Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić: U ovom trenutku godinama udaljeni od mogućeg rešenja

09.05.2019. 10:25 13:44
Piše:
Izvor: ANJUG/ ZORAN MIRKOVIC / bg

TIRANA: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da su Beograd i Priština u ovom trenutku godinama udaljeni od mogućeg rešenja kosovskog problema. 

Vučić je, u svom obraćanju na sastanku lidera Brdo-Brioni procesa u Tirani, istakao da se rešenje neće postići za ko zna koliko godina. 

„To je loše po srpski i albanski narod, dva najveća naroda na Balkanu. Svi su nam govorili nemojte činiti ovo, nemojte ono, nemojte da menjate granice i slično, svako je gledao samo svoj interes, iako se radi o važnom pitanju za nas, a ne za bilo koga drugog“, kazao je on. 

Vučić je ukazao da je dijalog Beograda i Prištine zastao, i da se nada da neće trajati "doveka" dok se ne bude moglo tražiti rešenje. 


Vučić ignorisao protokolarno zajedničko slikanje s Metom

Aleksandar Vučić ignorisao je danas, na svečanom dočeku učesnika samita Procesa Brdo Brioni, za sastanke te vrste uobičajeno zajedničko fotografisanje sa domaćinoma skupa.

Predsednik Srbije prvi je, inače, stigao na ceremonijalni doček pred kamerama, ali se, nakon rukovanja sa domaćinom, albanskim predsednikom Iljirom Metom i inicijatorima Procesa, predsednicima Hrvatske i Slovenije, nije zadržao radi fotografisanja.

Tako jedini nema zajedničku fotografiju, za koju su, kako su dolazili, pozirali ostali učesnici, predsednik Crne Gore, Bosne i Hercegovine, počasni gost predsednik Poljske Andžej Duda, te šefica EU diplomatije Federika Mogerini.


Prema njegovim rečima, svakako će biti potrebno mnogo vremena da se nađe rešenje za srpsko-albanske odnose. 

Vučić je doputovao sinoć u Tiranu, u atmosferi napetosti koju je izazvala izjava kosovskog predsednika Hašima Tačija da je sa albanskim premijerom Edijem Ramom, inače domaćinom regionalnog sastanka, razgovarao o ujedinjenju Albanaca, potpunom otvaranju granice između Albanije i tzv. Kosova i pripajanju tzv. Preševske doline na jugu centralne Srbije.


Vučić Tačiju: Urazumi se, ti zavisiš od nas

Ti Hašime zavisiš od nas. Neće to tako da ide, molim te da mi razgovaramo, a ne da ti govoriš šta hoćeš, a šta nećeš, rekao je danas na zajedničkom sastanku, u okviru Samita Brdo-Brioni u Tirani, predsednik Srbije Aleksandar Vučić kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju. 

Vučić je, kako prenosi Blic, ukazao da on nikada nije govorio ni o kakvim modelima za Kosovo, već o postizanju dogovora, osvrćući se na nastupe Hašima Tačija u poslednje vreme, u kojima neprestano ponavlja da tri opštiune sa juga Srbije treba pripojiti tzv. Kosovu.

"Dosta mi je da slušam šta Hašim hoće, a šta neće. Ti, Hašime, zavisiš od nas. Neće to tako da ide. Molim te da razgovaramo, a ne da ti govoriš šta hoćeš, a šta nećeš. Hoćeš ja da ti kažem šta ja neću?", upitao je Vučić i dodao: 

"Koja će to Amerika da vas ugura u međunarodne insitucije? Probao si sa Kolindom (Grabar Kitarović), Borutom (Pahorom).. nisi uspeo. Jesi li to sam smislio ili ti je neko pomogao?".

On je ponovio da nikada nije govorio o rešenjima, već o postizanju dogovora: "Ako može super, ako ne, preživecemo". 

Vučić je Tačiju poručio i da ne pominje Republiku Srpsku "bez preke potrebe":

"Znam zašto to govoriš - jer Amerikanci neće RS. Ja mogu da kažem da ja tebi ne dam da formiraš RS u Srbiji, a to je Kosovo", rekao je predsednik Vučić.

Mnoga teška rešenja je "izgurao" i moli, kaže, da se urazume. 

