Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Skupština Vojvodine usvojila budžet: U kasi novac za zdravstvo, puteve, nove škole, fabrike vode...

22.12.2022. 19:23 19:27
Piše:
Izvor: Dnevnik/F. Bakić

Poslanici Skupštine Vojvodine većinom glasova usvojili su na jučerašnjoj sednici budžet za 2023. godinu, pa će pokrajinska kasa u narednoj godini biti „teška“ 108,5 milijardi dinara, odnosno za 20,1 milijardi više nego što je to planirano u 2022. godini.

Imajući u vidu da je iznos pokrajinske kase i ove godine uvećavan, od poslednjeg rebalansa novi budžet za 2023. godinu veći je za 13,3 milijarde dinara odnosno za više od 14 posto. Fiskalni deficit projektovan je u iznosu od 9,3 milijarde dinara ili 9,5 odsto ukupnih prihoda. Kapitalni deo budžeta čini 34,5 milijardi dinara, što je 32 odsto od ukupnog budžeta, navedeno je u obrazloženju Predloga na današnjoj sednici.

Za usvajanje odluke glasalo je 95 poslanika vladajuće većine koju čine koalicije oko Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Saveza vojvođanskih Mađara i Pokret obnove kraljevine Srsbije, a protiv je bilo osam poslanika iz poslaničke grupe „Vojvođanski front”, Srpske Radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije.

Predlog vojvođanske kase za 2023. godinu poslanicima je izneo predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović koji je kao parametar za upoređivanje uzeo godinu u kojoj je SNS preuzela upravljanje Vojvodinom, a on postao predsednik pokrajinskog izvršnog organa. On je kazao da je budžet je za skoro 46 milijardi veći od budžeta nasleđenog od prethodne pokrajinske administracije 2016 godine.

On je dodao da za ovakve uspehe duguju zahvalnost vlasnicima, upravama preduzeća i zaposlenima, a posebno novim zaposlenima kojih od 2016. godine do danas ima više od 70.000, što je, kako je objasnio, ekvivalentno otvaranju 70 kompanija sa 1.000 ljudi, ili više od 140 preduzeća sa 500 novozaposlenih. Porast prihoda iz dela poreza na zarade i dobit predstavlja najdirektniji odraz profitabilnosti privrede, rasta broja zaposlenih i rasta prosečne zarade. Mirović je izneo podatak da je 2016. bilo 510.000 zaposlenih, a u ovoj godini je taj broj porastao na već 580.000 , dok je prosečna neto zarada u međuvremenu je porasla sa 46.000 na skoro 70.000 dinara.


Za vantelesnu oplodnju 40 miliona

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je da je za oblast socijalne zaštite povećano izdvajanje sa 970 miliona ove, na 1,9 milijardi dinara, od čega je značajan deo planiran za mere pronatalitetne politike. Materinski dodatak, odnosno mesečna nadoknada za nezaposlene majke koje rode treće i četvrto dete povećana je sa 15.000 na 22.500 dinara, a za rešavanje stambenih potreba porodica sa troje ili četvoro dece biće izdvojeno 250 miliona, a  za vantelesnu oplodnju 40 miliona.


Naglasio je da je  pokrajinska administracija na čijem je čelu od 2016. godine iznos javnog duga pokrajine sa smanjila sa devet milijardi na ispod pet milijardi, a njegovo učešće u tekućim prihodima sa 17 na manje od šest procenata.

On je iz sredstava za kapitalne investicije najavio izgradnju nove škole „Miloš Crnjanski“ u Novom Sadu, novog kulturnog centra u Vrbasu, u revitalizaciju lokalne putne mreže širom Vojvodine, od čega će za Novi Sad biti uloženo 700 miliona, a nastaviće se velike investicije i u revitalizaciju pokrajinskog zdravstvenog sistema kroz nastavak izgradnje Kamenice 3, rekonstrukcije objekta Kamenice 1, jedinica intenzivne nege na Kardiohirurgiji, rekonstrukcije klinika za urologiju, oftalmologiju, maksilofacijalnu hirurgiju, otorinolaringologiju i plastičnu hirurgiju u Kliničkom centru Vojvodine, kao i potpunu rekonstrukciju jednog dela specijalne psihijatrijske bolnice u Novom Kneževcu.

