Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

TEMA „DNEVNIKA”: Čanak, SPO i DSS ponovo u vojvođanskoj klupi

26.06.2020. 12:55 13:02
Piše:
Izvor: Dnevnik (F. Bakić)

Na izborima u Vojvodini biralo se 120 poslanika za pokrajinski parlament. Apsolutnu podršku građana dobila je lista „Aleksandar Vučić – Za našu decu”, koja će u novom sazivu pokrajinskog parlamenta imati 76 poslanika – u prošlom sazivu SNS je imao 64.

Tom velikom uspehu SNS-a, kako je to ranije izjavio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, prvi na listi koalicije, doprineli su i rezultati Pokrajinske vlade, koja nije imala nijednu aferu, nijednu promašenu investiciju i ekonomski razvoj joj je bio u prvom planu.

Od već poznatih imena s političke scene poslanički mandat iz SNS-a imaju i potpredsednici prošlog saziva Skupštine Vojvodine: Damir Zobenica i Snežana Sedlar, potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, Stojanka Lekić, u prošlom sazivu parlamenta predsednica Odbora za omladinu i sport, i Milan Vlaisavljević, predsednik Odbora za administrativna i mandatna pitanja i prošlom sazivu Skupštine Vojvodine.     

Apsolutnu većinu od 76 mandata ima SNS, slede SPS (13) i SVM (12)

Od 76 osvojenih poslaničkih mesta s liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu”, po tri mandata pripala su koalicionim partnerima: PUPS-u Pokretu socijalista i Socijaldemokratskoj partiji Srbije, a po jedan stranci „Slovaci, napred!” i Srpskom pokretu obnove. 

Iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) poslanički mandat imaju penzionisani pukovnik, predsednik Pokrajinskog odbora PUPS-a Miroslav Španović, koji je bio poslanik i u prethodnim sazivima pokrajinskog parlamenta i nalazi se na zavidnom sedmom mestu liste, zatim penzionisani ekonomista iz Novog Sada Momo Čolaković, nekadašnji predsednik Saveza samostalnih sindikata Jugoslavije, koji je 2008. bio i narodni poslanik, i diplomirani inženjer iz Novog Sada Aleksandar Đurđev.     


Mladi iz SNS-a

Na listi „Aleksandar Vučić – Za našu decu” ima veliki broj novih, mladih fakultetski obrazovanih poslanika, kako je to SNS i najavio uoči raspisivanja izbora. Tako su, primera radi, poslanički mandat dobili 28-godišnji diplomirani ekonomista iz Žablja Novo Dovedan, 33-godišnji diplomirani pravnik iz Apatina Niko Petrović, 34-godišnji diplomirani ekonomista iz Pančeva Ivan Tešić, 28-godišnji master pravnik iz Vrabasa Nemanja Zavišić i drugi. Među mladim novim pokrajinskim poslanicima iz SNS-a je i magistar tehničkih nauka iz saobraćaja Latinka Vasiljković, bivša predsednica opštine Odžaci. 


Od kandidata za poslanike iz Socijadlemokratske partije Srbije Rasima Ljajića mandate su dobili diplomirana pravnica i master evropskih studija iz Novog Sada Rajka Vujović, diplomirani inženjer menaymenta iz Nove Crnje Dejan Panić i diplomirana pravnica iz Pančeva Milica Božić.

Iz Pokreta socijalista poslanički mandat su osvojili diplomirani ekonomista iz Bačke Planke Miroslav Rodić, diplomirana pravnica iz Novog Sada Svetlana Selaković i inženjer poljoprivrede iz Novog Sada Vladimir Soro.

Iz stranke „Slovaci, napred!” poslanički mandat ima diplomirani poslovni informatičar iz Kisača Pavel Surovi, poslanik u prošlom sazivu parlamenta, a iz Srpskog pokreta obnove, koji posle nekoliko godina pauze ponovo ulazi u Skupštinu Vojvodine, novosadski advokat Milan Đukić.               

