Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

TEMA „DNEVNIKA“: Lična karta novog saziva novosadske Skupštine

25.06.2020. 12:21 12:27
Piše:
Izvor: Skupština grada Novog Sada Foto: Dnevnik.rs/R. Hadžić

Najveći broj mandata u novosadskoj Skupštini osvojila je izborna lista „Aleksandar Vučić – Za našu decu“, kojoj je pripalo 52 od 78 odborničkih mesta.

Ipak, pošto tu izbornu listu u Novom Sadu čine, sem SNS-a, i Pokret obnove kraljevine Srbije, PUPS, Socijaldemokratska partija Srbije, Pokret socijalista, Pokret „Snaga Srbije“ i SPO, odbornika SNS-a u novom sazivu, po trenutnim podacima, biće 43. Naime, pošto se mandati dele po rednom mestu na izbornoj listi, do 52. mesta POKS je delegirao tri kandidata, dok su SDPS, PUPS i PS imali po dva, što znači isto toliko odborničkih mandata za te stranke.

Naravno, takva raspodela će sasvim sigurno pretrpeti izmene, pošto su među prvih pet na listi dosadašnji gradonačelnik Miloš Vučević (SNS) i članovi Gradskog veća Milan Đurić (SNS) i Vladimir Jelić (POKS), a pojedina imena već su viđena za druge funkcije koje isključuju odborničku. Pokret „Snaga Srbije“ i SPO u toj raspodeli ostaju bez mandata, s tim što je prvi kandidat PSS-a na 63. mestu liste, te je malo verovatno da će tu doći do promena i ukoliko dođe do pomeranja.


SNS-u najviše novih mandata

U prethodnom sazivu novosadske skupštine lista „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje” imala je 35 odbornika, uključujući i jednog iz SVM-a. Novi izbori doneli su tako devet novih mandata samo SNS-u. SDPS će, umesto jednog odbornika, sada imati dva, POKS, koji je do sada imao svoju odborničku grupu od troje predstavnika, za sada ostaje na tom broju.

Do sada sa šest odbornika SPS-a i tri Jedinstvene Srbije, u dve odborničke grupe, lista SPS–JS-a imaće jednog više predstavnika, s tim što će, za sada osam odborničkih mandata ići PS-u, a dva JS-u. S osam odbornika u starom sazivu, SRS će u novi ući s troje, a LSV će, umesto sedam, imati takođe tri. Savez vojvođanskih Mađara udvostručio je broj odbornika, kojih je sada dvoje. PUPS ostaje na dvoje odbornika. 


Na toj izbornoj listi, sem tri imena iz dosadašnje izvršne vlasti, nalazi se i 31 odbornik i odbornica prethodnog saziva gradskog parlamenta. I dok će njih 30 i dalje, po trenutnom rasporedu, sedeti u odborničkim klupama, to se ne može reći za Slobodana Tasića iz POKS-a, koji je na za sada dalekom 57. mestu izborne liste. U Skupštinu će iz te stranke ući dosadašnja potpredsednica gradskog parlamenta Branka Bežanov, već pomenuti Jelić i Saša Novaković.  

Iz redova SNS-a priliku za drugi mandat s trećeg mesta izborne liste dobiće Cvija Vasić, a za njom i aktuelna predsednica odborničke grupe SNS-a Dina Vučinić. Dosadašnji predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić u drugi mandat ulazi sa šestog mesta liste. Prvi član SPDS-a na 10. mestu izborne liste, Slobodan Veselinović, takođe dobija novi odbornički mandat, a s 11. mesta u Skupštinu ponovo ulazi i njegov koalicioni kolega penzioner Živorad Arsić iz PUPS-a.


Bez odbornika DS-a, DJB-a...

