Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić i Brnabićka obišli "ogledni" stan za snage bezbednosti

04.06.2018. 18:27 20:33
Piše:
Izvor: Tanjug

BEOGRAD: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić obišli su danas "ogledni stan" iz državnog projekta stanogradnje za pripadnike snaga bezbednosti u naselju "Zemunske kapije".

Zajedno sa predsednikom i premijerkom ogledni stan je obišla i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.



Kako je ranije rečeno, ove godine bi trebalo da počne gradnja jeftinih stanova u pet gradova za pripadnike snaga bezbednosti, u Nišu, Kraljevu, Vranju, Beogradu i Novom Sadu. 



Jeftini stanovi će se prodavati po subvencionisanoj ceni od najviše 500 evra po metru kvadratnom, u šta je uključeno komunalno opremanje.



Ukupno će do 2020. godine biti izgrađena 5.203 stana.


O "nezadovoljstvu" u SNS zbog Radojičića, protestu...

„Protestujte koliko hoćete, radite šta god hoćete, izađite zajedno s ovima koji kradu i prebacuju novac u strane banke, ali ne možete da ugrožavate živote ljudi, poručio je predsednik Vučić, upitan da prokomentariše poziv nekih opozicionih partija da građani obustave saobraćaj u petak. 



"Našli su se neki politički ludaci, koji bi da zaustave saobraćaj, a šta ako neko nastrada? Ko će biti kriv? Građani moraju da znaju ko će biti kriv. A što se mene tiče, možete da protestujete koliko hoćete, s tim nemam nikakav problem", poručio je Vučić. 



Upitan ima li komentar na to što neki mediji prenose da su Siniša Mali i Irena Vujović nezadovoljni odlukom SNS da kandidat stranke za gradonačelnika bude Zoran Radojičić, Vučić je Malog upitao: Siniša, jesi kukao negde?



"Možda i jesi ali nećeš sad da kažeš...", našalio se.



Istakao je, međutim, da koliko zna nije bilo nikakvih negodovanja u tom smislu, a kad je reč o Ireni Vujović. 



"Nezadovoljstva mislim da nije bilo, a Ireni preostaje samo da savlada još neka znanja i ona svakako predstavlja budućnost SNS i važnu osobu u budućnosti Srbije", naveo je Vučić. 

Kupujemo glasove u Nišu? Svojih odbornika?

Vučić je izjavio da su besmislene tvrdnje da SNS kupuje glasove odbornika u Nišu, po pitanju odluke o Aerodromu Konstantin Veliki, imajući u vidu da SNS u lokalnoj skupštini ima većinu, odnosno 15, možda i 20 odbornika više od opozicije.



Vučić je rekao i da bi SNS, kada bi se sada u Nišu održali izbori, imala više glasova nego što ih trenutno ima, a opozicija značajno manje.


U prvoj fazi realizacije projekta izgradnje jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti do 2020, čija je vrednost procenjena na 64,35 miliona evra, biće izgrađeno ukupno 1.578 stanova i to 190 stanova u Vranju, 188 u Nišu, po 200 u Kraljevu i Kragujevcu i po 400 stanova u Beogradu i Novom Sadu.



Od ukupno 5.203 stana, izgradnja 1.578 stanova iz prve faze počinje krajem avgusta, najpre u Nišu ili u Kraljevu.



Stanovi će se graditi u tipskim stambenim zgradama, a u ponudi će biti garsonjere, kao i stanovi sa jednom, dve, tri i četiri sobe.



Površina ovih stanova kretaće se od maksimalno 32 kvadrata za garsonjere, do 92 kvadrata za četvorosobne stanove.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da su u budžetu izdvojena sredstva za prvu fazu gradnje jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti i najavila da će radovi početi najkasnije do septembra.



Kako je rekla, do kraja 2019. biće završena prva faza u kojoj će biti izgrađeno 1.578 stanova, a radovi će početi prvi u Vranju i Nišu.



"Gradnja traje u između 12 i 14 meseci i do kraja 2019. biće završena prva faza", rekla je Brnabić nakon obilaska oglednog stana sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.



