Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Povlačenje iz prištinskih institucija teška i kompleksna odluka

22.08.2022. 18:54 19:00
Piše:
Foto: pixabay.com

BEOGRAD: Povlačenje Srba iz prištinskih institucija je kompleksna i teška odluka koja bi imala posledice na terenu, odnosno na Kosovu i Metohiji poput sukoba, barikada, nesigurnosti, dok bi se eventualno povlačenje Srba iz kosovske policije odrazilo na samu bezbednost na severu Kosova, smatra Dragiša Mijačić iz Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj.

On ističe da se situacija na severu Kosova radikalizovala u toj meri da je vrlo izvesno da će doći do povlačenja Srba, ali naglašava da i ako dođe do toga da bi trebalo razmisliti iz kojih institucija izaći i sa kojim ciljem, odnosno da li je cilj izvršiti pritisak ili vratiti se na situaciju iz 2010, 2011. godine



Mijačić u izjavi za Tanjug podseća da je integracija severa Kosova počela sa potipisivanjem Briselskog sporazuma i to tako što je Srbija otvorila poglavlja u pregovorima za članstvo u EU, a s druge strane Srbi sa Kosova i Metohije su se fazno integrisali u institucije.



"Ukoliko bi došlo do povlačenja Srba iz institicja to ne bi imalo samo posledice na terenu, već i po evropske integracije Srbije, ali je bitnije šta će se dešavati na severu Kosova i Metohije gde možemo očekivati nemire, uvođenje privremenih mera, pravnu, ali i bezbednosnu nesigurnost", kazao je Mijačić.



Veruje da kosovska vlada ima scenarije za sve odluke i navodi da ako se povuku gradonačelnici, mogući scenariji su uvođenje privremenih mera, ako se povuče ministar Goran Rakić iz Vlade Kosova onda će se uvesti neko drugi iz srpske zajednice koji ima manje legitimiteta da obavlja tu funkciju.



Međutim, ističe, ukoliko se povuku policijaci, verovatno će doći do smene policije na severu Kosova, odnosno imaće više policajaca iz nekih drugih sredina, a to će se svakako odraziti na samu bezbednost na severu Kosova.



Kako kaže, Srbi po izlasku iz institucija pokazivali i druge vrste građanskog otpora, recimo neprihvatanje odluka iz Prištine, neprihvatanje institucija, bilo bi različitih vrsta građanskog otpora i verovatno bi se odrazilo na naplatu električne energije, otežano snabdevanje tokom zime, što se najavljuje i u mirnodopskim uslovima, povukle bi se sudije, pa bismo imali pravnu nesigurnost.



"To je kompleksna odluka i ako je nekoliko puta već najavljivana, odustajalo se od nje jer je teška jer nakon jedne takve odluke, nema dalje. Mi se vraćamo u 2010, 2011. godinu, u godine sukoba, barikada, nesigurnosti. Mislim da to u ovom trenutku nikome nije neophodno i jako je bitno da se nađu kompromisna rešenja i nastavi sa pregovorima", navodi Mijačić.



Smatra da je realna mogućnost da dođe do izlaska Srba na KiM iz tamošnjih institucija jer, kako kaže, i do sada su nekoliko puta oni tražili od predsednika Aleksandra Vučića da napuste, ali se do sada nalazio neki kompromis ili se osetio trenutak važnosti pa se nije išlo na tako radikalan potez.



Ipak, dodaje, sada je toliko radikalizovana situacija na severu Kosova da je vrlo izvesno da će doći do toga.



"Mislim da svi akteri, Srbi sa KiM, a i vlasti u Srbiji, treba pametno da razmisle šta ova odluka nosi jer nakon donošenja jedne takve odluke, nema nazad", kaže.



Smatra i da bi izlazak Srba iz institucija značilo i da se na neki način daje legitimitet premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju za odbacivanje određenih sporazuma postignutih u Briselu ili menjanju na način na koji on smatra da treba da budu promenjeni, jer bi to značilo revidiranje Briselskog sporazuma, što je i sam Kurti zahtevao.



"Treba voditi računa iz kojih institucija se izlazi. Smatram da ne treba izlaziti iz institucija u kojima su Srbi dobili legitimitet putem glasanja, kao što su gradonačelnici kojima su građani na izborima dali legitimitet. Ako se oni povuku nemaju više odgovornost prema građanima i to obezglavljuje narod na severu Kosova. Možda bi trebalo razmišljati kako parcijalno sprovesti tu odluku i na koji način ne ugroziti i bezbednost i sve ono što se do sada postiglo Briselskim sporazumom", ukazuje Mijačić.



Na pitanje da li je moguće da Kurti pod pritiskom pristane na kompromisno rešenje, Mijačić kaže da je istorija pokazala da Kurti ne reaguje pozitivno ni na kakve pritiske i dodaje da ne veruje da neki pritisak međunarodni može da utiče na njega, naročito da promeni odluku, možda će odložiti.



"Više smo puta videli da je Kurti čovek čvrstih stavova, konflikta, da će radije poslati specijalne snage Kosova na sever Kosova da nasilno integrišu srpsko stanovništvo, nego što će tražiti rešenje za stolom u Briselu", naglašava.



Navodeći da ne veruje da može doći do smirivanja situacije na severu KiM, a s druge strane sagledavajući šta se dešava u Ukrajini, Mijačić kaže da se postavlja pitanje kome odgovara još jedan konflikt na ovim prostorima, otvaranje još jednog žarišta u srcu Evrope.



U tom smislu dodaje, da možda međunarodna zajednica, pre svega SAD i EU uspeju da izdejstvuju neko drugačije rešenje, odlaganje rešenja, traženje više vremena.



"Ali, prilično sam siguran da će 1. septembra početi mera reciprociteta, a kako će narod odgovoriti, ostaje da se vidi. Srbi na severu Kosova ne mogu i ne žele da se nasilno integrišu. Mora se naći političko rešenje za integraciju ili ćemo doći do sukoba u različitoj formi ili svakako do građanskog otpora, a kada kažem sukobi ne mora da znači da će svi biti samo na barikadama, može da se odvija na različite načine. To su scenariji koji se nikome ne sviđaju, ali imajući u vidu šta se dešava na severu KiM, verujem da je takav scenario izvestan", navodi Mijačić.

 

Autor:
Pošaljite komentar