Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U Skupštinu vraćene dve fotelje odnete 5. oktobra

18.06.2018. 14:35 08:46
Piše:
Izvor: Tanjug

BEOGRAD: Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković saopštila je juče da su pronađene dve fotelje ukradene tokom 5. oktobra 2000. iz Narodne skupštine, i poručila da će nastaviti da traga za ukradenom imovinom.

Kako je rekla, tog dana, prilikom paljenja Narodne skupštine, iz tog zdanja ukradena su mnogobrojna umetnička dela, mobilijar, kao i predmeti koji su poklon stranih delegacija. Time je, kako je upozorila, državi naneta nesaglediva šteta jer su nestali značajni predmeti kulturnog nasleđa Srbije. Naglasila je da je Skupština Srbije, zahvaljujući trudu i radu zaposlenih, koji se ne mire sa činjenicom da posle 18 godina još uvek najveći broj ukradenih predmeta nije pronađen niti vraćen, sačinila popis svih dela koja su nestala. 

– Tu je 55 umetničkih slika Petra Lubarde, Milana Konjevića, Zore Petrović, Milića od Mačve i mnoge druge, potom četiri značajna skulptorska dela, kao i materijalno nasleđe koje je 5. oktobra ukradeno iz ovog zdanja. Među njima je i poznati salon kneza Pavla, nameštaj od čiste slonovače, koji je stajao u diplomatskom salonu – rekla je Maja Gojković, ukazujući na to da je ono što je danas u toj prostoriji – replika, izrađena na osnovu nacrta samog kneza Pavla.

Fotelje su pronađene zahvaljujući anonimnoj prijavi, očigledno građana iz Beograda, koji su se tako i potpisali. MUP je sproveo raciju u beogradskom naselju Kaluđerica, a u toj kući pronađena je određena količina narkotika i oružja, kao i fotelju na kojoj su inventarske tablice, što dokazuje da je ona vlasništvo Narodne skupštine.

– Posle 18 godina uspeli smo da vratimo jedan od desetina i desetina nestalih predmeta. Tu su vrlo skupocene lampe, stolovi, nameštaj s početka 20. veka, sve što je nestalo iz parlamenta je od neprocenjive vrednosti – istakla je ona.

Traže se slike Konjovića, Tabakovića, Milića od Mačve, Lubarde, Zore Petrović

Druga fotelja je, po rečima Maje Gojković, pronađena u petak, 15. juna preko sajta „Kupujem-prodajem”. Fotelju na tom sajtu primetio je skupštinski službenik koji nije hteo pred medije, ali je poručio da neće odustati od vraćanja svih ukradenih predmeta.

Maja Gojković je tog dana telefonom pozvala prodavca koji ju je uputio na ženu koja je kupila fotelju i koja je odmah pristala da je donese u Skupštinu.

– Ona je bila šokirana saznanjem da je taj predmet ukraden. Zamolili smo je da dođe u petak kasno uveče u zgradu Narodne skupštine i da donese fotelju, što je i učinila sa suprugom. Mi smo joj zahvalni na tome, nije kriva, ali želim da poručim da ćemo nastaviti da pratimo sve sajtove i apelujem na građane da paze šta kupuju. A ukoliko primete inventarsku oznaku, da pozovu Skupštinu – upozorila je ona.

Maja Gojković je ispričala i da se ispostavilo da je oglašivač na sajtu „Kupujem-prodajem” fotelju pronašao na zemunskoj buvljoj pijaci, kod nekog preprodavca. Predsednica parlamenta najavljuje da će parlament pokušati da dođe i do tog preprodavca da bi se saznalo na koji način je došao u posed te fotelje.

– Možda to vodi ka nekom značajnijem tragu, da je neko ko je taj nameštaj čuvao po strani, sad izašao i pokušava da otuđi te predmete  – primetila je Maja Gojković.

Posle 18 godina uspeli smo da vratimo jedan od desetina i desetina nestalih predmeta. Tu su vrlo skupocene lampe, stolovi, nameštaj s početka 20. veka, sve što je nestalo iz parlamenta je od neprocenjive vrednosti(Maja Gojković)

S druge strane, očekuje da će pronalaženje umetničkih slika ići mnogo teže jer se njihova prodaja uglavnom ne oglašava putem sajtova, pa im je teško ući u trag na takav način. Zato je pozvala građane da se, ako primate da neko poseduje vrednu sliku Konjovića, Tabakovića, Milića od Mačve, Lubarde, Zore Petrović, zainteresuju odakle njihovim poznanicima takve slike.

– A možda proradi i građanska svest kod nekog ko je učestvovao u nemilim događajima 5. oktobra. Možda razmisle i vrate sliku – rekla je ona.


„Znali su šta kradu”

Ukazujući na primer Ministarstva inostranih poslova koje je raspisalo Interpolovu poternicu za slikama nestalim u ambasadama, Maja Gojković je rekla da i parlament razmišlja o toj varijanti.

– Po spisku tih prestižnih slikara, čija dela su ukradena, moj zaključak je da su ljudi koji su ušli tog 5. oktobra u tadašnju Saveznu skupštinu, znali šta uzimaju i šta kradu. Nema sumnje da tu amateri ništa nisu radili, zaključila je. – Neko ko je izneo iz tog zdanja nameštaj pravljen od slonovače, vrlo dobro zna šta je odneo i šta je otuđio. 


Maja Gojković je dodala da će se potruditi da se nađu sredstva da se u Narodnoj skupštini napravi izložba onoga što je oduzeto, čega više u tom zdanju nema, te da će se potruditi da, u saradnji s medijima, fotografije i spiskovi budu dostupni svim građanima da bi bio vraćen makar deo našeg kulturnog nasleđa. Podsetila je na to da prvi predsednik Savezne skupštine posle 5. oktobra Dragoljub Mićunović nije preuzeo ništa povodom toga.

– Punih pet godina radim na ovome, kao što vidite, to ide vrlo teško, ali rezultata, ako se trudite, ako ne odustajete, ima – konstatovala je Maja Gojković.

S. Stanković

Autor:
Pošaljite komentar