Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SKUPŠTINA VOJVODINE USVOJILA REBALANS POKRAJINSKOG BUDŽETA Više novca za poljoprivredu i razvojne projekte

29.08.2024. 18:04 20:04
Piše:
Izvor: F. Bakić

Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su na današnjoj sednici rebalans pokrajinskog budžeta za 2024. godinu. Novi obim budžeta predložen ovim rebalansom uspostavlja se na nivou od 105,7 milijardi dinara i smanjen je za 3,32 milijarde dinara, odnosno za oko tri odsto u odnosu na aktuelni budžet usvojen novembra prošle godine.

Za ovaj dokument glasalo je 75 poslanika vladajuće većine, a protiv je bilo 19 poslanika opozicije.

Obrazlažući predlog nove vojvođanske kase, predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković rekla je da je prilikom izrade rebalansa Pokrajinska vlada prvenstveno vodila računa o tome da se postigne ravnoteža između realnih potreba građana, kvaliteta projekata i efikasnosti njihove realizacije.

– Činjenica je da se prilikom pripreme ovog budžeta u 2023. godini procenjivalo da neke obaveze neće biti izvršene do kraja te godine i da će i sredstva i obaveze biti prenete u tekuću godinu, međutim, izvršenje u 2023. bilo je bolje od očekivanog i neke obaveze planirane za plaćanje u 2024. godini izvršene su prošle godine. Odatle, dobrim delom proizilazi potreba za usklađivanjem ovogodišnjeg budžeta – kazala je Gojković. – Drugi razlog za rebalans budžeta jeste smanjenje sredstava inostranog zaduživanja u iznosu od 905 miliona dinara. Umesto prvobitnog projektovanog povlačenja odobrene kreditne tranše od Evropske banke za obnovu i razvoj u visini od 9,6 miliona evra, realna je procena da je do kraja godine moguće povući 2,36 miliona evra. Sve predinvesticione aktivnosti kao što su analiza, ocene, tehnička i druge dokumentacije, druge procedure, sprovedene su isključilo po pravilima banke od koje povlačimo zajam. Uzimajući obzir sve ekonomske parametre, veoma je važno što ovim rebalansom pre svega fiskalni deficit smanjen za 3,6 milijarde dinara. Treba naglasiti da je to u okvirima zakonskih dozvoljenog deficita što je takođe veoma važno.

Ona je napomenula da je izvršena preraspodela novca za finansiranje projekata u oblastima: vodoprivrede i zaštite životne sredine (700 miliona dinara), saobraćajne infrastukture (650 miliona dinara), upravljanja vodama (954,7 miliona dinara), zdravstva (420 miliona dinara), obrazovanja i naučno-istraživačke delatnosti (282 miliona dinara).

Pokrajinska vlada u ovih prvih sto dana rada zaista pokazala i visok stepen truda, rada, marljivosti, savesnosti i zrelosti u svim segmentima rada, naročito na polju finansijske discipline i u najvećem mogućem interesu i isključivo u interesu svih građana naše pokrine (Maja Gojković)

Obezbeđena su i sredstva za podršku lokalnim samoupravama za izradu projektno-tehničke dokumentacije (167 miliona dinara), programe u oblasti sporta, omladinske politike i sportske infrastrukture (155 miliona dinara), zatim za realizaciju sanacionog plana JP Vojvodinašume - sanacije vetrolomova (126,2 miliona dinara).


Biće i za Kamenicu 1, 2 i 3

Govoreći o ulaganju u Zdravstvo, Maja Gojković je kazala da je od dodatnih 420 miliona dinara, za završetak projekta Kamenica 3 sa Pet centrom obezbeđeno dodatnih 400 miliona dinara.

– Jasnu sliku onome o čemu je ovde reč, iako je aktuelnim budžetom planirano 600 miliona dinara za Kamenicu sa Pet centrom i to po osnovu preuzetih obaveza, činjenica je da je deo obaveza u iznosu 300,5 miliona dinara već realizovan u 2023. godini. Samim tim raspoloživa preneta sredstva kao i obaveze prenete u ovu godinu iznose 299,5 miliona dinara dok je realna procena da za završetak i stavljanje u funkciju ovog važnog objekta nedostaje još 400 miliona dinara i to je obezbeđeno predlogom ovog rebalansa budžeta. Time bi završili radove na ovom projektu. Kroz optimizaciju trošenja sredstava u julu ove godine, kroz tekuću budžetsku rezervu, opredelili smo 350 miliona dinara i za projekte završetka Kamenice 1 i 2, konkretno u izgradnju mašinske sale i trafo-stanice, tako da će projekat rekonstrukcije i dogradnja Instituta u Sremskoj kamenici biti završeni kako je planirano do početka 2025. godine – zaključila je predsednica Pokrajinske vlade.


