Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Skupština Vojvodine u sredu odlučuje o rebalansu pokrajinskog budžeta za 2019.

16.09.2019. 12:57 13:06
Piše:
Izvor: Sala Skupštine Vojvodine Foto: Dnevnik.rs

Skupština Vojvodine će u sredu, 18. septembra, glasati o rebalansu buyeta za 2019. godinu. Predlogom je predviđen ukupan obim buyeta u iznosu od 74,9 milijardi dinara, što je 467,8 miliona dinara više od osnovnog budžeta za 2019. godinu.

Predsednik Odbora za buyet i finansije Jovan Lazarov kaže za „Dnevnik“ da će svakako predložiti članovima Odbora da glasaju za predloženi rebalans i, kao ovlašćeni predstavnik poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ za budžet i finansije u Skupštini Vojvodine, zastupaće stav da se glasa za predloženi rebalans.

– Predmet rebalansa je novo povećanje buyeta od 467,8 miliona dinara u odnosu na obim početnog buyeta za 2019. godinu, ali potencijal za rashode nije tih 467,8 miliona dinara nego ukupno 905 miliona dinara – navodi Lazarov. 

Rebalansom Pokrajinska vlada predvidela je da se više od 55 posto novca usmeri u socijalnu zaštitu, kulturu, obrazovanje i politiku za mlade

Objašnjava da se do tih 905 miliona dinara došlo pre svega na osnovu privatizacionih prihoda od 547,9 miliona dinara, ali i ostvarivanjem unutrašnjih rezervi po osnovu otplate javnog duga, čime se oslobodilo dodatnih 258 miliona, i materinskog dodatka, čime se oslobodilo dodatnih 156 miliona dinara. 

– Pokrajinska vlada je metodom opreza projektovala visinu otplate javnog duga. Kurs po kojem je otplaćivan stabilan je od 2012. godine i tu se oslobodilo dodatnih 258 miliona dinara – kaže Lazarov. – Nažalost, do ostvarivanja unutrašnje rezerve se došlo i na osnovu materinskog dodatka. Tu se oslobodilo 156 miliona dinara, ali to nikako ne znači da se umanjuju prava socijalnog davanja. Radi se o tome da je manje žena od projektovanog broja koje koriste to pravo. Bilo bi dobro da ima što više žena koja koristi pravo na materinski dodatak, ali ih, nažalost, nema. 


Ne postoji lokalna samouprava koja nije promenila privredne uslove i uslove za život građana na osnovu sredstava koje konkursom  dodeljuje Pokrajinska vlada (Jovan Lazarov, SNS)


Lazarov podseća na to da je za protekle tri i po godine svaki rebalans donosio nove dodatne prihode jer, kako navodi, budžet za 2016. godinu je iznosio 57,79 milijardi dinara, dok ovim rebalansom sada dostiže 74,90 milijardi. To je 29,61 odsto više u odnosu na početni budžet za 2016. godinu, odnosno obim buyeta za 2019. veći je 17,11milijardi dinara.

– Dakle, ogromna svota je za ove tri i po godine došla u pokrajinski buyet. Ne postoji lokalna samouprava koja nije promenila privredne uslove i uslove za život građana na osnovu sredstava koju konkursom  dodeljuje Pokrajinska vlada – naglašava Lazarov. 

Kaže da je rebalansom Pokrajinska vlada predvidela da se više od 55 posto novca usmeri u socijalnu zaštitu, kulturu, obrazovanju i politiku za mlade. Tako je za ulaganje u politiku za mlade predviđeno dodatnih 25 miliona dinara, kulturu 250,2 miliona, socijalnu zaštitu, zaštitu ljudskih prava i rodnu ravnopravnost dodatna 22,5 miliona, materinski dodatak i ulaganje u ustanove socijalne zaštite 128,5 miliona, 20 miliona za finansijsku pomoć bračnim parovima za kupovinu seoskih kuća s okućnicom i 23,73 miliona dinara za podršku izbeglih, prognanih i raseljenih lica.

– Moram podsetiti na to da ova pokrajinska vlada svakim budžetom i svakim rebalansom predviđa dodatne sume za poboljšanje uslova života izbeglica, prognanih i raseljenih lica na teritoriji Vojvodine – naglašava Lazarov.

