Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Poslanici skupštine Vojvodine usvojili rebalans budžeta za 2017.

16.06.2017. 20:28 20:36
Piše:
Izvor: Dnevnik (Branislav Lučić)

NOVI SAD: Poslanici skupštine Vojvodine usvojili su većinom glasova rebalans pokrajinskog buyeta za 2017. godinu kojim je pokrajinska kasa utvrđena u iznosu od 66,1 milijarda odnosno za 2,5 milijardi dinara više, što iznosi 3,9 odsto više u odnosu na prvobitno planirani buyet za ovu godinu.

U obraćanju poslanicima predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je da će tri čevrtine novih buyetskih prihoda biti izdvojeno za diretna investiciona ulaganja, što ranijih godina nije bio slučaj.

"Uspešno smo se izborili sa idejama, koje su imale karakter tekuće potrošnje. Dve trećine sredstava biće usmereno na konkretne kapitalne projekte", rekao je Mirović.

On je rekao da će najznačajnija ulaganja biti u lokalne samouprave i njihov ekonomski lokalni razvoj, u zdravstveni sistem Pokrajine i nove objekte. Preko Uprave za kapitalna ulaganja, u iznosu preko 1,2 milijarde dinara, na novom konkursu koji će biti raspisan, sredstva će biti usmerena na lokalni ekonomski razvoj u lokalnim samoupravama na teritoriji AP Vojvodine.

Predsednik Pokrajinske vlade rekao je da će se u oblasti zdravstva intervenisati u klinikama i bolnicama širom Vojvodine, pre svega na planu investicionog održavanja.

"Deo poslova je već i završen, a u toku je javna nabavka za potpunu rekonstrukciju Opšte bolnice u Pančevu, u ovom času najugroženije regionalne bolnice. Rebalans buyeta omogućiće da se značajnim sredstvima interveniše i u većini drugih klinika u našoj pokrajini, među kojima je i subotička bolnica gde postoji problem sa funkcionisanjem plućnog odeljenja. Mi smo trenutno jedini kraj Srbije u kom svi aparati u zdravstvenom sistemu rade, osim mamografa na Institutu u Sremskoj Kamenici. I to će biti popravljeno uskoro. Smanjene su liste čekanja na svim klinikama", sumirao je Mirović.

On je najavio da će preko Sekretarijata za poljoprivredu značajana sredstva biti usmerena JP „Vode Vojvodine“, čime će biti započeta investicija uređenja savske obale sa sremske strane kod Hrtkovaca i Gomolave. Ova investicija odvijaće se u dve faze, u okviru investicije čija je vrednost blizu 200 miliona dinara i što će eliminisati mogućnost da se ponove velike poplave, kao što je to bilo 2014. godine.

Mirović je ukazao da je važna vest, što će se ovim rebalansom, u sklopu velikih investicija u zdravstvu, biti finansirana nabavka aparata za magnetnu rezonancu za Dečiju bolnicu u Novom Sadu, i dodao da će velike investicije biti usmerene i na rekonstrukciju predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola.

Mirović je istakao i značaj pripreme novih investicija, poput centra Letenka, za koji će biti izdvojena sredstva za pripremu projektno-tehničke dokumentacije i rešavanje imovinskih odnosa. Reč je o objektu koji će raditi cele godine i biti na raspolaganju za boravak i učenje naših đaka, ali i najmlađih iz okruženja koji pohađaju naše škole. Planirano je da ovaj kompleks bude završena za dve do dve i po godine, a na koji moći da računa više od pet stotina škola i na hiljade učenika, koji će ovde moći da imaju nastavu u prirodi, vannastavne aktivnosti, rekreaciju i sportske aktivnosti. Objekat će biti pod upravom Pokrajinskog zavoda za sport.

Za rebalans su glasali poslanici grupe „Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje“. Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije i Saveza vojvođanskih Mađara, dok su poslanici opozicionih stranaka bili protiv, ali izneli različite razloge zbog čega nisu podržali predlog rebalansa pokrajinske kase.

Zamenica šefa poslaničke grupe SVM Ilona Pelt naglasila je da rebalans počiva na stabilnim i realnim kretanjima u privredi Vojvodine. Ona je pozdravila je povećanje buyeta u razdelu za obrazovanje, odnosno rekonstrukciju i sanaciju predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola. Takođe, je kao značajno istakla i povećanje novca za poljoprivredu i poboljšanje mašinskog parka poljoprivrednih proizvođača, ali i što je deo sredstava rebalansa obezbeđeno za nastavak gradnje Narodnog pozorišta Subotica, ali i za gradnju pruge Subotica-Baja.