Dodatna sredstva od 99,7 miliona dinara, opredeljena su za kapitalna ulaganja za tri vaspitno-obrazovne ustanove.

Za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima za nabavku obrtnih sredstava, obezbeđeno je 50 miliona dinara, a za program promocije turizma 10 miliona dinara.

Rebalansom nije ugrožena niti dinamika, niti sadašnji radovi na projektima koji su započeti, ali su budžetom planirana sredstva nešto viša nego što im je potrebno do kraja godine, rekla je Maja Gojković

Ona navodi da rebalansom nije ugrožena niti dinamika, niti sadašnji radovi na projektima koji su započeti, ali su budžetom planirana sredstva nešto viša nego što im je potrebno do kraja godine.

Najveći deo prihoda od poreza na dobit u 2023. godini preusmeren u razvojne projekte i u kapitalno ulaganje (Smiljka Jovanović)

Kazala je i da su neraspoređena sredstva budžetske rezerve povećana za 586,8 miliona dinara, od čega je 386,8 miliona dinara tekuća budžetska rezerva, a 200 miliona dinara stalna budžetska rezerva.

– Pokrajinska vlada u ovih prvih sto dana rada zaista pokazala i visok stepen truda, rada, marljivosti, savesnosti i zrelosti u svim segmentima rada, naročito na polju finansijske discipline i u najvećem mogućem interesu i isključivo u interesu svih građana naše pokrine – zaključila je Gojković.

Pokrajinski sekretar za finansije Smiljka Jovanović kaza je da na prvi pogled umanjenje budžeta ukazuje na negativni pokazatelj trenda u kretanju javnih financija, a u stvari nije, jer tekući finansijski potencijal ostaje gotovo nepromenjen.

– Radi se o planiranom ostvarenju tekućih prihoda i primanja, odnosno izvorima finansiranja koji su najdirektniji izraz našeg stanja ekonomije, odnosno profitabilnosti domaće privrede, stepena zaposlenosti, visine zarade i drugih ekonomskih pokazatelja – pojasnila je ona.

Ona je pojasnila da je najveći deo prihoda od poreza na dobit u 2023. godini preusmeren u razvojne projekte i u kapitalno ulaganje, a koji po svom karakteru realizacije prevazilaze granice jedne godine, te da je rizik planiranja da se u slučaju neizvršenja tokom 2023. godine obezbedi kontinuitet realizacije i u 2024. godini.

Pošto su 2023. godine planirane investicije realizovane u većem stepenu od onog koji je procenjivan prilikom kreiranja budžeta za 2024. godinu, ovim rebalansom se iz aktuelnog budžeta faktički isključuje iznos prenetog viška prihoda koji je projektom, a za koji nisu preneta ni sredstva, ali i ni obaveze.


Zobenica: Dogovor s opozicijom ne važi

Na početku sednice Skupštine Vojvodine konstatovane su ostavke poslanica Hajnalke Buranj iz poslaničke grupe Saveza Vojvođanskih Mađara i Žaklina Radić – Krstić iz poslaničke grupe „Aleksandar Vučić - Vojvodina ne sme da stane“. Na njihovo mesto izabrani su  Ilija Pirkov iz SVM i Radmila Babić, koja je izabrana sa liste SNS i koalicionih stranaka koje su zajedno nastupile na poslednjim pokrajinskim izborima. Svi su glasali za njihov izbor izuzev dva poslanika opozicije koji su se izasnili kao uzdržani. To je izazvalo oštru reakciju potpredsednika Skupštine Vojvodine Damira Zobenice koji je rekao da su dva opoziciona poslanika uradila „nešto što nikada niko nije uradio“. On je rekao da su od početka ovog mandata pokrajinskog parlamenta bili više nego korektni prema opoziciji i da su, kao vladajuća većina, glasali za njih i za izbor u skupštinske odbore i da budu predsednici pojedinih odbora, pa i za zapošljavanje u Skupštini kao narodnih poslanika.