"Zamisli da sam ja govorio ono što ste ti i (Edi) Rama juče u Tirani? Ili Kolinda danas? O ujedinjenju. Samo malo stanite, sve razumem, ali stanite. Ako dođemo do rešenja - super, ako ne, valjda ćemo imati pameti da sačuvamo mir - poručio je Vučić. 

Hladno rukovanje Vučića i Tačija

Gotovo svi albanski i prištinski mediji zabeležili su danas rukovanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija, pred početak regionalnog samita Brdo-Brioni u Tirani, uz komentar da je bilo - hladno. 

Vučić i Tači rukovali su se u prisustvu šefice evropske diplomatije Federike Mogerini.

Susret Vučića i Tačija u Tirani došao je dan nakon što je srpski predsednik poručio da nikada neće priznati kosovsku nezavisnost, dok je kosovski predsednik juče rekao da je po dolasku u albansku prestonicu sa premijerom Albanije Edijem Ramom razgovarao o potpunom ukidanju granice između tzv. Kosova i Albanije i pripajanju tri opštine juga centralne Srbije kosovskoj teritoriji. 

Predsednik Vučić rekao je sinoć da je reč o sumanutim idejama, nerealnim, ali da će svakako na to ukazati i Tačiju i drugim zvaničnicima, mada su, kako je ukazao, Albanci stalnim ponavljanjem takvih stvari čine utisak da je toi nešto normalno.

Prištinska TV 7 javila je da je Tači potpuno ignorisao predsedavajućeg Pedsedništva BiH Milorada Dodika.

Rukovao sam se sa svima koje sam sreo, pa i sa Tačijem

Aleksandar Vučić odbacio je špekulacije medija da je njegovo rukovanje s Hašimom Tačijem mogući znak da se bliži dogovor o ukidanju taksi.

"Rukovao sam se sa svima koje sam sreo, pa tako i sa Hašimom Tačijem, ali to nije bilo zvaničan rukovanje", rekao je on novinarima.

Složio se sa komentarima medija da je rukovanje bilo "hladno": 

Upitan zašto jedini nema fotografije sa inicijatorima samita procesa Brdo Brioni i predsednikom Albanije i da li je to propust organizacije, Vučić je rekao da "nema pojma" i da se tim nije bavio. 

"Svakog koga sretnem rukujem se. Rukovao sam se i razgovarao sa Kolindom (Grabar Kitarović), rukovao sam se i razgovarao sa Borutom Pahorom", rekao je predsednik. 


Posle razgovora sinoć u Tirani sa šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini, Vučić je izjavio da su Albanci uspeli da svakodnevnim ponavljanjem o svom nacionalnom ujedinjenju to postane normalno i da niko više na to ne reaguje.

"Oni govore nemoguće stvari i navikli su na to celu Evropu", rekao je predsednik Vučić.

On je Mogerinijevoj izrazio nezadovoljstvo, kako je rekao, čudnim dešavanjima između Tirane i Prištine, kakva je i priča o nacionalnom ujedinjavanju albanskog premijera Edija Rame i kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Kako je saopšteno, Vučić je s Mogerinijevom razgovarao i o evropskom putu Srbije i nekim stvarima iz domena vladavine prava i po zavrsetku evropskih izbora.

On je dodao da očekuje povoljnije ocene i mogućnost otvaranja novih poglavlja u pregovorima o učlanjenju Srbije u EU.

Nema sile koja će naterati Srbiju da ide protiv svojih interesa

Aleksandar Vučić izjavio je u Tirani, gde je učestovao na sastanku lidera Procesa Brdo-Brioni, da je i posle današnjeg sastanka jasno da ne idemo u mirnije i lakše vode, da slede "vunena vremena", ali da nema sile koja će naterati Srbiju da ide protiv sopstvenih interesa.

Vučić je zadovoljan što se otvoreno govorilo.

Vučić je preneo novinarima da su teme bile regionalna stabilnost i očuvanje mira.

"Svako je iznosio svoje ideje i videlo se, otprilike, koliko ima svakovrsnih sukoba, ne samo na Zapadnom Balkanu, već i nešto šire. Ja sam zadovoljan što smo otvoreno govorili", rekao je Vučić.

Predsednik je konstatovao da mu je danas bilo lakše, zbog prisustva predsedavajućeg i sprskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, jes su mogli leđa uz leđa da štite Srbiju i RS, što su i činili, na otvoreniji i relaksiraniji način nego što je uobičajeno.


