broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

У Скупштини Војводине 42 жене

22.05.2016. 21:46 13:33
Пише:

Нови сазив Покрајинске скупштине, који би требало да почетком јуна на првој седници верификује мандате с избора остварене 24. априла, имаће много више припадница женског пола

него што је то био случај с одлазећим сазивом војвођанског парламента.

Више од трећине посланика Скупштине Аутономне Покрајине Војводине на првој седници биће женског пола, односно 42 од укупно 120, што је процентуално гледајући, 35 одсто жена у покрајинском парламенту. Имајући у виду регулативу, по којој се редоследом којим су представљени на изборној листи бирају у Скупштину, три листе од девет, односно трећина, има жену као прву на листи. Листу „Александар Вучић – Србија пробеђује“ предводи Маја Гојковић, а листу „Доста је било – Саша Радуловић“ Светлана Козић. Такође, као мањинска странка у посланичким клупама место је изборила Зелена странка, коју ће представљати Бранислава Јефтић.

Гледајући посланичке листе понаособ, Српска напредна странка имаће у својим редовима највише жена – 22 од 63 мандата колико су освојили на покрајинским изборима, а водило се рачуна о томе да сваки трећи кандидат на посланичкој листи буде нежнијег пола. По четири посланице у својим редовима имаће коалиција СПС–ЈС-а, од 12 представника у Скупштини Војводине, као и листа „За Војводину рада и знања – Демократска странка, ДСХВ, Нова, ЗЕП-Зелени – др Бојан Пајтић“ од десет посланика покрајинског парламента. На такође десет посланика листа „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка“ имаће три припаднице нежнијег пола, а Лига социјалдемократа Војводине и Покрет „Доста је било“ имаће по три посланице на девет, односно седам посланика. Савез војвођанских Мађара имаће две жене на шест посланика, док ће једина листа коју представљају мушкарци бити „Мађарски покрет за аутономију – др Тамаш Корхец – ДЗВМ – Арон Чонка“, који ће у војвођанском парламенту представљати два носиоца те изборне листе.

У односу на досадашњи састав покрајинског парламента, нови сазив имаће значајно више жена јер су у мандату од 2012. до 2016. године у клупама Скупштине Војводине седеле свега 23 посланице, односно 19,3 осто од укупног броја посланика.

Међутим, на ту лошу статистику покрајинског парламента у мандату на истеку вероватно је утицао комбиновани изборни систем јер су, од 60 посланика који су бирани по већинском систему и непоредним гласањем за кандидата, до покрајинског парламента дошле свега две жене.

Последњи покрајински избори одржани су по пропорционалном систему, тако да се гласало за листу, а не посланике директно и од процената освојених гласова су делегирани и посланици с изборних листа које су учествовале на изборима.

За разлику од покрајинског парламента, у Скупштини града Новог Сада биће мање припадница лепшег пола него у досадашњем мандату – 24 у односу на 27, колико је одборница било од 2012. до 2016. године. Док је у мандату Скупштине који истиче проценат заступљености жена био 34,6, на првој скупштинској седници у новом сазиву ће изностити 30,77 одсто, што је нешто мање од трећине од укупног број одборника градског парламента. Скупштина града броји 78 одборничких места.

Број жена у покрајинском и градском парламенту могао би се и изменити уколико посланици и одборници поднесу оставке на своја места услед постављења на друге функције, или из других разлога, јер се онда на упражњено посланичко и оборничко место бира кандидат који остао „испод црте“ за улазак у Скупштину, али не насумице, већ по редоследу пријављене кандидатске листе.

А. Савановић

Тошковић председава Скупштини Војводине

Конститутивну седницу новог сазива Скупштине Аутономне Покрајине Војводине заказује досадашњи председник тог парламента Иштван Пастор, али ће тој седници председавати Вучета Тошковић (75) као најстарији посланик.

„Дневник“ је јуче објавио да ће проф. др Павле Будаков бити најстарији посланик у новом сазиву војвођанског парламента, међутим, он је млаћи од Тошковића четири године. Велике су шансе да се Пастор и врати у фотељу председавајућег јер се незванично може чути да ће СНС понудити лидеру СВМ-а да настави мандат као председник Скупштине Војводине.

 

Аутор:
Пошаљите коментар