Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Potpisan sporazum o jačanju zdravstvenog sistema za vakcinaciju

29.12.2020. 12:06 15:13
Piše:
Foto: Tanjug (video)

BEOGRAD: Danas je potpisan Sporazum o jačanju zdravstvenog sistema za vakcinaciju protiv KOVID - 19, odnosno kapaciteta za isporuku i obezbedivanje hladnog lanca za čuvanje vakcina.

Sporazum su potpisali ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i direktorka UNOPS kancelarije u Srbiji Mikela Telatin.

Sporazumom je promenjena namena 3,2 miliona evra sa nekih od programa čiji je korisnik Ministarstvo za evropske integracije, konkretno programa EU pro i EU pro plus.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici rekao je da će sredstva će biti uložena delom u obezbeđivanje hladnog lanca za vakcine, pa će biti nabavljeno 20 ambulantnih kola, kao 26 specijalnih kombija, frižideri, uređaji za dubinsko hlađenje, kako bi se ispoštovao taj hladni lanac.

"Drugi deo će biti uložen u jačanje kapaciteta zdravstvenog sistema, u nabavku 40 trijažnih kontejnera, kao i za 200 zdravstvenih radnika, kojima će biti produženi ugovori za još tri meseca", rekao je Fabrici.

Takođe, deo novca biće izdvojen za 3.600 higijenskih paketa za romsku zajednicu, kao i za sredstva za dezinfikaciju oko 5.000 škola i vrtića.

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović je navela da je novac prenamenjen sa programa EU pro i EU pro plus kojima se jačao lokalni ekonomski razvoj.

" To su uspešni programi, međutim odredili smo jednu sumu koju smo usmerili na hitne potrebe jačanja logistike za vakcinaciju", rekla je Joksimović i dodala da je Srbija počela vakcinaciju pre zemalja EU.

Ona je navela da je vakcinacija sada prioritet i da sva dostupna sredstva treba da se usmere na borbu protiv kovida 19.

"Identifikovali smo realne potrebe i novac kojim nećemo oštetiti programe i korisnike, a koji je značajan i nije mali", rekla je Joksimović i podsetila da su u pitanju grantovi bespovratne pomoći EU.

Napominje da je na početku epidemije , već 20. marta, prenamenjeno sedam milioan evra iz IPA fondova i da su ta sredstva utrošena za nabavku medicinske opreme.

Kasnije je, u dogovoru sa komesarom Oliverom Varheljijem , prenamenjeno 93 miliona evra iz IPA fondova i tim novcem su plaćeni letove kojima je dopremana oprema, a značajan deo novca će biti usmeren na ekonomski oporavak.

Podseća da je Srbija među prvima, iako nije član EU, donirala dva miliona evra za razvoj vakcine, a kasnije još 100.000 evra.

"Komesar Vajhelji najavio dodatnih 70 miliona evra bespovratno za Zapadni Balkan za plaćanje vakcina koje smo naručili preko COVAX mehanizma, a koje će nam biti dostupne kroz kontigent neke od zemalja članica. Nadamo se da će to biti kada i za sve zemlje EU", navela je Joksimović.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da nije dovoljno samo nabaviti vakcinu, već da se mora obezbediti posebnio uslovi za čuvanje cepiva (poštovanje hladnog lanca), ali i da se nabavi dodatna oprema za rastvaranje i vakcinisanje.

"Ograničeni su rokovi kada se izvadite vakcinu iz hladnog lanca da se primeni. Ogroman deo ovog novca koristiće za to da bi imali sve preduslove za bezbedno vakcinisanje", naveo je ministar.

On je napomenuo da je već bilo problema u drugim zemljama sa aplikovanjem vakcina i da to treba svima da služi kao primer, da nema opuštanja već da moraju da se ispoštuju sve procedure.

Naveo je da svi moraju da shvate da virus ne poznaje granice, te da treba obezbediti pravednost u preraspodeli vakcine.

"Nema razloga da neke zemlje dobijaju milionske količine vakcina koje ne mogu u istom momentu da upotrebe, a da imamo zemlje koje neće još ko zna koliko dobiti nijednu jedinu vakcinu", rekao je Lončar.

Kako kaže nije realno da se vakciniše stanovništvo u zemljama EU kao što su Rumunija, Bugarska, Hrvatska, a da se ne vakcinište stanovništvo BiH, Srbije, Severne Makedonije.

"Na taj način se ne rešava problem, jer virus ne poznaje granice", naveo je ministar i dodao da epidemija virusa korona treba svima da bude pouka i da ubuduće bude više saradnje i jedinstva.

Autor:
Pošaljite komentar