Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Pupovac: Bićemo u EP glas protiv strahova, za prava svih manjina

30.04.2019. 12:44 12:52
Piše:
Izvor: Tanjug/video

Lista Samostalne demokratske srske stranke nastupiće prvi put samostalno na izborima za Evropski parlament 26. maja.

Lista koji predvodi predsednik SDSS-a Milorad Pupovac ima 12 kandidata, koliko će Hrvatska delegirati poslanika u skupštinu EU nakon ovih izbora, a kandidati SDSS-a naći će se između 33 izborne liste koliko se u Hrvatskoj prijavilo za evropske izbore.

– Za samostalni izlazak liste SDSS smo se odlučili zbog dva razloga. Prvi je taj što samostalnim izlaskom činimo vidljivost kako stranke tako i zajednice za celokupnu hrvatsku političku scenu – kaže dr Milorad Pupovac za “Dnevnik”. – Želimo da ova kampanja doprinese oslobađanju Srba od strahova koji ih pritiskaju u sredinama u kojima žive. Drugi je razlog taj što se poslednih godina vodi kampanja protiv prava Srba na političku predstavljenost u Saboru i što mnogi omalovažavaju političku snagu SDSS-a. Želimo da im pokažemo da to neće ići tako jednostavno i da je SDSS stranka sa snažnom podrškom. I da je kao takva spospobna da osvoji respektabilan broj glasova ne samo za Hrvatski sabor već i za Evropski parlament.

Na predstavljanju liste SDSS izrazili ste očekivanje da ćete  osvojiti jedno mesto u Evropskom parlamentu. Koliko je to glasova i na koje birače računate da će pružiti podršku Vašoj listi?

– Tako je. Očekujemo da ćemo nakon HDZ-a, SDP-a, Amsterdamske (liberalne) koalicije, Živog zida i Mosta biti u grupi od nekoliko stranaka koje će se boriti za jedan mandat. Dakle, sigurno ćemo biti u grupi prvih osam stranaka, a učinićemo sve da budemo ta šesta koja će pripasti 12. mandat. Ukoliko izlaznost bude kao i pre pet godina, tad bi nam moglo trebati oko 60 hiljada glasova. Radićemo na tome da taj broj bude i veći.

Očekujete li i glasove izvan srpskog nacionalnog korpusa?

– Da, naša je kampanja inkluzivna. Kao što je i naša politika. Mnogi žive u mešovitim brakovima. Mnogi nas vide kao istinske borce protiv revizionizma i nacionalizma. Pripadnici drugih manjinskih zajednica vide nas kao istrajne borce za manjinske prava. Dakle, rezervoar naše podrške nešto je širi od srpske zajednice.

Koja će biti osnovna zalaganja predstavnika SDSS-a ukoliko budu izabrani u EP?

– Zalagaćemo se za više stvari. Bićemo protiv Evropske unije u kojoj se produbljuje nejednakost između njenih članica, a u kojoj jedne postaju bogatije, a druge siromašnije, u kojoj jedne služe kao rezervoari za iseljavanje radne snage, a druge za useljavanje ekstra profita. Bićemo za to da i Unija i Hrvatska ispunjavanju svoje obaveze prema manjinama, posebno prema Srbima. Da se niko napolju ne hvali uspesima hrvatske manjinske politike, a kod kuće da se smanjuju prava manjina i ugrožavaju rezultati mirne reintegracije i Erduskog sporazuma. Na kraju, zalagaćemo se za proširenje EU na sve države biše Jugoslavije, posebno Srbije, jer to te zemlje zaslužuju i zbog toga što odlaganjem toga ne samo Balkan, već i Unija mogu doživeti dalju destabilizaciju.

Da li pripadnici srpskog naroda u Hrvatskoj i dalje nose u javnosti stigmu odgovornosti za rat i kakav je položaj Srba i, uopšte, manjina u Hrvatskoj?

– Nose, na žalost. Zato ova naša evropska kampanja i naš evropski cilj ide za tim da tu stigmu ukloni, da pokaže da Srbi nisu samo „loši momci“ kako se i dalje širi priča. Jer takva priča ima za cilj izolaciju Srba, pa i Srbije, iz kruga evropskih zemalja. Takva priča ima za cilj stvaranje atmosfere u kojoj će se teško ostvarivati manjinska prava. Mi želimo da budemo glas svih manjina ne samo u Hrvatskoj već i šire čiji je položaj osetljiv i nama shvatljiv. I to ne samo srpske, već i drugih manjina.