Vas dvoje koji ste glasali uzdržano da vaši kolega i koleginica postanu poslanici javno im se izvinite. Ukoliko to ne uradite, u ime vladajuće većine vam kažem – ne važi više nijedan dogovor

„Za sve što smo uradili ne postoji nijedan normativ koji bi nas obavezao na to, nego dobra volja i ustaljeni način rada koji je ovde bio i pre nas. Sutra na administrativnom odboru zapošljavamo čoveka čija poslanička grupa broji sedam članova, kao četvrtog. Mimo matematike vam to dajemo. Na prvoj sednici od devet poslanika koje smo zaposlili jedan je iz SNS i ostali su iz opozicije. Vas dvoje koji ste glasali uzdržano da vaši kolega i koleginica postanu poslanici javno im se izvinite. Ukoliko to ne uradite, u ime vladajuće većine vam kažem – ne važi više nijedan dogovor“, rekao je, između ostalog, Zobenica i dodao da, shodno tome, neće više zapošljavati poslanike opozicije, niti glasati da budu predsednici odbora . 


– U tom smislu, smanjenje prenetih sredstava u iznosu od 2,34 milijarde dinara rezultat je svođenja prenetih sredstava na stvarno preneti iznos, a usklađivanje isključivo rezultat izvršenja budžeta za 2023. godinu u boljem stepenu nego što smo predvideli prilikom kreiranja budžeta za 2024. godinu. I tu nikakvih negativnih posledica po realizaciji javnih politika nema, jer su izvršene ranije nego što je procenjivano – naglasila je Smiljka Jovanović.


Navodnjavanje i ulaganje u vodoprivredu

Nenad Borović iz poslaničke grupe „Aleksandar Vučić - Vojvodina ne sme da stane“, rekao da je ovo 18 rebalans otkako je SNS na vlasti  i tek drugi u kom se usklađuje u nižem nivou u odnosu na prvobitnu odluku o budžetu. Takođe, rekao je da je agrarni budžet Vojvodine ovim rebalansom uvećan sa 11,125 milijardi na 11,729 miliona dinara. „Podsećam da je 2014., 2015. pa i jedan deo 2016. godine agrarni budžet iznosio između 5,9 i 6,1 milijardu dinara. Ovo je sada duplo povećanje kada je u pitanju agrarni budžet. Za vodoprivredu je tada izdvajano ukupno 3,150 milijardi, a od toga 2,464 milijardi bilo je za JVP „Vode Vojvodine”. Sada se za to preduzeće planira 7,697 milijardi, umest 6,750 milijardi koliko je prvobitnim budžetom planirano. Dakle, tri puta više se sada izdvaja za funkcionisanje vodoprivrede”, rekao je Brović, napominjući da je 50.000 hektara oranica stavljeno pod sistem navodnjavanja od momenta kada je SNS došla na vlast 2016. godine u Vojvodini, a samo ove godine kanali za navodnjavanje obuhvatili su novih 7.000 kvadrata poljoprivrednog zemljišta.  


Opozicioni poslanici imali su primedbe kako na umanjenje budžeta, tao i na preraspodelu sredstava, pa je tako poslanik Stanko Pužić iz poslaničke grupe Narodni pokret Srbije, Ekološki ustanak ustvrdio da je „reč o veoma lošem planiranju“ da su iznosi u nekim oblastima povećani za 120 odsto, a neke su umanjene 80 odsto, ističuči oblast energetske efiksnosti koja je umanjena za 66 odsto dok je stavka za poljoprivredu i ruralni razvoj povećana za svega 3,3 odsto „što je sramotno malo“. Poslanik stranke Srbija centar Mihailo Brkić rekao je da je rebalans saniranje nasleđenih stvari i da predstavljaju gašenje požara po sekretarijatama, „a ne da se stvore bolji uslovi za život građana“.

Replicirala je Smiljka Jovanović koja je odgovorila da se budžet dobro planira godinama unazad jer je ostvarivanje prihoda na nivou od 95 a ostvarivanje rashoda 90 posto.

Ištvan Dobo iz Saveza vojvođanskih Mađara rekao je da projekti koji su omogućeni rebalansom pogotovo u oblastima obrazovanja, zdravstva i zaštite životne sredine omogućavaju bolji život građana Vojvodine.

A. Savanović

Autor:
Pošaljite komentar