U Skupštini Novog Sada u novom mandatu, prvi put od uvođenja višestranačja, neće biti odbornika Demokratske stranke, koja ih je do sada imala pet, pošto je ta stranka bojkotovala izbore. Neće biti ni Pokreta „Dosta je bilo”, koji su kraj mandata dočekali s pet odbornika, a na izborima se nisu pojavili usled problema s nazivom izborne liste. Zelena stranka takođe ostaje bez predstavnice Ivane Vujasin, koja ih je ionako napustila tokom prethodnog mandata, a sada ulazi u parlament kao prva na izbornoj listi „Istina – Adaviera – Ivan Vujasin”, koja je, kao manjinska stranka, osvojila jedan mandat. U novom sazivu novosadske skupštine neće biti ni troje odbornika „Nezavisnih građana”, koji su se izdvojili iz Pokreta DJB, a potom i bojkotovali rad gradskog parlamenta. Bez jedinog mandata ostao je i „Nijedan od ponuđenih odgovora”.


Novo ime u Skupštini grada biće Borislavka Dragišić iz Pokreta socijalista na 15. mestu izborne liste, dok njen stranački kolega Bojan Vulin ulazi u drugi mandat. Članica SDPS-a Jelena Graovac prvi put će ući u odborničku klupu, a uz nju i 18 novih odbornika iz SNS-a.

Druga lista po snazi koja će ući Skupštinu Novog Sada je SPS–JS-a, a na prvom mestu je dosadašnji predsednik Odborničke grupe SPS-a u Skupštini grada i predsednik Gradskog odbora Slobodan Cvetković, a njegov koalicioni partner iz JS-a Slavenko Unković na drugom mestu takođe je predsednik GO te stranke. Među narednih pet budućih odbornika, koji su svi iz SPS-a, nalazi se i dosadašnja odbornica dr Mirka Lukić Šarkanović, te direktor Doma zdravlja dr Veselin Bojat, kao i aktuelni član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević. Nekadašnji odbornik DS-a, a odnedavno SPS-a Božidar Protić, takođe je na mestu koje ga vodi u gradski parlament.

Do sada druga po broju odbornika, Srpska radikalna stranka delegiraće troje predstavnika, sve s dugogodišnjim stažom u lokalnom parlamentu: Đurđa Jakšića, Milorada Mirčića i Snežanu Mušicki. Ligu socijaldemokrata Vojvodine bi u prvo vreme trebalo da predstavljaju doskorašnji član Gradskog veća za saobraćaj Aleksandar Kravić, te Robert Kolar i Branislav Bogaroški.

U gradsku skupštinu, posle mandata pauze, ponovo ulaze odbornici DSS-a s izborne liste „Metla 2020” Bojan Radojević, Zoran Simonović i Dubravka Džodžo. Prvi put će u odborničke klupe sesti odbornici iz redova  Srpskog patriotskog saveza s liste „Aleksandar Šapić – Pobeda za Novi Sad” Zoran Subotić, Kristina Karaić i Simo Čabarkapa. Savez vojvođanskih Mađara u novom sazivu predstavljaće donedavni odbornik Đula Kiš i nova odbornica Melinda Ladišić. U ime Ruske stranke, koja je ušla u parlament kao manjinska, mandat bi trebalo da dobije prva s izborne liste Verica Rakić.

S. Krstić

 

 

Autor:
Pošaljite komentar
POKRAJINSKI IZBORI  SNS 59,34, SVM 13,4, SPS 8,16 odsto

POKRAJINSKI IZBORI  SNS 59,34, SVM 13,4, SPS 8,16 odsto

21.06.2020. 22:00 22:01
Izlaznost u Novom Sadu oko 46 odsto, u Kikindi 56,63

Izlaznost u Novom Sadu oko 46 odsto, u Kikindi 56,63

21.06.2020. 21:31 11:21
Za 78 odborničkih mesta u Novom Sadu 479 kandidata

Za 78 odborničkih mesta u Novom Sadu 479 kandidata

19.06.2020. 08:15 08:16