Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić i Nikolić u četiri oka, najavljena bliska saradnja

24.04.2017. 21:42 21:56
Piše:
Foto: Foto: Tanjug/ D. Kujundžić

Konačni rezultati predsedničkih izbora u Srbiji proglašeni su, pa samim tim nove teme zauzimaju ključno mesto u političkom etru. Kada će Vučić kancelariju u Vladi zameniti kabinetom na Andrićevom vencu i ko će ga naslediti u Nemanjinoj, trenutno su dve najaktuelnije političke dileme.

Dok su neki još uvek aktuelnog predsednika Srbije već poslali u penziju, nenajavljeni sastanak u četiri oka Aleklsandra Vučića i Tomislava Nikolića nagovestio je da će on ipak i u narednom periodu imati angažman. Sastanak je, kako je saopšteno, upriličen u Vladi Srbije, a Nikolić i Vučić su razgovarali o svim važnim političkim pitanjima. Posebno je bilo reči o stanju u regionu i najnovijim pretnjama koje su Srbiji upućivali Edi Rama, Hašim Tači i Jonuz Musliju, potvrđeno je u premijerovom kabinetu.

Novoizabrani i aktuelni predsednik su na dvočasovnom sastanku razmatrali i sveukupnu bezbednosnu situaciju i usaglasili političke korake koje treba preduzeti u narednom periodu. Vučić i Nikolić su se dogovorili da i u budućnosti blisko sarađuju, kratko je saopšteno.

Pre objave sastanka na vrhu, obnarodovano je da je predsednik Nikolić razgovarao telefonom s predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, koji mu je uputio poziv da učestvuje na samitu BSEC-a. U polučasovnom razgovoru turski predsednik se zahvalio predsedniku Nikoliću što je u poslednjih pet godina dao ogroman lični doprinos unapređenju bilateralnih odnosa Srbije i Turske. Obojica predsednika, ističe se iz pres-službe šefa države, izrazila su želju da i u narednom periodu odnosi država nastave da se razvijaju uzlaznom putanjom.

I ovog puta nećemo dobiti premijerku i priliku da vidimo kako bi Srbija izgledala kad bi na njenom čelu bila žena (Zorana Mihajlović)

Mandat Nikoliću ističe 31. maja, u danu kada je pre pet godina položio zakletvu pred narodnim poslanicima. Ista procedura očekuje i novoizabranog šefa države Aleksandra Vučića, koji u Domu Narodne skupštine, praćen zvucima državne himne „Bože pravde” treba da stupi na novu dužnost. Ostaje da se vidi da li će se to desiti u prvim danima juna, ili ranije, jer, kako je nedavno izjavio sam lider naprednjaka, sve zavisi od toga u kojem svojstvu su ga kineski domaćini pozvali da polovinom maja u Pekingu bude učesnik foruma na vrhu, a povodom inicijative „Jedan pojas – jedan put”.

Danom stupanja na dužnost na Andrićevom vencu počinje da teče rok od mesec dana za izbor nove vlade. Članovi aktuelnog Vučićevog kabineta nerado govore, čak i hipotetički, o tome ko bi mogao biti naslednik još uvek aktuelnog premijera, već radije lopticu prebacuju u Vučićevo dvorište.Ministar privrede Goran Knežević čak smatra da Vučić ne treba da sledi primer Tomislava Nikolića i podnese ostavku na mesto lidera naprednjaka posle izbora za predsednika Srbije.

Niko iz redova SNS-a ne želi da Vučić podnese ostavku na mesto predsednika SNS-a (Goran Knežević)

" Niko iz redova SNS-a ne želi da Vučić podnese ostavku na mesto predsednika SNS-a", istakao je on.Ni Knežević nije želeo da se izjasni o tome koga bi najradije video na mestu premijera, istakavši da će odluku o tome doneti Vučić.

" Novoizabrani predsednik Srbije će predložiti ime svog naslednika, a nemam nimalo sumnje da će to biti najbolji izbor da bi se nastavila politika stabilnosti i napretka naše zemlje",  ocenio je Knežević.

Povodom spekulacija o tome da bi za novog predsednika vlade mogao biti postavljen predsednik SPS-a Ivica Dačić, on je rekao da je koalicija tokom predizborne kampanje bila jaka, i izrazio uverenje da će svi podržati novog premijera, ko god to bio."Ipak, ostavimo tu odluku čoveku koji je dobio dva miliona glasova", ogradio se Knežević, napominjući da sebe ne vidi na mestu premijera.

Sam premijer ovih dana nije izneo ništa konkretnije o ranijoj napomeni da je izbor sveo na „dva-tri imena”, ali i da nije odlučio da li će to biti neko iz redova SNS-a, ili vanstranačka ličnost.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović tim povodom bila je otvorena, tvrdeći da novi premijer treba da bude iz redova Srpske napredne stranke, s tim što nema ništa protiv toga da „SPS preuzme više odgovornosti u novoj vladi”. Istovremeno, ona je predočila da ne vidi razlog da Bogoljub Karić uđe u vladu. Na pitanje da li bi prihvatila poziciju premijera ako bi joj bila ponuđena, ona je odgovorila da bi se svakako odazvala ukoliko bi je Vučić pozvao na razgovor o toj temi, ali je primetila da, kako joj se čini, „i ovog puta nećemo dobiti premijerku i priliku da vidimo kako bi Srbija izgledala kad bi na njenom čelu bila žena”.

S. Stanković



Put u Kinu određuje rokovnik?

Pre dvadesetak dana Vučić je rekao da veruje da će u Kinu otputovati kao predsednik Vlade, ali, dodao je, možda i kao predsednik republike jer, kazao je, spreman je da se uskladi s tim što bude zahtevano.

– To je za Srbiju poseta od ogromnog značaja. Ako kažu da moram da idem kao predsednik, ne znam ni sam kakvi su zakonski rokovi, ali znam koliko nam je važna ta poseta i odluka – kazao je Vučić.

U slučaju da se eventaulno odluči da 14. maja u Peking otputuje kao predsednik Srbije, ranije polaganje zakletve zahtevalo bi da Nikolić parlamentu dve-tri nedelje pre isteka mandata prosledi ostavku.

Ekspert, premijerka, ili ime od poverenja

Hoće li Srbija dobiti na čelu vlade vanstranačkog eksperta, možda premijerku, ili neko od ključnih imena, za sada je još uvek nepoznanica. Valja podsetiti na to da je u vreme prvog nastupa na parlamentarnim izborima, kada je SNS bio opozicija, u kampanji kao kandidatkinja za premijerku najavljivana Jorgovanka Tabaković. No, izborne koalicije su promenile i kadrovske planove pa je tada premijer postao lider socijalista Ivica Dačić, a ona otišla na funkciju guvernerke NBS-a.

Vučićevo opredeljnje za mandatara zavisiće najpre od prioritetnih ciljeva koji će pred novi kabinet biti postavljeni. Ukoliko je reč o ekonomiji, najveće šanse verovatno ima aktuelni ministar finansija Dušan Vujović, ali je pitanje kako naći njegovog naslednika u najvažnijem resoru kada su  reforme u pitanju. Ako se Vučić odluči da ga u vladi zameni osoba iz stranke, od najvećeg poverenja, onda svi uglavnom misle na dva imena – ministra policije Nebojšu Stefanovića i nekadašnjeg ministra pravde Nikolu Selakovića, na koga mnogi analitičari ukazuju kao na prvi mogući izbor lidera naprednjaka.

 

Autor:
Pošaljite komentar