Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučević: Za Sentandrejski bulevar i druge projekte - trećina budžeta

01.02.2018. 08:37 08:45
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Novi Sada danas obeležava Dan grada svečanom akademijom u Srpskom narodnom pozorištu u 18 sati, kada će gradonačelnik Miloš Vučević uručiti februarsku nagradu profesoru dr Tihomiru Vejanoviću.  Povodom Dana grada „Dnevnik“ je pitao gradonačelnika Miloša Vučevića o planu razvoja grada za ovu godinu kao i o drugim aktuelnim pitanjima.

Grad Novi Sad prema oceni Fiskalnog saveta ima najstabilniji i najujednačeniji budžet u državi. Sve plaća na vreme i nema dugovanja. Kako se to postiže?

  • Postiže se odgovornim odnosom prema javnim finansijama, obezbeđenom političkom stabilnošću u gradu, dobrom i operativnom saradnjom sa republičkom i pokrajinskom vladom i, stalnom komunikacijom sa građanima i privrednicima, i realnim sagledavanjem problema i potreba Novog Sada. Mi ove godine imamo veći tekući budžet jer je grad ostvario bolje prihode od naplate poreza, povećanog broja zaposlenih, povećane naplate za komunalno opremanje, kao i drugih priliva usled povećanog broja turista i investicija. Ove godine očekujem znatno bolju realizaciju budžeta,  ali i značajne uštede, od kojih Novi Sad već godinama uplaćuje donaciju u republički fond za lečenje dece od teških bolesti u inostranstvu.

Koji su prioriteti u strukturi ovogodišnjeg gradskog budžeta?

-      Imamo razvojni budžet, dobro planiran i izbalansiran, ali i socijalno odgovoran, u kojem kapitalni projekti iznose oko 35 odsto ukupnog budžeta. Deo tog novca biće usmeren za radove na Sentandrejskom bulevaru, i brojne druge infrastrukturne projekte poput radova na kanalizaciji u Veterniku, Rumenki, Budisavi, zatim radova u Kineskoj četvrti, odnosno, na izgradnji budućeg kretivnog centra za mlade i druge projekte u okviru EPK 2021 i OPENS 2019. Iako je i ovaj budžet restriktivan, nismo odustali ni od jednog vida socijalnih davanja, niti od izdvajanja za zdravstvo, obrazovanje i kulturu. Zaposlene u javnoj upravi očekuje povećanje zarada od pet odsto, dok će zarada zaposlenima u predškolskoj ustanovi, ustanovama socijalne zaštite i kulture biti povećanja za 10 odsto.

Najavili ste da će u martu biti završeni zrgada Hitne pomoći i novi most na Dunavu. Da li ste zadovoljni rokovima?

  • Zgrada Hitne pomoći biće završena u ugovorenim rokovima. Što se tiče izgradnje mosta, verujem da će železnički saobraćaj preko njega krenuti u martu, kako je i najavilo Ministarstvo za saobraćaj, građevinu i infrastrukturu. Nakon toga sledi izgradnja pristupnih saobraćajnica.

U toku je anketa o nazivu novog mosta, kako bi ga gradonačelnik nazvao i zašto?

-      Potpuno razumem predlog Fondacije „Novi Sad 2021“ da se nazove Most nade, ali je moj utisak da kako god da ga nazovemo, za većinu Novosađana on će uvek biti novi Žeželjev most.

Krajem prošle godine je najavljeno da će biti otvoreno najveće socijalno gradilište, izgradnja stanova za izbeglice u Futogu i Veterniku. Kada se očekuje početak gradnje?

-      Radovi moraju biti završeni do 2020. godine.Ukupno će biti izgrađeno 522 stambene jedinice. Umesto 276 stanova, koliko je prvobitno dogovoreno, u Veterniku će biti izgrađeno još 94 stambene jedinice, i u Futogu ukupno 152 stana. Izgradnja najpre počinje u Veterniku. Grad je obezbedio dobru lokaciju, i 24 miliona dinara za njeno opremanje. Mislim da treba da budemo ponosni na naš grad, jer je jedno od najvećih socijalnih gradilišta u zemlji. 

Nismo odustali ni od jednog vida socijalnih davanja, niti od izdvajanja za zdravstvo, obrazovanje i kulturu. Zaposlene u javnoj upravi očekuje povećanje zarada od pet odsto, dok će zarada zaposlenima u predškolskoj ustanovi, ustanovama socijalne zaštite i kulture biti povećanja za 10 odsto.“

Kako će Grad obeležiti 100. godišnjicu prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbije?

-     Ovo je godina velikog jubileja, tokom koje će taj istorijski datum u Novom Sadu će biti obeležen dostojanstveno i svečano, raznim događajima koje ćemo organizovati s brojnim institucijama, a koje projektujemo i planiramo. Centralni događaj će biti postavljanje spomenika Kralju Petru Prvom Karađorđeviću, koji je u našem narodu ostao upamćen kao Kralj Petar – Oslobodilac, jer bio kralj Srbije tokom perioda velikih srpskih vojnih uspeha.


Očekuje kaznu za zagađivače

Prošle nedelje je u prostorijama nekadašnjeg HINS-a pronađeno oko 1.000 tona skladištenog otrovnog materijala, bez dokumentacije. Kako gradonačelnik komentariše taj ekološki incident?

-      Iskreno, bio sam potpuno šokiran i užasnut činjenicom da postoje ljudi koji su zarad nekog ličnog interesa spremni da ugroze zdravlje svih nas, i zdravlje naše dece. Moramo svi biti odlučni u nameri da se izborimo sa tim problemom, i očekujem da će odgovorni biti otkriveni i kažnjeni.


Kao potpredsednik Srpske napredne stranke šta očekujete od beogradskih izbora?

-      Biće to teška i neizvesna politička utakmica, ali očekujem pobedu liste „Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd“. Građani će glasati za program i ideje, a ne za mržnju i prazna obećanja. Ozirom na atmosferu u Narodnoj skupštini da li je dobro što nemamo i vanredne parlamentarne izbore?

-      Državni interes je bio da ih nemamo. Srpska napredna stranka je pokazala da je stranka svesna da bi imala benefit od održavanja vanrednih parlamentarnih izbora, ali da bira ono što je u interesu Srbije, i građana Srbije.

E. Marjanov

Autor:
Pošaljite komentar
Vučević primio gradonačelnika Noriča

Vučević primio gradonačelnika Noriča

31.01.2018. 12:02 12:07