Mogu da traže šta hoće, ali - ništa od toga

Aleksandar Vučić izjavio je danas u Tirani, povodom najave Hašima Tačija da će ubuduće na svim skupovima tražiti od Srbije priznavanje Kosova plus tri opštine sa juga Srbije, da od toga nema ništa.

"Da vam ja odmah kažem - pustite to, ljudi, ništa nema od toga. Niti su oni tako jaki, niti je Srbija tako slaba", rekao je Vučić novinarima.

Upitan šta na to kaže šefica evropske diplomatije, Vučić kaže da su oni vrlo nezadovoljni tim i da to ne mogu da razumeju.

"Nikad ne volim da se previše busam u prsa. Naša pozicija je teška i treba da razmišljamo o našoj poziciji, kako da gradimo mir i kako da unapređujemo našu ekonomiju...", dodao je Vučić.

Kaže i da se juče čak u razgovoru sa Miloradom Dodikom u Tirani našalio povodom pretenzija Albanaca na tri opštine na jugu Srbije rekavši, ironično, zašto samo tri opštine traže.

"Što ne tražite još nešto, malo vam je to."

Ističe da je tokom posete u Sijarinskoj banji video svu nervozu u albanskim medijima, jer je rekao da pripada Medveđi i da ćemo tu najveća ulaganja da pravimo.

"Tad je krenula opšta histerija na svim albanskim medijima protiv mene", zaključio je on.


Kako je rekao, mnogi nisu naučili da Srbija otvoreno, svakako promišljeno, ali relaksirano govori o svemu, već su ljudi iz Prištine, koji su kao kod kuće, osetili da je trenutak da govore o tome da nehe Republik Srpsku na KiM, niti dve Nemačke, već da hoće Ameriku...

"Ja sam im rekao - ne vredi, možete da pozovete i Kolindu Grabar Kitarović, i Boruta Pahora i Andžeja Dudu, i Amerikance... to je pitanje odnosa Srba i Albanaca i mi to moramo da rešimo", rekako je Vučić.

Predsednik je naglasio da nema sile koja može Srbiju da natera da se ponaša suprotno svojim državnim i nacionalnim interesima.

"Rekao sam im - uzmite se u pamet, morate da vodite dijalog, jer to nije pozorište u kojem govorite za svoju javnost i pričate bajke o nacionalnom ujedinjavajnju", istakao je Vučić.


Bolje razgovarati bez rukavica, ali u miru

Aleksandar Vučić rekao je danas da je bolje da se u regionu govori otvoreno, bez rukavica, ali u miru.

Na pitanje novinara, posle samita Procesa Brdo Brioni koji je okupio lidere regiona, koliko realno tog dijaloga među susedima ima, Vučić je odgovorio:

"Pa, evo, danas smo razgovarali. Bolje da razgovaramo ovako - oštro, kao što je rekao Dodik, otvorenih karata, bez rukavica. Uvek je to poštenije nego kad jedni drugima gladimo ruku, a ispod ruke držimo oružje. Mnogo je bolje da imamo ovakve razgovore - teške, otvorene, neprijatne, ali da sve to radimo u miru i da dobro razumemo svi da nam je očuvanje stabilnosti od suštinskog značaja i interesa."

Dodao je da su pogrešna očekivanja da će dijalog biti lak, kada se sve ovo vidi i čuje.

"Tu nema mogućnosti za lak dijalog", zaključio je Vučić.


Prema njegovim rečima, očigledano je da ulazimo u tešku fazu, jer je objektivno da će nam biti sve teže.

Preneo je i da su se ispoljile brojne tenzije u BiH, te ukazao da je Dodik štitio interese RS i srpskog naroda, poštujući integritet BiH.



"Naše je da nastavimo da radimo", rekao je Vučić.

"Nije lak i jednostavan dan, jasno je da ne idemo u mirnije i lakše vode, ali šta da radite... Nekada dođu ta teža i, što bi rekao Gojko Đogo, vunena vremena", rekao je Vučić.

"Niko ne reaguje na Tačijeve izjave o albanskom ujedinjenju"

TIRANA: Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio da su on i predsednik Srbije Aleksandar Vučić mogli da održe sastanak o nacionalnom ujedinjenju kao albanski premijer Edi Rama i kosovski predsednik Hašim Tači uoci samita Brdo-Brioni u Tirani, i upitao kako bi međunarodna zajednica tada reagovala.

