Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Tema „Dnevnika”: Novosadsko porodilište pre 10 godina i danas – Dve različite klinike

12.04.2021. 13:19 13:28
Piše:
Izvor: Sadašnji izgled Betanije, foto: Dnevnik (R. Hadžić)

- Učestvovao sam u izgradnji A bloka pre 15 godina, a posle sam i popravio ono što su drugi pokvarili u rekonstrukciji B i C bloka. Danas je sve novo i moderno opremljeno uz ogroman trud lekara i svih zaposlenih koji pomažu da se žene uspešno leče i rađaju decu u mnogo boljim uslovima. Najvažnije mesto Vojvodine – Betanija - napisao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i podelio na svom Instagram nalogu snimak Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine  uz želju da se deca rađaju.

Mirović kaže da je kad je reč o ovoj Klinici bilo velikih pronevera, gde su u pitanju reproduktivno zdravlje žena, rađanje,  deca, simbol života u stvari, a pojedinci iz prethodne administracije su se odnosili kao da to nije važno, ili možda nisu bili svesni značaja tako velikog objekta.

Prema njegovim rečima, jedan od velikih ciljeva ove Pokrajinske vlade bio je da sve nezavršene investicije, završe, i sve što je bilo pronevereno, započeto, a nije nikada u potpunosti sa neophodnom dokumentacijom stavljeno u funkciju, da će završiti.

- Betanija je posebna priča. Na inicijativu investitora Kliničkog centra Vojvodine, 2008. godine započet je projekat rekonstrukcije Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine. Nakon sprovedenog postupka javne nabavke, za izvođača radova izabran je konzorcijum  „Alpine“ d.o.o. iz Beograda krajem 2008. godine, a ugovorena vrednost radova iznosila je nešto više od milijardu dinara, koliko je i bilo obezbeđeno u Fondu za kapitalna ulaganja AP Vojvodine za finansiranje ovog projekta. Za poslove stručnog nadzora, angažovano je preduzeće „Arhneš“ - kaže Mirović. - Zamislite sumu od milijardu dinara u ono vreme, previše veliku za objekat koji zauzima manje od 4.000 kvadrata, a treba računati da je i kurs tada biš drugačiji, rekao je Mirović za “Dnevnik”.


Samo rad s referentnim firmama

Predsednik Pokrajinske vlade kaže da na njihovim projektima samo prvoklasne, referentne firme izvode radove.

- Šta znače uopšte prvoklasne firme. One imaju reference, daju garancije banke, za rok, za dobro izvršenje posla, a to znači i jednu sinergiju između investitora, finansijera, izvođača, ali i otvoren dijalog za nepredviđene probleme na gradilištu sa realnim parametrima i to znači umanjenje rizika na najveću moguću meru. Tako smo radili proteklih pet godina - navodi Igor Mirović.



Iskustvo daje rezultate

Na pitanje da li njegovo iskustvo rada u ZIG-u doprinosi rezultatima u radu Pokrajinske vlade, Igor Mirović odgovara da je sigurno tako.

- Deset godina sam radio u privredi, vodio sam jedan veliki kolektiv u centralnoj Srbiji, fabriku cementa u Novom Popovcu sa 2.460 radnika. To je proizvodna firma, potpuno drugi način razmišljanja i drugi svet da tako kažem, i vodio sam najveću investicionu firmu u Novom Sadu, tada sa godišnjim investicionim potencijalom od tada nekih 50 miliona evra, koje smo godišnje ulagali u Grad Novi Sad. Video sam i iz tog ugla kako funkcionišu stvari, što je za ovu političku poziciju izuzetno važno iskustvo- smatra Mirović. -Poznajem cene, znam da kada dođe neko od ponuđača i kaže da neki sto košta 25.000 evra, ja kažem da je to skupo, a imate političare koji se slože i kažu:” daj da kupimo”. Čak i na terenu kad su radovi u toku, dovoljno mi je da golim okom ponekad vidim kako stvari funkcionišu, zato i vršimo pritisak jer smo sufinansijeri sa Gradom na rekonstrukciji Gimnazije “Isidora Sekulić”, gde stvari ne funkcionišu dobro i ne treba mi nikakav izveštaj sa terena, pošto imam iskustva, dovoljno mi je da golim okom vidim. Novi načelnik Gradske uprave za obrazovanje i nova članica Veća su zaista ubrzali stvari, koju nadam da ćemo završiti do 1.septembra koja kasni i to zbog izvođača. On kaže osim što zbog iskustva može lako da oceni, ali i da prenese znanje na saradnike.