Brnabić je rekla da je zahvaljujući inicijativi predsednika Aleksandra Vučića počela realizacija projekta jeftine stanogradnje.



Objasnila je da će prva faza početi u šest gradova, u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Vranju, Kraljevu i Kragujevcu.



Navela je da će stanovi biti površine između 32 i 92 kvadrata i da će oni moći da se prijave za bilo koju kvadraturu.



"Želimo da onima koji imaju porodice obezbedimo maksimalan konfor da im se odužimo za njihov rad i da omogućimo onima koji su mlađi da imaju uslove za razvoj karijere i stvaranje porodice".


Kao što sam rekao - lopovluk i kriminalna banda...

"Sve što sam rekao je apsolutna istina" , rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.



Kako je naveo, to što neko ima 25 miliona evra, koje je sam prijavio, a o čemu je pisala istraživačka mreža Krik, a ne on, normalno je samo onima koji samo u milionima i stotinama hiljada evrea razmišljaju... 



Dodao je da je 2007. godine, kada je ušao u vlast, Đilas prijavio stan, sat, ženinu nekretninu i 70.000 evra.



"Odakle, bre, 25 miliona evra između 2007. i 2012. godine", zapitao je Vučić i dodao:



"Je l'' to pošteno stečeno? Pa, lopovlukom, nego kako", primetio je.



Vučić je, govoreći o Jeremiću, rekao da su svi sa slike na kojoj se nalazi Jeremić, sem njega, pohapšeni. 



"Svi oni lopovi, a samo on pošten...?", zapitao je predsednik Srbije i naveo da je očigledno i jasno da je reč o međunarodnoj kriminalnoj organizaciji i "lopovskoj bandi". 



"I sada kažu ''tužićemo te'', Vučiću" nastavio je predsednik Srbije i dodao, ironično, da se "strašno uplašio":



"Vi ćete, lopovi, meni da sudite", naglasio je Vučić i podvukao da on nema 25 miliona evra, niti mu je ambasada Katara iz Berlina na račun prebacila 200.000 evra i više. 



"Zamislite da meni ambasada Katara prebaci 200.000 evra...Ili bilo koja ambasada" rekao je Vucicć i upitao za koje je poslove to urađeno. 



"Da narod zna kakve su to lopuže - tražili su od mene po 50 i 100 miliona da im platim. Odakle meni taj novac? Oni naučili sve u milionima...nema desetine hiljada dinara ili evra...sve samo desetine i stotine miliona...manje od toga ne konzumiraju..to im je sitniš", zaključio je Vučić.

Lako ćemo isplatili fudbalerima po 10 miliona evra, ako pobede

Vučić je rekao da se sportistima u rekordnom roku isplaćuju nagrade za osvojene medalje i da bi država bez problema isplatila po 10 miliona evra fudbalskim reprezentativcima ukoliko osvoje Svetsko fudbalsko prvenstvo u Rusiji.



''Prave se pametni njihovi plaćeni analitičari i kažu da sam to obećao jer znam da neće osvojiti medalje. Uradili smo najčistiju stvar, naše je da motivišemo naše momke, da navijamo da nam donesu radost, da Srbija i Beograd posle toga budu puni turista, da možemo još više radimo i zarađujemo'', rekao je predsednik novinarima nakon obilaska oglednog stana za pripadnike snaga bezbednosti u naselju "Zemunske kapije".



Vučić je naglasio da država danas svim sportistima isplaćuje nagrade u roku od tri dana, dok se, kako je rekao, u vreme bivše vlasti na isplatu čekalo po dve godine,



''Mi smo nagrade sportistima utrostručili, a sa lakoćom bismo isplatili fudbalere, ako osvoje prvenstvo. Navijaćemo za naše momke, a šta će da urade zavisi od njihovog znanja i raspoloženja'', rekao je Vučić.

Kako da rešimo pitanje KiM, kad druga strana to neće?

Vučić je izjavio da će u narednom periodu doći do novih razgovora sa Prištinom, mada ne zna kad i gde, ali da problem pitanja KiM ne može da se reši ako druga strana to ne želi.