Najavio je i završetak rekonstrukcije stadiona u Zrenjaninu, izgradnju sportske sale u Novom Kneževcu, a biće započeta i nova fiskulturna sala u okviru Gimnazije „Laza Kostić” u Novom Sadu predlogu budžeta, priprema se tehnička dokumentacija za izgradnju Naučno-tehnološkog parka 2  i objekat studentskog restorana, a sa Novim Sadom u planu je početak radova na revitalizaciji Almaškog kraja. Mirović očekuje do marta 2023. i završetak projekta automatskog sistema odbrane od grada u okviru radarskih stanica Bajša i Samoš.

– Kao posebnu prednost budžeta za narednu godinu želim da istaknem da će vrednost sredstava planiranih za oblast poljoprivrede i vodoprivrede iznositi gotovo 10 milijardi dinara, a najveći rast, od 150 miliona planiran je za nabavku priplodnih grla stoke – kazao je predsednik Pokrajinske vlade.

Značajne investicije najavio je i u oblasti zaštite životne sredine, obrazovanja, podizanje privrednog potencijala ulaganjem u industrijske zone određenih opština, te u razvoj turističkih kapaciteta.

– Nastavićemo finansiranje izgradnje fabrike vode u Temerinu, rekonstrukciju postojećih postrojenja u Odžacima i Beočinu i započećemo izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Vrdniku. Za upravljanje otpadom otpadnim vodama hemikalijama i biocidnim proizvodima biće izdvojeno 178 miliona dinara – rekao je Mirović.

Istakao je i da će direktno iz budžeta Srbije za Vojvodinu biti usmereno od 60,8 milijardi dinara i to za projekat izgradnje brze pruge od Novog Sada do Subotice, za projekat izgradnje brze saobraćajnice od Novog Sada do Rume, za proširenje luka u Sremskoj Mitrovici i Bogojevu, za završetak rekonstrukcije Kliničkog centra Vojvodine, za izgradnju novog mosta u Novom Sadu, za rekonstrukciju i dogradnju graničnog prelaza Horgoš, za izgradnju komunalne kanalizacione infrastrukture i infrastrukture za odlaganje komunalnog čvrstog otpada, za podsticaj za ponovnu upotrebu iskorišćavanja otpada i za postrojenje za prečišćavanje vode za piće i za rekonstrukciju bolnice u Kikindi.

– Kada sve to saberemo i kada analiziramo i druge projekte dolazimo do podatka da će ukupne budžetske kapitalne investicije na teritoriji Vojvodine u narednoj godini dostići čak 103 milijarde dinara, što do sada nije zabeleženo– zaključio je Mirović.

Potpredsednica Skupštine Vojvodine i poslanica SPS Aleksandra Đanković naglasila je da budžet, osim razvojnog karaktera ima odlike i socijalnog i društveno-odgovornog planiranja koje moraju biti sastavni deo svakog budžeta.

Branislav Ristivojević iz DSS je najavio da nije usvojen Plan razvoja Vojvodine pa se i dalje ne znaju prioriteti i da najveći deo budžeta završava u Novom Sadu, umesto da se ravnomernije rasporede investicije, dok je Đurađ Jakšić iz SRS izjavio da je iznos budžeta „optička varka“ jer je inflacija mnogo veća od stope za koliko je uvećan budžet.

Predstavnici SVM posebno su istakli investicije u kulturu i nacionalne zajednice, ali i infrastrukturne objekte na severu Vojvodine, a poslanik ove stranke Bojan Bagi pohvalio je investiranje u zdravstvo, konstatujući da je najviše novca otišlo za zdravstvene ustanove u Novom Sadu i da bi ta raspodela trebala da bude ravnomernija.  

A. Savanović

Autor:
Pošaljite komentar