Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić i Dodik otvorili Konzulat Srbije u Trebinju

10.04.2018. 16:26 08:26
Piše:
Izvor: Tanjug

TREBINJE: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorili su danas u Trebinju Kancelariju Generalnog konzulata Srbije.

Sr­bi­ja uz svoj na­rod,otvo­re­na Kon­zu­lar­na kan­ce­la­ri­ja u Tre­bi­nju

Pred­sed­nik Sr­bi­je Alek­san­dar Vu­čić pri­su­stvo­vao je ju­če u Tre­bi­nju, za­jed­no sa pred­sed­ni­kom RS Mi­lo­ra­dom Do­di­kom sve­ča­nom otva­ra­nju kan­ce­la­ri­je Ge­ne­ral­nog kon­zu­la­ta Sr­bi­je. Vu­čić i Do­dik su sve­ča­no pre­se­kli vrp­cu, a pred­sed­nik Sr­bi­je se oku­plje­nim gra­đa­ni­ma obra­tio re­či­ma: "Tre­binj­ci, do­bro do­šli u va­šu ku­ću".

Njih su, na­kon dvo­dnev­ne po­se­te Mo­sta­ru, u Tre­bi­nju do­če­ka­li pre­mi­jer­ka RS Želj­ka Cvi­ja­no­vić i gra­do­na­čel­nik Lu­ka Pe­tro­vić. Kan­ce­la­ri­ja Ge­ne­ral­nog kon­zu­la­ta na­la­zi se u ku­ći ču­ve­nog Tre­binj­ca Lu­ke Će­lo­vi­ća, a njen rad zna­čaj­no će olak­ša­ti gra­đa­ni­ma Tre­bi­nja i is­toč­ne Her­ce­go­vi­ne da br­že do­đu do srp­skih pa­so­ša i dru­gih neo­p­hod­nih do­ku­me­na­ta. On je ob­i­šao Sa­bor­ni hram Sve­tog Pre­o­bra­že­nja Go­spod­njeg i ra­do­ve na iz­grad­nji vr­ti­ća " Sr­bi­ja ", a re­kao je da su ga po­no­snim i sreć­nim uči­ni­la de­ca ko­ja su ga do­če­ka­la po­vi­ci­ma "Sr­bi­ja, Sr­bi­ja". U Tre­bi­nju se oku­pio ve­li­ki broj gra­đa­na, ko­ji­ma su se na pla­tou is­pred ho­te­la "No­vi pla­ta­ni" obra­ti­li pred­sed­ni­ci Sr­bi­je i Srp­ske.

- Ni­sam ni sa­njao da će ov­de da me do­če­ka vi­še hi­lja­da lju­di i bes­kraj­no vam hva­la na to­me. Naj­ra­di­je bih za­pla­kao od sre­će. Dra­go mi je što to­li­ko vo­li­te i po­štu­je­te Sr­bi­ju, baš ono­li­ko ko­li­ko mi po­štu­je­mo i vo­li­mo Re­pu­bli­ku Srp­sku - re­kao je Vu­čić, ko­ji je pr­vi put bo­ra­vio u zva­nič­noj po­se­ti Tre­bi­nju. Na­ja­vio je  da će po­moć Sr­bi­je Re­pu­bli­ci Srp­skoj sva­kog me­se­ca i go­di­ne bi­ti sve ve­ća, kao i da će Sr­bi­ja uvek bi­ti uz svoj na­rod , jer zna da je RS uvek bi­la sprem­na da po­mog­ne Sr­bi­ji. Go­vo­re­ći de­talj­no o pro­jek­ti­ma na či­joj re­a­li­za­ci­ji je Sr­bi­ja po­mo­gla RS, po­seb­no je is­ta­kao iz­grad­nju vr­ti­ća "Sr­bi­ja", za ko­ji je vla­da iz­dvo­ji­la po­la mi­li­o­na evra.