"Bolje da taj problem rešimo, nego da ga ne rešimo. Ali, ne možemo da ga rešimo ako druga strana ne želi da ga reši", rekao je Vučić novinarima na pitanje da li izazivanje sukoba na KiM sa kosovske strane može da ugrozi ekonomski napredak.



Vučić kaže da svakako ne predstoji lak period po tom pitanju, kao i da Vlada Srbije radi dobro i da su njen jedini problem loši odnosi sa Prištinom.



"Slušao sam juče izjavu Ramuša Haradinaja i valjda misle da bi za nas bila najveća čast da oni prihvate naše priznanja, da bi bili zadovoljni nama i onda stanete i vidite da tu postoje različite realnosti i svetovi. Neke izjave danas sa KiM su bile nešto malo bolje i ohrabrujuće i nadam se da će biti dovoljno pameti i da će takvi tonovi dominirati u buducnosti".



Rekao je da uskoro doći do novih razgovora, ali da još ne zna kada i kako.



Istakao je da svakako nestabilnost na KiM može da utiče na ekonomiju u zemlji, iako smo u prava četiri meseca imali privredni rast od 4,5 odsto .



Prema njegovim rečima, dobro je stanje i u poljoprivredi, a pšenica i kukuruz će imati pristojnu cenu ove godine.



"Ostaje (samo) dugoročni problem na KiM", dodao je Vučić.


Brnabić je kazala da će ukupno biti napravljena 5.203 stana i da se već traže i pripremaju nove lokacije.



Premijerka je rekla da je već oko 19.000 pripadnika službi bezbednosti izrazilo interesovanje za stanove samo u ovih šest gradova.



Ona je pozvala sve pripadnike snaga bezbednosti da dođu i pogledaju ogledni stan kako bi videli šta kupuju uz podršku vlade.



Brnabić je rekla da će to biti veoma kvalitetni stanovi sa 80 odsto domaćih materijala, što će pozitivno uticati na domaću građevinsku industriju.



"Ovi stanovi su u energetskom razredu C, što znači da će imati 20 odsto niže troškove za struju.

Stanovi iz programa vlade i za zdravstvene radnike, mlade...

Vučić je pozvao pripadnike snaga bezbednosti koji su zainteresovani da kupe stan uz pomoć Vlade Srbije, da pogledaju ogledni stan u naselju Zemunske kapije i uvere se šta će moći da kupe. 



Takođe, poručio je Vladi Srbije da ispita mogućnost da se na sličan način i pod sličnim uslovima obezbedi da stanove mogu da kupuju medicinske sestre, lekari, mladi bračni parovi koji imaju nameru da ostanu u zemlji... 



"Ako Vlada nađe finansijske mogućnosti, a verujem da Siniša (Mali) može u tome da pomogne premijerki, ako vlada nađe mogućnosti to bi mnogo značilo za sve", poručio je. 



Zahvalio je vladi što je razumela njegovu inicijativu, ministrastvima građevinarstva i policije...te naveo da veruje da će zainteresovani pripadnici snaga bezbednosti, kojima su stanovi poput ovog u Zemunskim kapijama namenjeni, moći da se uvere da će ti stanovi biti visokog kvaliteta, a po cenama koje su značajno niže od tržisnih. 



Kako je naveo, za stan poput ovog oglednog, koji ima 67 kvadrata, mesečna rata biće 118 evra, a gradnja tih stanova poguraće i druge grane privrede, a sve to pokazuje, zaključio je, koliko Srbija napreduje i kako ekonomija raste. 



Vučić je, međutim, primetio da se mora, u vezi sa jeftinim stanovima, urediti i to da oni koji ih tako kupe ne mogu nakon recimo sedam godina da odu iz službe i zaposle se kao obezbeđenje kod nekog tajkuna...



"Kad ulažemo u vojnika ili policajca, ova zemlja mnogo ulaže, i ne možemo da dozvolimo da on ode posle nekoliko godina jer neki tajkun može da ga dobro plati, da ga uzme preko noći...zato bismo da uradimo koliko možemo i za druge da učinimo, za druge profesije, da mogu da kupuju ovakve stanove", poručio je.

Autor:
Pošaljite komentar