz moralnih razloga i energetike

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da odluka o uvođenju sankcija Rusiji veoma teška i to i iz moralnih razloga jer znamo šta su sankcije Srbiji učinile, ali i zbog problema koje možemo da imamo ukoliko to i učinimo.



Vučić je to kazao odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše to što će se o u okviru odluke o izuzeću Zapadnog Balkana za uvoz ruske nafte razmatrati i usklađenost spoljne politike Srbije sa EU po pitanju sankcija Rusiji.



Dodao je da će o tome govoriti u subotu prilikom obraćanja javnosti i ironično naveo da mu je drago što mediji koji se zdušno zalažu da uvedemo sankcije Rusije preskaču da mu objasne šta ćemo ako to i učinimo sutra ili prekosutra.



I za 15 dana samo kažu nemamo dovoljno kapaciteta ili ne radi nam turbina, gas više ne dobijamo šest do osam miliona na dnevnom nivou. Kako ćemo onda da imamo struju, kako ćemo da imamo grejanje? Nikada sebi niste postavili neko drugo pitanje, osim što je osnovno da kažete nešto protiv Aleksandra Vučića, dodao je.



Kako kaže, jedni se prave da nam sankcije Rusiji ne stoje kao mač nad glavom, a drugi se prave nevešti da nam uvođenje sankcija neće naškoditi na drugoj strani.



Svaka takva odluka je veoma teška i iz moralnih razloga, znamo šta su sankcije nama radile, znamo koliko je problema koje to nama donosi i znamo koliko problema sa teritorijalnim integritetom ima naša zemlja, a našeg problema i teritorijalnog integriteta se niko ne seća, a puna su im usta teritorijalnog integriteta nekih drugih zemalja, primetio je.



Predsednik naglašava da je rukovodstvo Srbije do sada radilo ono što je najbolje za našu zemlju i ukazuje da su uspeli da odole izazovima i to kako onima spolja, koje ocenjuje kao teške, tako i unutrašnjim koje trpe od pojedinih medija i neodgovornih političara koji su želeli, kako kaže, tu omču oko vrata da stegnu mnogo ranije itd.



Videćemo, gledaćemo kako i šta, naučili smo da trpimo pritiske, ali nikada nećemo dovesti Srbiju u opasnost ni na koji način, već ćemo gledati da Srbija uvek može da ostane, opstane, bude čvrsta na svojim nogama i da može da razmišlja o prosperitetu što u ovako teškim vremenima i u ovako teškim godinama užasno teško, gotovo nemoguće, kaže Vučić.

Kako da preživimo unutar Evrope ako saplićemo jedni druge

Predsednik Srbije zapitao je kako da preživimo u Evropi usituaciji ako ćemo jedni drugima da saplićemo nogu, kao što je to uradila Hrvatska po pitanju zabrane uvoza ruske nafte Srbiji.



Kako da preživimo ako ćemo sebi unutar Evrope da saplićemo nogu zbog bilateralnih razloga, zato što je neki Vučić hteo da ploži venac u Jasenovcu, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.



Istakao je da ne postoji racionalno objašnjenje zašto bi neka zemlja to uradila Srbiji.



Mi to svakako plaćamo, niko nam nije džabe to dao, istakao je Vučić.



Na pitanje novinara da li je odluka EU i EK definitivno odložena do decembra, Vučić je rekao da je odluka odložena do 1. decembra.



Odluka je odložena do 1. decembra odnosno do dana kada je ona stara odluka koja nije bila obuhvaćena ovom derogativnom normom važila, a to je važilo i za naše zemlje, dakle ako ne dođe do promene odluke, ostaće stara odluka - da mi nemamo pravo da u vozimo rusku naftu. Naravno da mi možemo da uvozimo kikruk (iračku) naftu i drugo, ali to u ovom trenutku nije samo da platite 20 vodsto više, rekao je Vučić.


Pitanje Plenkoviću: Ko ste vi da se mešate u nase bilateralne ugovore?



Predsedik Aleksandar Vučić je, na izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da “Srbija može da dobije naftu preko Hrvatske, ali ne rusku”, reagovao pitanjem – ko ste vi da se mešate u bilateralne ugovore Srbije sa drugim zemljama.



