Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

PREMIJER SRBIJE MILOŠ VUČEVIĆ NA KOMEMORACIJI U DONJOJ GRADINI Venci i cveće za žrtve USTAŠKOG ZLOČINA

12.05.2024. 11:58 14:16
Piše:
Izvor: RTRS, Tanjug/Vladimir Šporčić

U spomen području Donja Gradina, najvećem stratištu Nezavisne Države Hrvatske, delu koncentracionog logora Jasenovac, danas je održana komemoracija i obeležen Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina. Memorijalni kompleks Donja Gradina.

Polaganjem venaca na grobnom polju "Topole" u Spomen-području Donja Gradina, u Republici Srpskoj, danas je odata počast žrtvama koncentracionog logora Jasenovac i obeležen Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina u Drugom svetskom ratu.

 Na tom najvećem stratištu logora Jasenovac, na grbnom polju "Topole" u ime institucija Republike Srpske i Srbije i Crne Gore vence su položili predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić.

Sa njima su srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić i premijer Srpske Radovan Višković.

Cveće i vence su položili i predsednik banjalučkog Udruženja logoraša Drugog svetskog rata Dobrila Kukolj, ambasador Izraela za BiH sa sedištem u Tirani Galit Peleg i predsednik Udruženja Roma Srbije Dragoljub Arsović, predstavnici institucija Republike Srpske, predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama u BiH, kao i predstavnicima institucija Srbije.

Cveće su položili predstavnici diplomatskog kora, kao i ostale delegacije.

Nakon polaganja venaca i cveća, na grobnom polju "Košute" služen je parastos i pomen žrtvama ustaškog zločina – genocida NDH,  a služio ga je vladika banjalučki Jefrem.

Obeležavanju prisustvuju i predsednik privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić, ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici, predstavnici diplomatskog kora, predstavnici SUBNOR-a RS, delegacija Trećeg pešadijskog puka Oružanih snaga BiH, Srba sa Kosova, Udruženja Roma RS, Srpskog narodnog veća iz Hrvatske i nevladinih organizacija iz RS koje okupljaju bivše borce, porodice poginulih i bivše logoraše.

Dan sećanja obeležava se povodom oslobađanja ustaškog logora Jasenovac, jednog od najvećih i najstrašnijih logora smrti u Evropi. Koncentracioni logor Jasenovac bio je najmonstruoznije mesto u ovom delu sveta u Drugom svetskom ratu, ako ne i najmonstruoznije uopšte. Ne po broju žrtava nego po oblicima iživljavanja i ubijanja nesrećnih zatočenika. Prema nalazima državne komisije Hrvatske, ubrzo po oslobođenju, zaključeno je da je u sistemu logora Jasenovac usmrćeno oko pola miliona lica, do 600.000. Izveštaj je bio objavljen, i takođe predstavljen Međunarodnom sudu u Nirnbergu.

Prema nalazima Gideona Grajfa, izraelskog stručnjaka za holokaust, u Jasenovcu, koji on naziva " Balkanski Aušvic", stradalo je oko 700.000 Srba, Jevreja, Roma, i drugih. Ogromnu većinu stradalnika činili su Srbi. Grajf je takođe opisao 57 metoda mučenja i ubijanja koje su primenjivale hrvatske ustaše.

- Danas u Donjoj Gradini nismo okupljeni samo da se prisetimo života koji su tragično izgubljeni već da se suočimo i priznamo istinitosti naše sadašnjosti, rekao je Gideon Grajf. On je naveo da Donja Gradina koje je bila u sklopu zloglasnog logora Jasenovac, bila njegovo glavno gubilište te da je danas, kako kaže, tmuran podsednik na najmračnija poglavlja ljudske okrutnosti tokom Drugog svetskog rata.

- Ovde smo da odamo počast žrtvama genocida koji je počinjen nad srpskim stanovništvom, žrtvama užasnog jevrejskog Holokausta i ciljanog genocida nad Romima koji je počinjen pod režimima Nezavisne države Hrvatske. Jedinice koja je vođena i stvorena uz pomoć nacističke Nemačke i koju je podržavala fašistička Italija", istakao je Grajf.

Prisutnima se obratila i ambasadorka Izraela Galit Peleg koja je pročitala poruku Izraela Isaka Hercoga.

Isak Asijel, vrhovni rabin Jevrejske zajednice u Srbiji, izgovorio je molitvu na hebrejskom, nabrajajući je stratišta. On je pročitao jedno od brojnih strašnih svedočenja stradanja u Jasenovcu.

 

Dragoljub Acković, predsednik Udruženja Roma Srbije, predstavio je inicijativu donošenja rezolucije o stradanju Roma u Drugom svetskom ratu na prostorima NDH i svim drugim zemljama u Evropi, u kojima su Romi bili ubijani samo zato što su bili Romi, poručio je.

Maja Kolundžija prepričala je svedočanstvo Dobrile Kukolj, jedne od retkih koja je preživela pogrom.

Potom se ova devedesetpetogodišnjakinja popela na binu, da ispriča deo svojih sećanja.

Sa 64.800 kvadratnih metara i 105 masovnih grobnica, Donja Gradina podseća i čuva od zaborava. Nikada se ne sme zaboraviti 700.000 mučki ubijenih Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora. Siguran broj žrtava nikada neće biti utvrđen, pošto precizni popisi nisu, u tom delu, na vreme sprovedeni, a protok vremena je učinio da se mnogi zaborave. Na kraju, uništavane su sistematski celokupne porodice.

Događaju prisustvuje oko 15.000 ljudi, kao i najviši državni i verski zvaničnici Republike Srpske i Srbije, potomci logoraša, učenici osnovnih i srednjih škola. Za njih je organizovan istorijski čas.

Juče je u Domu kulture u Kozarskoj Dubici u Republici Srpskoj održana Memorijalna akademija pod nazivom "Tuga koja traje celi život". Ministar kulture Nikola Selaković prisustvovao je ovoj akademiji. Memorijalna akademija je posvećena odavanju počasti nevinim žrtvama ustaškog zločina iz perioda Drugog svetskog rata u Koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom stratištu u Donjoj Gradini.

 

 

 

 

Autor:
Pošaljite komentar
PREMIJER MILOŠ VUČEVIĆ POSETIO MANIFESTACIJU U KAĆU Novi Sad i Kać imaju sigurnu budućnost

PREMIJER MILOŠ VUČEVIĆ POSETIO MANIFESTACIJU U KAĆU Novi Sad i Kać imaju sigurnu budućnost

11.05.2024. 14:43 15:21
KOMEMORACIJA I „ŠETNJA SEĆANJA“ Gradonačelnik Đurić: Novi Sad nikada neće zaboraviti sve užase Holokausta

KOMEMORACIJA I „ŠETNJA SEĆANJA“ Gradonačelnik Đurić: Novi Sad nikada neće zaboraviti sve užase Holokausta

26.04.2024. 16:08 16:20