Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U Skupštini Vojvodine 42 žene

22.05.2016. 21:46 13:33
Piše:

Novi saziv Pokrajinske skupštine, koji bi trebalo da početkom juna na prvoj sednici verifikuje mandate s izbora ostvarene 24. aprila, imaće mnogo više pripadnica ženskog pola

nego što je to bio slučaj s odlazećim sazivom vojvođanskog parlamenta.

Više od trećine poslanika Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine na prvoj sednici biće ženskog pola, odnosno 42 od ukupno 120, što je procentualno gledajući, 35 odsto žena u pokrajinskom parlamentu. Imajući u vidu regulativu, po kojoj se redosledom kojim su predstavljeni na izbornoj listi biraju u Skupštinu, tri liste od devet, odnosno trećina, ima ženu kao prvu na listi. Listu „Aleksandar Vučić – Srbija probeđuje“ predvodi Maja Gojković, a listu „Dosta je bilo – Saša Radulović“ Svetlana Kozić. Takođe, kao manjinska stranka u poslaničkim klupama mesto je izborila Zelena stranka, koju će predstavljati Branislava Jeftić.

Gledajući poslaničke liste ponaosob, Srpska napredna stranka imaće u svojim redovima najviše žena – 22 od 63 mandata koliko su osvojili na pokrajinskim izborima, a vodilo se računa o tome da svaki treći kandidat na poslaničkoj listi bude nežnijeg pola. Po četiri poslanice u svojim redovima imaće koalicija SPS–JS-a, od 12 predstavnika u Skupštini Vojvodine, kao i lista „Za Vojvodinu rada i znanja – Demokratska stranka, DSHV, Nova, ZEP-Zeleni – dr Bojan Pajtić“ od deset poslanika pokrajinskog parlamenta. Na takođe deset poslanika lista „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“ imaće tri pripadnice nežnijeg pola, a Liga socijaldemokrata Vojvodine i Pokret „Dosta je bilo“ imaće po tri poslanice na devet, odnosno sedam poslanika. Savez vojvođanskih Mađara imaće dve žene na šest poslanika, dok će jedina lista koju predstavljaju muškarci biti „Mađarski pokret za autonomiju – dr Tamaš Korhec – DZVM – Aron Čonka“, koji će u vojvođanskom parlamentu predstavljati dva nosioca te izborne liste.

U odnosu na dosadašnji sastav pokrajinskog parlamenta, novi saziv imaće značajno više žena jer su u mandatu od 2012. do 2016. godine u klupama Skupštine Vojvodine sedele svega 23 poslanice, odnosno 19,3 osto od ukupnog broja poslanika.

Međutim, na tu lošu statistiku pokrajinskog parlamenta u mandatu na isteku verovatno je uticao kombinovani izborni sistem jer su, od 60 poslanika koji su birani po većinskom sistemu i neporednim glasanjem za kandidata, do pokrajinskog parlamenta došle svega dve žene.

Poslednji pokrajinski izbori održani su po proporcionalnom sistemu, tako da se glasalo za listu, a ne poslanike direktno i od procenata osvojenih glasova su delegirani i poslanici s izbornih lista koje su učestvovale na izborima.

Za razliku od pokrajinskog parlamenta, u Skupštini grada Novog Sada biće manje pripadnica lepšeg pola nego u dosadašnjem mandatu – 24 u odnosu na 27, koliko je odbornica bilo od 2012. do 2016. godine. Dok je u mandatu Skupštine koji ističe procenat zastupljenosti žena bio 34,6, na prvoj skupštinskoj sednici u novom sazivu će iznostiti 30,77 odsto, što je nešto manje od trećine od ukupnog broj odbornika gradskog parlamenta. Skupština grada broji 78 odborničkih mesta.

Broj žena u pokrajinskom i gradskom parlamentu mogao bi se i izmeniti ukoliko poslanici i odbornici podnesu ostavke na svoja mesta usled postavljenja na druge funkcije, ili iz drugih razloga, jer se onda na upražnjeno poslaničko i oborničko mesto bira kandidat koji ostao „ispod crte“ za ulazak u Skupštinu, ali ne nasumice, već po redosledu prijavljene kandidatske liste.

A. Savanović

Tošković predsedava Skupštini Vojvodine

Konstitutivnu sednicu novog saziva Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine zakazuje dosadašnji predsednik tog parlamenta Ištvan Pastor, ali će toj sednici predsedavati Vučeta Tošković (75) kao najstariji poslanik.

„Dnevnik“ je juče objavio da će prof. dr Pavle Budakov biti najstariji poslanik u novom sazivu vojvođanskog parlamenta, međutim, on je mlaći od Toškovića četiri godine. Velike su šanse da se Pastor i vrati u fotelju predsedavajućeg jer se nezvanično može čuti da će SNS ponuditi lideru SVM-a da nastavi mandat kao predsednik Skupštine Vojvodine.

 

Autor:
Pošaljite komentar