Ako kažete da Srbija može da uvozi bilo koju naftu, ali da nije ruska… U pravu ste – svako može da ode u Jasenovac, osim ako njegovo ime nije Aleksandar Vučić i ako nije predsednik Srbije. Svako može da koristi ćirilicu, ali iskuljučivo u svoja četiri zida, na ulicama u Hrvatskoj nije moguće. Svako može da kaže šta god poželi u Hrvatskoj, osim Srba koji baš ne mogu često da podignu glas, ni po pitanju broja, svojih prava i svega drugog…, konstatovao je Vučić ironično.



Na Plenkovićeve reči odgovorio je upitno:



“A, ko ste vi? Ko ste vi da ulazite u naše bilateralne ugovore? Ko vam daje to pravo? Je li vam to s neba palo, pa ste rešili da Srbiji ne date nešto”.



Predsednik Srbije je ukazao da je, i pored svega što Hrvatska radi, što njemu nije dozvoljavala pristup Jasenovcu, i što ne dozvoljava sve što je normalnim ljudima nezamislivo da se ne dozvoli, uvek govorio da sa Hrvatskom nikada nismo imali problema što se tiče korišćenja Janafa.



Podsetio je da je Janaf izgradnjen zajednički, u vreme bivše Jugoslavije, a sada pripada Hrvatskoj.



Rekli smo da su bili su pozudan snabdevač. Oni to za nas to više nisu. Ko su oni da odlučuju koju ćemo mi naftu da uzmemo, a koju nećemo?, kazao je Vučić.



Takođe, napomenuo je da se čak 70 odsto biznisa Janafa zasniva na Srbiji, jer svake godine naša država uredno plaća 45 do 48 miliona erva.



Nikada ne kasnimo ni dan, sve obaveze izmirimo, a što se to vas tiče? A što biste vi želeli da mi platimo skuplje, ponovo je upitao Vučić.



Dodao je da je ruska nafta danas 20-25 jeftinija nego neka druga, dodajući da Srbija ima i bezbroj drugih problema, te da joj još jedan problem nije trebao…



Samo nam je ovo falilo… A, sve je bilo čisto, napisano, derogativna norma, samo da se pusti Zapadni Balkan u celini. Ali, su oni intervenisali da ne bude, zbog Srbije. Sve možete, samo morate da kažete zbog čega, poručio je Vučić.



Na pitanje da li je dobio objašnjenje od Plenkovića, za tu izjavu, Vučić je rekao – nema objašnjenja.



Čini mi se da je u jednom trenutku pokušao nešto da priča, ja nisam želeo da pričam o tome, a ne znam ni šta bih…, kazao je on.






Istakao je da država to preuzima na sebe svakako i da bismo nekako preživeli, ali je suština u nečem drugom.



Pogledajte kakva je tenzija između Saudijaca i Amerikanaca, krenule su najteže optužbe na račuan S. Arabije da radi zajeedno sa Rusijom, oni su smanjili svoju proizvodnju a Saudijci istovremeno očekuju da Amerikanci krenu da investiraju i da oni vade svoju naftu što se nije godilo u prethodnih godinu i po, rekao je Vučić.



Dodaje da će rast cena nafte biti enorman.



Ukrajina bila ogroman izvoznik struje zbog nuklearki, a Zelenkski kaže da neće moći da izvozi energiju. Sve će se naći na jednom jedinstvenom evropskom tržištu, uz bezbroj problema za sve nas i sada vas pitam - kako da preživimo ako ćemo sebi unutar Evrope da saplićemo nogu zbog bilateralnih razloga zato što je neki Vučić hteo da ploži venac u Jasenovac, zapitao je Vučić.



Dodao je da ćemo sada imati problema sa dizelom, ali da će više o tome u subotu.



Šta onda hoćete još od nas, ko ste vi da nam određujete da od koga ćemo da kupujemo naftu, poručio je Vučić evropskim liderima.

Autor:
Pošaljite komentar
Počeo samit EPZ u Pragu, Fijala:najveći problem agresija Rusije

Počeo samit EPZ u Pragu, Fijala:najveći problem agresija Rusije

06.10.2022. 16:04 16:06