Srpski pokret obnove posle nekoliko godina pauze ponovo ulazi i Skupštinu Vojvodine, a poslanički kandidat je novosadski advokat Milan Đukić    

Koalicija SPS–JS-a će u predstojećem sazivu Skupštine Vojvodine imati 13 mandata, tri više nego u prethodnom. Od toga, tri pripadaju Jednistvenoj Srbiji: diplomiranom inženjeru saobraćaja iz Novog Sada Miroslavu Boškoviću, dipl. inženjerki menaymenta iz Novog Sada Nataši Zlatković i privredniku iz Bačkog Petrovca Miroslavu Čemanu. Koalicionu listu SPS–JS-a predvodio je predsednik Pokrajinskog odbora SPS-a Dušan Bajatović, diplomirani ekonomista iz Sremske Kamenice, a među prvima na listi je i 33-godišnja Aleksandra Đanković, koja je bila potpredsednica Skupštine Vojvodine u prošlom sazivu i aktivno učestvovala u diskusijama koje su se odnosile na ekonomske teme. Poslanički mandat je dobila i potpredsednica pokrajinskog parlamenta u prošlom sazivu Smiljana Glamočanin Varga iz SRS-a, koja je stranku pred kraj mandata napustila i prešla kod socijalista.        

Na trećem mestu po osvojenim mandatima je Savez vojvođanskih Mađara, koji ima 12 poslaničkih mandata, duplo više nego u prošlom sazivu. Među poslanicima stranke Ištvana Pastora, koji je bio prvi čovek cenjenog doma, takođe su nova imena, osim Pastora koji je vodio listu, lekar-anesteziolog iz Subotice dr Bojan Bagi, poslanik u prethodnom sazivu i diplomirani pravnik iz Novog Kneževca Robert Otot, koji je zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu. 


Novi-stari poslanici

U odnosu na prethodni saziv, u Skupštinu Vojvodine će ući i dve nove liste: POKS Žike Gojkovića i „Metla 2020”, odnosno DSS, s po četiri poslaničkih mesta.

DSS u prethodnom sazivu nije imao poslanike ni u novosadskom gradskom parlamentu ni u pokrajinskom. Od ranije poznatih članova DSS-a, poslanički mandat je dobio dekan novosadskog Pravnog fakulteta prof. dr Branislav Ristivojević, a kandidati za poslanike su i Miloš Tubić i Nada Ševo iz Novog Sada i Vladislav Tomić iz Kikinde. Iz POKS-a šansu da budu poslanici dobili su dobili su zamenik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj dr Goran Ivančević, Vladislav Živanović iz Sombora, Dejan Vujković iz Bečeja i Bojana Jelić iz Novog Sada.


Najveći gubitnici na ovim izborima na svim nivoima vlasti su LSV, koji je je u pokrajini osvojio šest mandata (tri manje), i SRS sa četiri, umesto ranijih devet. Ligaši su na izbore izašli u koaliciji pod nazivom „Vojvođanski front – Ujedinjeni za demokratsku Srbiju”, koju, osim LSV-a, čine Zajedno za Vojvodinu, Vojvođanska partija, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Crnogorska partija i Demokratski blok. Poslanički mandat od ligaša su osvojili Nenad Čanak, diplomirani pravnik iz Novog Sada Branislav Bogaroški, šef poslaničke grupe stranka u prošlom sazivu, magistar nauke industrijskog menadžmenta Dejan Čapo i dipl. inženjerka zaštite životne sredina Nataša Lalić, oboje iz Zrenjanina, novinarka iz Ruskog Krstura Olena Papuga, i menadžer bezbednosti iz Novog Sada Aleksandar Odžić, lider Vojvođanske partije.

Iz SRS-a po listi kandidata radikalne stranke poslanički mandat su dobili profesor istorije iz Novog Sada Đurađ Jakšić, tekstilni tehničar iz Vašice Vojislav Kuljačanin, master sociolog iz Novog Sada Marina Nedeljković i apsolvent na Pravnom fakultetu Aleksandar Smiljanić iz Apatina. Ni LSV ni SRS nisu prešle cenzus na parlamentarnim izborima  te su ostali bez poslanika u Skupštini Srbije.                              

Eržebet Marjanov    

Autor:
Pošaljite komentar
TEMA „DNEVNIKA“: Lična karta novog saziva novosadske Skupštine

TEMA „DNEVNIKA“: Lična karta novog saziva novosadske Skupštine

25.06.2020. 12:21 12:27
TEMA „DNEVNIKA”: Zbog selfija rizikuju i sopstvene živote

TEMA „DNEVNIKA”: Zbog selfija rizikuju i sopstvene živote

27.05.2020. 09:16 09:21
Tema „Dnevnika“: Predizborna kampanja u vreme korone

Tema „Dnevnika“: Predizborna kampanja u vreme korone

25.05.2020. 13:31 13:40