- Do­go­vo­ri­li smo se sa­da, Mi­le je ta­kav, Mi­le pa­met­no ume da tra­ži, ne sve ođed­nom. Jed­nom kad do­đe u Be­o­grad, jed­nom kad ja do­đem u Tre­bi­nje, ma­lo u Mo­sta­ru. Do­go­vo­ri­li smo za jed­no ma­lo me­sto, Balj­ci, ka­žu da ne­ma­ju vo­do­vod, 300.000 evra tre­ba. Sr­bi­ja je pre­u­ze­la na se­be. Mi kad ka­že­mo da je ne­što obe­ća­no to je kod nas u ro­ku od se­dam da­na is­pu­nje­no -  do­dao je pred­sed­nik Sr­bi­je. Obra­ća­nje za­vr­šio re­či­ma kra­lja Alek­san­dra ko­ji je, pri­li­kom po­se­te Tre­bi­nju, re­kao da je to grad he­ro­ja, mu­če­ni­ka i pe­sni­ka.

- Mi mno­go vo­li­mo Re­pu­bli­ku Srp­sku, a va­ma bes­kraj­no hva­la što vo­li­te Sr­bi­ju - za­klju­čio je Vu­čić.

Mi­lo­rad Do­dik re­kao je da je po­se­ta pred­sed­ni­ka Sr­bi­je ve­li­ki dan za RS, pod­se­ća­ju­ći da je Vu­čić sa­rad­nju Sr­bi­je i Srp­ske, kroz Spo­ra­zum o spe­ci­jal­nim ve­za­ma, po­di­gao na je­dan vi­ši ni­vo.

- Či­nje­ni­ca je da smo mi je­dan na­rod ko­ji ži­vi jed­nom du­šom i jed­nim sr­cem. Po­sled­njih go­di­na je na­ša sa­rad­nja naj­bo­lja. Uvi­jek je bi­lo po­mo­ći, ali ni­ka­da ova­ko kao sa­da. Vlast Sr­bi­je, pred­vo­đe­na Vu­či­ćem, po­da­ri­la je Srp­skoj mno­ge pro­jek­te - re­kao je Do­dik, ko­ji je i ju­če po­no­vio da će  "Dri­na sve ma­nje bi­ti gra­ni­ca" ida će "kao gra­ni­ca jed­nog da­na ne­sta­ti".

Gra­do­na­čel­nik Tre­bi­nja Lu­ka Pe­tro­vić je is­ta­kao da su Tre­binj­ci po­ča­stvo­va­ni Vu­či­će­vom po­se­tom, ali i za­hval­ni Vla­di Sr­bi­je na uče­šću u mno­gim za­jed­nič­kim pro­jek­ti­ma sa Vla­dom Re­pu­bli­ke Srp­ske. "Na­ro­či­to je va­žno što su dva pred­sed­ni­ka i dvo­ji­ca vo­đa srp­skog na­ro­da sa obe stra­ne Dri­ne u Tre­bi­nju", re­kao je Pe­tro­vić, uz po­ru­ku da je " naj­va­žni­je za Her­ce­go­vi­nu je­din­stvo dva pred­sed­ni­ka". Do­dik, Vu­čić i Cvi­ja­no­vi­će­va ob­i­šli su i vi­na­ri­ju Vu­ko­je, gde su pri­su­stvo­va­li ve­če­ri na ko­joj su bi­li i na­čel­ni­ci i pri­vred­ni­ci iz Her­ce­go­vi­ne.

Oku­plje­ni gra­đa­ni, ko­ji su u par­ku po­zdra­vlja­li apla­u­zi­ma Vu­či­će­vo obra­ća­nje, no­si­li su tran­spa­ren­te sa sli­ka­ma pred­sed­ni­ka Sr­bi­je, ru­skog pred­sed­ni­ka Vla­di­mi­ra Pu­ti­na, ali i is­pi­sa­nim tran­spa­ren­ti­ma "Dri­na ni­je gra­ni­ca", "Ko­so­vo je sr­ce Sr­bi­je", "Svi do­la­zi­li i obe­ća­va­li, sa­mo Vu­čić is­pu­nja­va ", "Od Tre­bi­nja do Be­o­gra­da svi vo­le Aca i Mi­lo­ra­da"...

