Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Radimo sve najbolje po pitanju korone, SZO nas hvali

28.02.2020. 14:49 14:51
Piše:
Foto: Tanjug

GORNJI MILANOVAC: U Srbiji do sada nema zaraženih korona virusom, a naša zemlja uradila je sve najbolje po tom pitanju, zbog čega nas i hvali Svetska zdravstvena organizacija, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je tako odgovorio na na pitanje novinara da prokomentariše to što ga je Vuk Jeremić optužio da se neodgovorno ponaša u vezi sa širenjem korona virusa pošto je, kako tvrdi Jeremić, situacija ozbiljna.



"Da li treba da otputujem u Njujork ili na Jamajku, pošto mu je(Jeremiću) to najčešća destinacija, pa da solim pamet odatle", zapitao je Vučić.



Neću da plasim bilo koga da je to nešto jezivo, ali jeste bolest i moramo se ponasati odgovorno i ozbiljno", rekao je Vucicć, dodajući da je korona, ipak, virus nalik običnom gripu ili malo slabiji, a da su najviše ugroženi stariji muskarci od 75 godina i hronični bolesnici i da će oni biti dodatno zaštićeni.



Kaže i da nije srećan što u apoteku niko nije ušao da nije tražio masku za lice i ocenio da je u pitanju iracionalni strah.



"To je kao što su bile priče o vakcinama, hiljdama mrtvih u poplavama, aerozagađenju.., kad prođu kao da nista nije bilo. U eri socijalnih mreža, umesto epidemije imamo infodemiju", primetio je predsednik.



On je odbacio kritike opozicije i poručio da je poznato kako su oni ozbiljno radili i kada je u pitanju i ekonomija, Kosovo, Crna Gora, a i pandemija 2009. godine kada je umrlo 137 osoba u Srbiji.



"Svi u opoziciji su tada ćutali, jer su bili odgovorni", rekao je Vučić i dodao da ne može da razume tu vrstu mržnje prema svojoj zemlji i zelje da sve bude najgore.



"Kažu kako korona virusa ima u svim okolnim zemljama, i da vlast laže da ga u Srbiji nema. Eto vidiš nema je", poručio je Vučić.



On je novinarima u Gornjem Milanovcu rekao da je bilo nekih lažnih poziva i apelovao na građane da budu odgovorni kako bi se pomoć pružila onima kojima je stvarno potrebna.



Vučić je naveo da je od jutros imao jako težak dan između ostalog i zbog toga što je bilo slučajeva da su neki, kako je ironicno rekao šaljivdžije, pozivali lekare tvrdeći da su došli iz Italije, a ispostavilo se da nisu ni napuštali teritorju Srbije.



Zvali su me lekari navodeći da je bilo nekoliko takvih poziva.



"Mi pošaljemo ljude u skafanderima, onda oni napuste mesto odakle su zvali. Neko je mislio da je dobar šaljivdžija. Nemojte da maltretirate lekare i svoju zemlju, nema smisla tako se ponašati'', poručio je Vučić.



On je upozrio da je moglo da bude i ozbiljnihih slucajeva, a da su lekarske ekipe išle sa opremom i prema Lazarevcu.



Vučić je ukazao da se najviše stranih državljana koji iz Italije putuju preko nase zemlje, a možda su zaraženi,.



"Ako negde stanu eto nama problema", rekao je on i zamolio sve da se zato odgvorno i disciplinovano ponašaju.

Vučić:Prvi put počinje serijska proizvodnja "pasarsa"

 

Želimo da osnažimo namensku industriju da ne bismo morali da kupujemo iz inostranstva opremu neophodne za vojsku, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić i istakao da po prvi put počinje serijska proizvodnja sistema "pasars".



Vučić je najavio je da će u narednih 15-20 dana posetiti valjevski Krušik koji ima 3.127 zaposlenih i da će Krušik biti sačuvan jer je važan je za celu namensku.



Vučić je novinarima u Gornjem Milanovcu preneo da je sastanak koji je ranije danas imao sa predstavnicima namenske industrije, bio težak, uz primebdu da, pored korona virusa, migrantske krize i situacije u regionu, ako se pogleda šta se zbiva oko nas po pitanju naoružavana, svi govore o Srbiji i svima Srbija smeta.



On je istakao da Hrvatska kupuje "spajk" rakete, izraelske proizvodnje, koje pogađaju tenk sa neba.



"Mi ćemo, uz dodatna ulaganja, i današnjim u Tehničko-remontni zavod ''Čačak'' praviti vrhunske tzv. reaktivne oklope za naše tenkove. ''Spajk'', pogađa sa neba, u kupolu koja obično nije zaštićena. Idu dotle. Imaju i tri oklopna bataljona snabdevena moćim ''patrijama''", rekao je Vučić.



Pored toga, dodao je, Albanci se naoružavaju na Kosovu, Crna Gora uzima čak 67 vozila, Severna Makedonija 100 vozila.



"Mi gledamo da ojačamo i osnažimo našu namensku industriju, da ne bismo morali spolja da kupujemo. Zato će vojska imati 18 novih ''Lazara''. Prvi put ulazi u serijsku proizvodnju, i nemamo više prototip, moćni ''pasars'' sa bofor stopom, što rade zajedno Zastava termo, Prva petoletka i FAP", rekao je Vučić.



Predsednik je izrazio uverenje da će se dodatnim finansijskim sredstvima pomoći sve fabrike namenske, kao i kupovinu njihovih proizvoda, te da će se osetiti "sveža injekcija" i da 11.000 zaposlenih u toj industriji neće imati razloga za brigu.



Najavio je da će u narednih 15-20 dana posetiti valjevski Krušik, koji je, kako kaže, bio pogođen lažima, što je dovelo do toga da Bugari uzmu mnogo posla.



Vučić je poručio da će Krušik biti sačuvan, koji ima 3.127 zaposlenih i važan je za celu namensku.



Dodao je da su Krušikovi proizvodi najtraženiji, te da će u toj fabrici biti novih investicija, nove kapislane, novih raketnih pogona, kao i da će radnici dobiti zaostale plate.



"Otići ću da razgovaram sa radnicima, sa poslovodstvom i drž će posebno da se uključi, da bismo mogli guramo napred i da vojsku snabdevamo najmoćnijim naoružanjem", rekao je Vučić.



On je istakao da iz naših farbika nije moglo da se nabavi ništa osim municije, ali da to više nije slučaj, odnosno da sada prvi put počinje serijska proizvodnja stvari potrebne za vojsku.



"Hoćemo ceo sistem da podignemo, i verujem da ćemo uspeti u tome", rekao je Vučić.

Autor:
Pošaljite komentar
Vučić građanima: Uz vašu podršku odolećemo svim pritiscima

Vučić građanima: Uz vašu podršku odolećemo svim pritiscima

28.02.2020. 13:43 16:05