Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Skupština Vojvodine danas o budžetu za 2019. godinu

20.12.2018. 09:02 09:07
Piše:
Izvor: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Poslanici Skupštine Vojvodine raspravljaće danas o budžetu za 2019. godinu. Na predloženom dnevnom redu su, osim budžeta, Predlog odluke o kadrovskom planu i maksimalnom broju zaposlenih za narednu godinu, akti o korišćenju novca iz Fonda za šume, za vode i za razvoj lovstva, Predlog o korišćenju poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini i program mera za poljoprivrednu politiku.

Poslanici će raspravljati i o nekoliko zdravstvenih programa, uključujući neonatalni skrining na cističnu fibrozu, program za vantelesnu oplodnju, unapređivanje dijagnostike i lečenja oboljenja štitaste žlezde, očuvanje plodnosti kod obolelih od malignih bolesti i drugo.

Skupština Vojvodine će usvojiti i Predlog odluke o posebnom programu javnog zdravlja za Vojvodinu, kao i Predlog o novoj meri pronatalitetne politike – materinskom dodatku za nezaposlene majke trećeg ili četvrtog deteta. Predloženo je da taj dodatak iznosi 15.000 dinara i traje dve godine. Na dnevnom redu je i Predlog plana za koridor transportnog gasovoda Futog–Begeč.

Za najveće strateške projekte od nacionalnog značaja obezbeđena je podrška i učešće Republike Srbije

Za 2019. godinu planiran je pokrajinski budžet od 74,4 milijarde dinara, navodi se u Predlogu pokrajinske skupštinske odluke o buyetu APV. To je oko 13 milijardi dinara više nego 2016. godine, kada je formirana ova pokrajinska vlada, i 1,34 milijardu više u odnosu na rebalansirani budžet za 2018. godinu.

Pokrajinski buyet za 2019. godinu projektovan je realno, u skladu s fiskalnom strategijom i, upravo zahvaljujući fiskalnoj konsolidaciji postignutoj u Republici Srbiji, planiran je na principima da se očuva dostignuto učešće kapitalnih rashoda, odnosno investicija, nivo podrške merama socijalne i demografske politike, nastavak intenzivnog ulaganja u zdravstveni sistem, kao i za podršku projektima u oblasti zaštite životne sredine.


Subvencije

Subvencije su planirane u iznosu od 9,2 milijardi dinara, što je 2,84 odsto više nego u 2017. godini. Najviše subvencija se očekuje u poljoprivredi, vodoprivredi, za razvoj preduzetništva, u zapošljavanju, izgradnji zgrade RTV-a i informisanju, pre svega na jezicima nacionalnih manjina. U narednoj godini biće nastavljeno direktno subvencionisanje otvaranja novih fabrika i novih radnih mesta preko Razvojne agencije Vojvodine.


Najveći deo novca iz pokrajinske kase i naredne godine će, osim ulaganja u infrastrukturu i zdravstvo, biti usmeren u privredu i poljoprivredu. Kapitalni deo buyeta planiran je u iznosu od 19,3 milijardi dinara i veći je više od devet odsto od iznosa koji je za tu namenu bio opredeljen postavkom buyeta za 2018.Mere pronatalitetne politike planirane su bez umanjenja. Materinski dodatak je nova mera za nezaposlene majke trećeg i četvrtog deteta, a nastavlja se i finansiranje biomedicinski potpomognute oplodnje i podrška rešavanju stambenog pitanja i unapređenju stanovanja porodicama u kojima se rodi treće ili četvrto dete.

Pokrajinski budžet je 13 milijardi dinara veći nego 2016. godine, kada je formirana ova pokrajinska vlada, i 1,34 milijardi u odnosu na rebalansirani budžet za 2018.

Planiranim budžetom za 2019. godinu obezbeđen je isti ili viši nivo ulaganja i u oblastima obrazovanja, kulture, informisanja i sporta, kao i u oblasti ostvarivanja prava nacionalnih manjina.

Utvrđen je i Predlog pokrajinske skupštinske odluke o ostvarivanju materinskog dodatka za nezaposlene majke za treće ili četvrto dete, čime se obezbeđuje viši stepen zaštite porodice u vidu novčane pomoći, koju ostvaruje nezaposlena majka koja je, počev od 1. jula 2018. godine, rodila treće ili četvrto dete. Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor u intervjuu za „Dnevnik” rekao je da je vredno pažnje to što je planirani buyet za narednu godinu nominalno 1,36 milijardu dinara veći nego poslednji rebalansirani ovogodišnji.

– Računica pokazuje da je taj okvir pokrajinskog buyeta iznad sedam odsto – smatra Pastor. – U strukturalnom smislu ostaje problem koji je bio permanentno prisutan i u prethodnim godinama u odnosu na veličinu kapitalnih ulaganja, mislim da će to neko sistemsko pitanje kad-tad morati da se stavi na sto. Dobro je da je u ovom predlogu budžeta ostao kontinuitet prioriteta. Kao učesnik političke scene, iza sebe imam nekoliko budžeta i meni je najbitnije što ćemo ovim pokrajinskim budžetom stvoriti pretpostavku za rešavanje niza stvari.


Najznačajnije investicije

Najznačajnije investicije koje su planirane za narednu godinu su: ulaganja u prečistače otpadnih voda kod Bačke Topole, Malog Iđoša i Srbobrana, izgradnja Studentskog kulturnog centra, rekonstrukcija kompleksa „Heterlend” kod Novog Bečeja, nabavka deset vozila za prevoz pacijenata na dijalizu, sufinansiranje dva akceleratora i adaptacija prostora za njihov smeštaj u Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici, adaptacija Gimnazije „Isidora Sekulić” u Novom Sadu, te projekat e-uprave.

Takođe, nastavlja se ulaganje u započete višegodišnje velike projekte, kao što su izgradnja i opremanje Radio-televizije Vojvodine, adaptacija Narodnog pozorišta u Subotici, završetak radova oko „Žeželjevog” mosta, izgradnja Sentandrejskog puta u Novom Sadu, proširenje sadržaja termalnih bazena na Paliću, dalje ulaganje u infrastrukturu u zdravstvu i ulaganje u zaštitu kulturnog nasleđa.


To je ono što vidim i u svetlu republičkog budžeta, ali i u svetlu pripremnih aktivnosti za donošenje lokalnih. Realno je da u 2019. godini bude koncentrisanje snage, odnosno novca i potencijala sa svih nivoa vlasti, i mislim da je to dobar pristup. Predsednik Odbora Skupštine Vojvodine za budžet i finansije Jovan Lazarov rekao je za naš list da je evidentno da je Vojvodina veliko gradilište i da imamo veću uposlenost jer se malo-malo otvara po jedna fabrika u pokrajini. Na pozitivna privredna kretanja u Vojvodini ukazuju ustupljeni prihodi Republike Srbije od poreza na zarade od 18 odsto i poreza na dobit preduzeća od 42,7 procenta.

On ističe da je izuzetno važna programska orijentacija predloženog pokrajinskog buyeta, što pokazuje da će za kapitalne projekte u 45 opština i gradova u narednoj godini biti izdvojena 1,4 milijarda više nego u ovoj.    

 E. D.

Autor:
Pošaljite komentar
U Skupštini Vojvodine o unapređenju položaja žena 

U Skupštini Vojvodine o unapređenju položaja žena 

05.10.2018. 16:58 17:02