Na po­čet­ku rad­nog da­na, Vu­čić se sa­stao  sa bu­gar­skim pre­mi­je­rom Boj­kom Bo­ri­so­vim, či­ja ze­mlja pred­se­da­va EU. Na za­jed­nič­koj kon­fe­ren­ci­ji za no­vi­na­re, Vu­čić je po­ru­čio da je Sr­bi­ja po­sve­će­na mi­ru i sta­bil­no­sti u re­gi­o­nu i do­dao da bi nas sva­ki su­kob vra­tio sto go­di­na una­zad. Bo­ri­sov po­zvao sve li­de­re na Bal­ka­nu da bu­du ra­zum­ni i da oču­va­ju mir. Po­hva­lio je Vu­či­će­ve na­po­re da se oču­va­ju mir i sta­bil­nost i če­sti­tao mu na re­ak­ci­ji na­kon pret­nje Ha­ši­ma Ta­či­ja pu­ška­ma.

- Bi­la je iz­ja­va oko pu­ša­ka, 'Ve­li­ke Al­ba­ni­je' i sve­ga dru­gog. Boj­ko mi je ju­če re­kao: ' Mo­gu da mi­slim da si škr­gu­tao zu­bi­ma, ali ono što si is­pu­stio pre­ko zu­ba je bi­lo do­bro. Do­bro je da si po­zvao na mir ' - pre­neo je Vu­čić no­vi­na­ri­ma.

Dra­go mi je što to­li­ko vo­li­te i po­štu­je­te Sr­bi­ju, baš ono­li­ko ko­li­ko mi po­štu­je­mo i vo­li­mo Re­pu­bli­ku Srp­sku - re­kao je Vu­čić, ko­ji je pr­vi put bo­ra­vio u zva­nič­noj po­se­ti Tre­bi­nju

I Voj­vo­di­na na Saj­mu u Mo­sta­ru

Vu­čić je ju­če pre pod­ne  sve­ča­no otvo­rio 21. Me­đu­na­rod­ni sa­jam pri­vre­de u Mo­sta­ru, na ko­jem je Sr­bi­ja ze­mlja part­ner. Tom pri­li­kom je is­ta­kao da će na­sta­vi­ti da ra­di na je­din­stve­nom tr­ži­štu, kao i da po­de­lje­ni na sit­ne dr­ža­ve ne­ma­mo če­mu da se na­da­mo u od­no­si­ma sa sve­tom. Za­hva­lio je srp­skim pri­vred­ni­ci­ma, kao i oni­ma iz Hr­vat­ske, BiH, Ma­đar­ske, Ki­ne.. ko­ji su do­šli da uve­li­ča­ju ma­ni­fe­sta­ci­ju.

Sa­jam se odr­ža­va pod slo­ga­nom pod slo­ga­nom " Bu­duć­nost nas spa­ja", a na nje­mu Sr­bi­ju pred­sta­vlja 60 naj­ve­ćih kom­pa­ni­ja. U ime Pri­vred­ne ko­mo­re Voj­vo­di­ne, za­me­ni­ca ge­ne­ral­nog se­kre­ta­ra Bo­ja­na Mi­ljuš pri­su­stvo­va­la je i sve­ča­nom pri­je­mu Pri­vred­ne ko­mo­re Sr­bi­je, upri­li­če­nom u Mo­sta­ru u po­ne­de­ljak uve­če.

„Od Mer­ke­lo­ve oče­ku­jem raz­u­me­va­nje"

Po Vu­či­će­vim re­či­ma, za bu­duć­nost Sr­bi­je je od iz­u­zet­nog zna­ča­ja sa­sta­nak sa ne­mač­kom kan­ce­lar­kom An­ge­lom Mer­kel. No, upo­zo­rio je : " Ne­moj­te da lju­di u Sr­bi­ji oče­ku­ju pre­vi­še, jer, ako mi­sli­te da će­mo da pro­me­ni­mo od­nos Ame­ri­ke, Ne­mač­ke i dru­gih za­pad­nih si­la po pi­ta­nju ne­za­vi­sno­sti Ko­so­va i Me­to­hi­je – to bi bi­lo la­ga­nje i ob­ma­nji­va­nje".

- Ono što oče­ku­jem i če­mu se na­dam je­ste raz­u­me­va­nje za po­zi­ci­ju Sr­bi­je, i po­red to­ga što o pi­ta­nju ne­za­vi­sno­sti KiM mi­sli­mo dru­ga­či­je. Ali da do­bi­je­mo vi­še za naš na­rod, za to ću se bo­ri­ti i da­ću sve od se­be – ka­te­go­ri­čan je pred­sed­nik Sr­bi­je.

S.Stanković

Autor:
Pošaljite komentar