Rebalansom je obezbeđeno i dodatnih 50 miliona dinara za ulaganje u infrastrukturu obrazovnih i vaspitnih ustanova, 82,7 miliona dinara za JP „Vode Vojvodine“,28,5 miliona dinara za drugu fazu projekta E-parlamenta i 15 miliona dinara za aktivnosti Razvojne agencije Vojvodine.

– Dakle, rebalansom se dodatno pojačava sprovođenje javne politike u AP Vojvodini – poručuje predsednik Odbora za budžet i finansije Jovan Lazarov.    

S druge strane je opoziciona Srpska radikalna stranka, koja ne bojkotuje sednice pokrajinskog parlamenta, izrazila nezadovoljstvo predloženim rebalansom i najavila da ga neće podržati. SRS je uložio 26 amandmana na predloženi dokument. Prva zamerka srpskih radikala je što rebalans nije urađen još u junu. 


Jakšić (SRS): Vantelesna oplodnja, materinski dodatak...

Radikali su nezadovoljni su što nije opredeljeno dovoljna novca za socijalnu zaštitu.

– Očekivali smo daleko izdašnije sume za sufinansiranje vantelesne oplodnje, konkretnije i izdašnije svote za pomoć izbeglim, prognanim i raseljenim licima kao i za boračko-invalidsku zaštitu. Praktično, Sekretarijat za socijalnu zaštitu je dobio 228 miliona dinara manje nego 2018. godine. Privreda i turizam tim rebalansom nisu dobili ni jedan jedini dinar. Tako da je svota koja je u budžetu opredeljena za privredu i turizam manja po milion evra u odnosu na 2018. Mi smatramo da je to problem - kaže Đurađ Jakšić.

SRS posebno zamera što se malo para usmerava za materinski dodatak, kao i za sport i omladinu jer, kako tvrde, Grad Novi Sad ima dva i po puta veći buyet od Pokrajine za sport i omladinu.


– S rebalansom se kasni puna tri meseca – kaže šef poslaničke grupe SRS-a Đurađ Jakšić. – Očekivano je da se nakon usvajanja završnog računa ide na rebalans da buyetski korisnici ne bi imali zastoj u raalizaciji planiranih aktivnosti. Ozbiljna i odgovorna vlast bi neposredno nakon usvajanja završnog računa uradila rebalans, usmerila novac na neophodne projekte i momentalno krenula u realizaciju. Međutim, naprednjačka pokrajinska vlast je čitavo leto plandovala u debeloj hladovini.

Jakšić tvrdi da u poslednjih petnaestak godina rebalansom buyeta nikad nije bilo raspoređivano manje novca i da takav bilans govori o tome da Vojvodina ima problem s finansiranjem.


Zgrada Skupštine Vojvodine se renovira, te će se ova sednica održati u  Master centru Novosadskog sajma

– Prošle godine rebalansom je raspoređivano, čini mi se, 2,6 milijarde dinara, a ove godine svega 317,5 miliona – kaže Jakšić. – Situacija bi bila tu, hajde da kažem, lošija, da nije došlo, uslovno rečeno, do neočekivanih sredstava od privatizacije, u prvom redu „Luke Novi Sad”. Na taj način čini mi se da je oprihodovano nekih 550 miliona, dakle, da nije bilo toga, ukupna svota bi nakon završnog računa bila umanjena rebalasnom. Mi smatramo da je to problem.

SRS takođe smatra da je uvećanje od 317,5 miliona dinara rebalansom kap u moru, navodeći da je povećanje svega 0,43 odsto. Radikali su nezadovoljni i time što je poljoprivreda u 2019. godini ostala kratkih rukava, naime, kako Jakšić navodi, Sekretarijat za poljoprivredu u ovoj godini na raspolaganju praktično ima 1,85 milijardu dinara manje nego 2018.

Zgrada Skupštine Vojvodine se renovira, te će se ova sednica održati u  Master centru Novosadskog sajma.

Eržebet  Marjanov

Autor:
Pošaljite komentar
Zasedala Skupština Vojvodine: Podrška završnom računu budžeta

Zasedala Skupština Vojvodine: Podrška završnom računu budžeta

26.06.2019. 20:54 20:58
Skupština Vojvodine dobija lift za osobe sa invaliditetom

Skupština Vojvodine dobija lift za osobe sa invaliditetom

14.03.2019. 14:07 14:14
Zaseda Skupština Vojvodine, opozicija bojkotuje

Zaseda Skupština Vojvodine, opozicija bojkotuje

13.02.2019. 14:22 14:28