Ovaj projekat obuhvatao je rekonstrukciju prizemlja, dela prvog i dela drugog sprata Klinike, odnosno po lamelama rekonstrukciju i nabavku opreme za B, C I D lamelu. U oviru ovih lamela nalazili su se Zavod za patologiju trudnoće, laboratorija, operacioni blok, kao i Zavod za ginekologiju, preoperativna i postooperativana nega i Zavod za humanu reprodukciju.

- Fond za kapitalna ulaganja tada je isplatio oko 936 miliona dinara. Niti je bilo radova za tu sumu, koji se mogu pravdati, dakle isplaćeno je mnogo više novca, nego što je bilo izvedenih radova, a kasnije je ustanovljeno u istrazi da je to zaista tako i onda su tuženi i “Alpine” iz Beograda (koja je danas u stečaju) i studio za arhitekturu “Arhneš” iz Novog Sada. Do dana današnjeg nismo uspeli da naplatimo, po nalazu veštaka, oko 300 miliona dinara koliko je novca isplaćeno, a radovi nisu izvedeni. Radovi na rekonstrukciji su prekinuti 2013. godine - napominje Mirović. - Tražena isplata i naknada štete opredeljena tužbom iznosila je gotovo 300 miliona dinara. Ona se odnosila na razliku između više isplaćenih sredstava i vrednosti stvarno izvedenih radova. On kaže da je istraga i dalje u toku i predmet u sudu, podignuta je opštužnica protiv odgovornih, ali su uspeli da paralelno sa tim pripreme projektnu dokumentaciju, veoma složenu, jer je zahtevala da i inženjeri elektro, te građevinske struke, koji se bave klimatizacijom, i svim drugim elementima za uspešan završetak jednog objekta, snime postojeće stanje i naprave projekat izvedenih radova i onda opredele kroz projektnu dokumentaciju vrednost i zajedno sa Pokrajinskom vladom novac koji je bio potreban da se objekat završi.


Šta je urađeno pre, a šta posle

Igor Mirović kaže da je za blok B izvedeno 50 odsto radova u prošlom Pokrajinskom sazivu, za blok  oko 30 odsto radova, a najmanje je bilo izvedeno u bloku D, oko 15 odsto radova.

- Govorim o tehničkom obimu posla, koji je finansijski mnogo više plaćen, nego što je izvedeno. Mi smo sve uspeli da završimo, naručili potpuno novi projekat, isfinansirali ga i u ovom momentu tamo imamo sjajne uslove za lečenje u okviru Klinike za ginekologiju i akušerstvo, za koju ja nekad u zbilji, nekad u šali kažem, jedna od naših firmi koja radi 24 časa, najosetljivije mesto zdravstva Vojvodine- napominje Mirović. -Zapanjujuće je da su se usudili da na tako jednom osetljivom mestu urade takvu stvar.


- Uspeli smo da pre godinu i po dana projekat dovedemo do kraja i pustimo u funkciju, dobijemo upotrebnu dozvolu, i na gotovo 4.000 kvadratnih metara u takozvanom objektu B, C i D lamelu Klinike, koji je u potpunosti opremljen iznutra i spolja, takođe smo nabavili i opremu- navodi Mirović.

- Dakle, prošle godine otvorili smo novoizgrađeni deo Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCV, koji smo završili uz teške pripreme za projekat izgradnje novog dela Betanije, s obzirom na veliku proneveru u ovoj ustanovi za vreme bivše vlasti - istakao je Mirović. – Danas rekonstrukcijom, sanacijom i opremanjem ove i drugih klinika, KCV pruža zdravstvenu uslugu na nivou kakvom nikad nije do danas.

Maša Stakić

Autor:
Pošaljite komentar
Betaniju čeka proširenje kapaciteta

Betaniju čeka proširenje kapaciteta

15.11.2020. 11:33 11:34
Bira se firma za završetak radova u Betaniji

Bira se firma za završetak radova u Betaniji

16.08.2019. 11:26 11:34