Koliko Srbija i Srbi van Hrvatske mogu da imaju koristi od učća hrvatskih Srba u Evropskom parlamentu?

– Mnogo. Predstavnik SDSS-a u Evropskom parlamentu biće glas onih čija su prava zajamčena hrvatskim pristupnim ugovorom Uniji, a na koja su i Unija i Hrvatska zaboravili. Takođe će biti glas normalizacije odnosa između Hrvatske i Srbije u evropskim okvirima, a ne glas ucena ili blokada. Na kraju, kao što sam rekao, biće glas proširenja Unije, a to znači nepristrasnijeg upoznavanja Unije sa Srbijom.

Na ovim izborima vaša lista nije jedina koja okuplja Srbe u Hrvatskoj, tu je i Demokratski Savez Srba. Da li je moglo da na ove izbore Srbi idu s jednom listom?

– Na žalost, nije. DSS nije nastao da bi jačao političko jedinstvo Srba. Nastao je kad se htela preuzeti kontrola SDSS od jedne jake hrvatske političke stranke pa kad to nije uspelo, izvršioci tog cilja su, što zbog svojih ambicija što zbog tuđih interesa, odlučili da formiraju posebnu stranku. Okupili smo sve što smo mogli okupiti. Ima još pojedinaca, od kojih neki i u DSS-u, koje ćemo u budućnosti okupiti u krilu SDSS-a, ali bez onih koji su trule ili nezrele jabuke.

Ukoliko lista koju predvodite pređe cenzusni prag od pet odsto, ko će predstavljati SDSS u Evropskom parlamentu?

- Zakon kaže da ide onaj ko osvoji najviše glasova naše liste. Izbori će pokazati ko će to biti.

Aleksandar Savanović


Prijave za glasanje na evropskim izborima do 15. maja

Koliko će za Srbe u Hrvatskoj i one koji su napustili Hrvatsku, a imaju državljanstvo te zemlje značajno da se srpski glas čuje u EP?

- Znate, dok je Hrvatska pristupala Uniji, dotle su se rešavala brojna otvorena i nerešena pitanja Srba iz Hrvatske i Srba u Hrvatskoj. Nakon što je postala članica Unije, to se ne događa ili se događa veoma teško. Zbog toga je važno da imamo svoj glas u Evropskom parlamentu. I nedovršena obnova kuća, i progoni za ratne zločine, i zaštita imovinskih prava (uključujući i penzije), i pravo na jezk i pismo, na ravnopravan život i bez straha, upozoravanje na istorijski revizionizam i govor mržnje, sve bi to bio deo našeg glasa u Evrospkom parlamentu i drugim evropskim institucijama. Zato je važno da svi naši izbegli sunarodnici koji imaju hrvatske dokumente izađu na ove izbore i tako pomognu sebi, pomognu nama i pomognu Srbiji. Poslednji rok za prijavu je 15. maja. Prijava se može obaviti direktno u konzulatu prezentacijom ili pasoša ili valjanog ličnog dokumenta, a može se obaviti i slanje fotokopije istog dokumenta e-mailom na adresu konzulata uz napomenu da kao  hrvatski/evropski državljanin želite glasati na izborima za Evropski parlament.


Konzulati prva adresa

Oni koji imaju hrvatsku ličnu kartu s prebivalištem u Hrvatskoj, upisani su u birački spisak mogu doći na glasanje u Hrvatsku. Ako to ne mogu, mogu se prijaviti za glasanje u konzulatu. Svi koji imaju  hrvatsku ličnu kartu s prebivalištem u Srbiji, takođe su upisani u birački spisak i mogu ići na glasanje u konzulate bez prethodnih prijava. Oni koji imaju samo dokument o državljanstvu ili hrvatski pasoš, trebaju da se prijave konzulatima za glasanje.

Autor:
Pošaljite komentar
Pupovac nosilac liste SDS S za EU izbore, Jović drugi 

Pupovac nosilac liste SDS S za EU izbore, Jović drugi 

10.04.2019. 13:51 13:53