Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić sa Rogozinom: Evrointegracije neće poremetiti odnose sa Rusijom 

23.06.2017. 09:27 12:08
Piše:
Izvor: Tanjug (Dimitrije Goll)

BEOGRAD: Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić podvukao je u razgovoru sa potpredsednikom Vlade Ruske Federacije Dimitrijem Rogozinom da su evrointegracije strateško opredeljenje Srbije, ali to ne sme i neće da poremeti dobre odnose sa Rusijom, što podrazumeva i neuvođenje sankcija.

On je zahvalio što je ruska delegacija na svečanom prijemu povodom inauguracije zastupljena na tako visokom nivou i što je ruski predsednik Vladimir Putin odredio Rogozina da prenese pozdrave i čestitke.

To svedoči o uvažavanju Srbije kao nezavisne i suverene države od strane Ruske Federacije, kao i o spremnosti dveju zemalja da održavaju kontinuirani dijalog koji doprinosi razvoju političkih odnosa na obostranu dobrobit, istakao je Vučić. 

Kako je dodao, dobre političke odnose treba pretvoriti u još bolje ekonomske veze, s obzirom na to da postoje velike mogućnosti u različitim oblastima privrede.

Dvojica sagovornika su se saglasila da postojeća saradnja u energetici, poljoprivredi i drugim oblastima treba da bude osnažena. 

Razgovor se, kako je navedeno u saopštenju, odnosio i na vojno-tehničku saradnju, a Vučić je izrazio zahvalnost na dobrom aranžmanu za nabavku vojne opreme koja Vojsci Srbije omogućuje neophodnu modernizaciju. 

Prema poslednjim informacijama, potpredsednik ruske Vlade Rogozin očekuje da do isporuke dođe u veoma kratkom roku i predložio je saradnju u vazduhoplovnoj industriji.

Vučić je zahvalio i na kontiuiranoj i principijelnoj podršci Ruske Federacije kad je reč o Kosovu i Metohiji, posebno u međunarodnim organizacijama.

U razgovoru je predloženo i da Srbija i Rusija sledeće godine zajedno obeleže 75. godišnjicu Staljingradske bitke, prelomne bitke Drugog svetskog rata.

„Čelično prijateljstvo“ Kine i Srbije

Vučić je potom razgovarao sa potpredsednikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa NR Kine Đijem Bingsjuenom i zahvaliio se kineskom rukovodstvu što je, dolaskom njihovog visokog predstavnika na svečanost povodom inauguracije, ta zemlja iskazala koliko je iskreno njeno prijateljstvo prema Srbiji.

Zahvalio bih posebno predsedniku Kine Si Đinpingu zbog inicijative „Jedan pojas, jedan put“, koja je značajna ne samo za našu zemlju. Zahvalio bih na, kako to predsednik Si kaže, „čeličnom prijateljstvu“ Kine sa Srbijom, rekao je Vučić.

Srbija i Slovenija imaju snage da zajednički rade



Aleksandar Vučić i njegov slovenački kolega Borut Pahor ocenili su u Beogradu da svi problemi treba da se rešavaju mirnim putem, uz međusobno razumevanje i saradnju različitih strana.

Vučić je, u zajedničkom obraćanju nakon razgovora sa Pahorom, kazao da su perspektive u regionu takve da jedan problem sustiže drugi i da, kada nemamo političke probleme, imamo ekonomske, poput Agrokora i da, kako je dodao, ako imamo ekonomske, kao da nisu dovoljni, stižu i politički.

Međutim Srbija i Slovenija imaju snage da zajednički rade. Nikada nismo imali uspešniju saradnju, nemamo nikakve probleme i nastavićemo da se konsultujemo, te kroz sve procese nastavimo saradnju u regionu, poručio je on.

Srbija, prema njegovim rečima, doživljava Sloveniju kao iskrenu prijateljsku zemlju i uveren je da ti donosi mogui biti još uspešniji i bolji, iako su već danas na visokom nivou.        

Slovenija, koja se nalazi na severu ovog regiona, želi mirno i uspešno sarađivati sa svima, a naročito sa Srbijom.

Naša zalaganja dala su toj saradnji novih zamah, želimo imati bezbedno miran život u blagostanju u regionu, naglasio je Pahor.

Kako je istakao, Slovenija i Srbija imaju veoma dobru trgovinsku razmenu koja je dostigla više od milijardu evra.

Prema njegovim rečima, Srbija je prva država izvan EU sa kojom Slovenija ima tako obimnu ekonomsku saradnju.            

A koliko su prijateljski odnosi dva predsednika svedoči i pozdrav Pahora prilikom dolaska kao i odlaska koji je Vučića oslovio sa „predsedniče, prijatelju moj“.

Predsednik Republike razgovaraće i sa parlamentarnim sekretarom Kanade za odnose sa SAD Endruom Leslijem, savetnikom predsednika Države Palestina za međunarodna pitanja Rauhijem Fatuhom.

Nakon toga, Vučić će se sastati sa zamenicom generalnog sekretara NATO Rouz Gotemiler, kao i sa italijanskim ministrom odbrane Robertom Pinoti.

Potom je predviđen sastanak sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, a zatim i sa članovima Predsedništva BiH.

Niz bilateralnih susreta, završava se sastankom Vučića i komesara za proširenje i susedsku politiku EU Johanesa Hana.

Autor:
Pošaljite komentar
Figaro: Sa Anom Brnabić, Vučić se približava Zapadu

Figaro: Sa Anom Brnabić, Vučić se približava Zapadu

21.06.2017. 18:18 18:19
Vučić: Ne želim vladu koja će da šepa

Vučić: Ne želim vladu koja će da šepa

20.06.2017. 13:03 13:26