"Smatramo da rebalansom buyeta Pokrajinska vlada može da realizuje brojne programe", kazala je Pelt.

Poslanik Poslaničke grupe SPS-JS Radoslav Striković naglasio je da je jako bitno prepoznati da u ovoj preraspodeljenoj pokrajinskoj kasi nema samo kapitalnih ulaganja, već i ulaganja koja su vezana za obrazovanje i zdravstvo.

"Jer se radi o opštem dobru, upotrebnoj vrednosti u trajanju", kazao je Striković.

Poslanik SNS i šef Odbora za budžet i finansije Jovan Lazarov komentarišući predloženi rebalans, istakao je da će se 350 miliona dinara obezbediti Razvojnoj agenciji Vojvodine koji treba da podstiče zapošljavanje, a samim tim nastaviće da rastu prihodi od poreza na dobit i zarada.

On je rekao rebalans pokazuje jasnu nameru nove pokrajinske vlasti da stvara novu vradnost, kroz veći obim investicija, ravnomeran razvoj i okupljanje oko projekata.

"Ovo nije projekat naše poslaničke grupe, ovo je projekat za bolju Vojvodinu", kazao je Lazarov.

Đurađ Jakšić, šef Poslaničke grupe „Srspka radikalna strankla - dr Vojislav Šešelj“ rekao je da je iz rebalansa jasno da se 2017. godina suštinski neće razlikovati od prethodnih godina.

"Vojvodina nije uspela da učini taj iskorak u prevazilaženju problema u svom razvoju nego je stagnirala i nazadovala. Od investicionog buma, okupljanja oko projekata i realizacije kapitalnih projekata nema ništa. Tako piše u ovom rebalansu. Neće doneti suštinske promene u funkcionisanju Pokrajine niti će doneti neki značajan benefit građanima Vojvodine", ocenio je Jakšić

On je pozdravio odluku da se rasporedi deo sredstava u obnovu predškolskih i školskih ustanova u Vojvodini, ali je izrazio nezadovoljstvo obimom sredstava koje se izdvajaju za programe socijalne zaštite.

Šef poslaničke grupe “Dosta je bilo” Svetlana Kozić rekla je da poslanici ove grupe neće podržati rebalans jer se i u rebalansu navodi značajno povećanje izdvajanja za zapošljavanje kadrova na pomoćničkim i savetodavnim mestima u pokrajinskoj administraciji. Ona je navela da su se povećali troškovi i za usluge po ugovoru, koji su, kako kaže, podložni netransparentnom trošenju.

Zamenik šefa Poslaničke grupe „Za Vojvodinu rada i znanja DS-DSHV“ Nenad Borović kazao je da je i ovaj rebalans pokazao da se najveći deo puni iz transfernih sredstava koja idu iz Beograda i da se pokrajinska uprava se pretvara u servis koja prosleđuje plate iz republičkog budžeta.

On je rekao da je nova pokrajinska vlast propustila priliku da pokaže kakav će biti njen ekonomski pravac, jer stavke rashoda za zapošljavanje, troškovi putovanja, usluga po ugovoru, specijalizovanih usluga i nabavke materijala rastu, dok se istvoremeno govori o odgovornom upravljanju budžetom.

Na to je replicirao poslanik SNS Jovan Lazarov ističući da mu je neverovatno da sluša takav stavov poslanika bivše vlasti koja je Vojvodina ostavila u nezavidnoj finansijskoj situaciji sa buyetom u 2016. godini koji je planiran u junu kao da je decembar, zbog čega je nova vlast morala da radi rebalans i obezbedi novac za socijalna davanja za koja nije bilo sredstava.

"Da nisam bio u prošlom sazivu parlamentu posmislio bih da ste juče ušli u politiku i da niste učestvovali u 16 godina politike DS-a. Nije teška reč ako kažem da je prethodna pokrajinska vlast u Vojvodini uradila ekonomski genocid. Od nekada najrazvijenijeg dela Srbije prethodna vlast je uspela da na teritoriji Pokrajine ima 19 nerazvijenih opština od ukupno 45, a procenat nezaposlenosti išao je i do 26 procenata... ", rekao je Lazarov.

Isti odnos snaga i suprotstavljena argumentacija poslanika vlasti i opozicije bio je prilikom glasanja o završnom računu budžeta za 2016. godinu, a skupštinska sednica trajala je više od 10 sati, i još traje.

A.Savanović

Autor:
Pošaljite komentar