On je rekao da Republika Srpska vodi računa o tome da se Srbiji ne pogoršava situacija i da dodatno ne doliva "ulje na vatru".

"Da nije toga da još više izlažem Vučića na neku vrstu vatre, ja bih zatražio sličan sastanak i da pošaljemo slične poruke koje su deo očekivanja ljudi u RS. Kako bi svet reagovao na te naše izjave", upitao je Dodik.

On je pred samit Brdo-Brioni rekao novinarima da na Tačijeve i Ramine izjave o otvaranju granica i nacionalnom ujedinjenju Albanaca, niko ne reaguje.

"Video sam da pored integracije Kosova i Albanije traže i Preševsku dolinu (na jugu centralne Srbije). Još je samo falilo da traže i Kaliformiju da im se pridruži", rekao je Dodik.

Dodao je da će na skupu poslati jasnu poruku da su najave Rame i Tačija neprihvatljive, da to ugrožava razgovore Beograda i Prištine o rešenju kosovskog pitanja i dovodi u pitanje svaku mogućnost postizanja konsenusa.

"Ako su birali najmanje loš trenutak za takvo plasiranje vesti, onda je to bilo na ovom samitu. Sinoć nakon tih izjava gotovo da niko od učesnika skupa nije primetio takvu izjavu. Očigledno je da bi primetili samo naše izjave", rekao je Dodik.

Dodao je da RS podržava Srbiju u pogledu pregovora sa Prištinom i da BiH, zahvaljujući RS, nije ni priznala nezavisnost Kosova. 

Za skup u Berlinu kaže da je slika kako svet vidi kosovsko pitanje, jer skup nije dao nikakve rezultate osim što je možda udaljio mogućnost da se dođe do nekog kompromisa.

"Izabrali su (predsednika u tehničkom mandatu Saveta ministara BiH Denisa) Zvizdića koji je otišao i pričao priče koje njima gode za uši. To je taj model. Mogu samo zamisliti kako je Vučiću samom u tom ambijentu, jer sam i sam godinama prolazio kroz takve stvari i bio izložen na multilateralnim sastancima jedinstvenom stavu stranaca, Bošnjaka u neko vreme i Hrvata i gotovo sam branio političke stavove Republike Srpske", naveo je Dodik.

Govoreći o protestima u Tirani koji su organizovani protiv njega i predsednika Srbije Vučića, on je rekao da su ih organizovali ljudi sa Kosova. 

"Ne pridajem tome posebnu pažnju. Mi smo ovde da pokušamo razgovarati o važnim temama za Balkan u okviru procesa Brdo-Brioni koji se organizuje zadnjih godina. Verujem da to neće biti uobičajena priča i pozivanje na univerzalne vrednosti, nego da će postaviti stvari na drugačiji način", zaključiio je Dodik.

Dodik: Nećemo priznati tzv. Kosovo, podržaćemo Srbiju

Predsedavajući Predsedništva BiH, Milorad Dodik, poručio je danas u Tirani da BiH neće priznati kosovsku nezavisnost, već će, kako je rekao, podržati ono što bude dogovoreno u dijalogu Beograda i Prištine i uradiće to kada i kako kaže Srbija.

Dodik je, nakon regionalnog samita Brdo-Brioni, novinarima rekao da u dijalogu Beograda i Prištine niko sa strane ne može da pomogne, te da dijalog treba ojačati i održavati.

Ocenio je da rasprava nije bila idilična, već realna, a razgovaralo se, kazao je, o reagionalnoj stabilnosti i očuvanju mira. Videlo se, dodao je, koliko ima svakovrsnih sukoba ne samo na Balkanu, već i nešto šire. 

Zadovoljan je, kazao je, onim što je rečeno, posebno adekvatnim načinom na koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio Hašimu Tačiju da Prištini ni Amerika ne može da pomogne, ako nema dijaloga.


Dodik: Incko ne može nikoga da smeni

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ne može nikoga da smeni, bar što se tiče Republike Srpske.

Upitan da li očekuje da će biti promena u BiH, nakon što je Incko dobio ohrabrenje na sednici Saveta bezbednosti UN da može da smeni koga hoće, Dodik je rekao da je vreme takvih smena prošlo.

"Ne može da smeni nikoga, to je prošlo vreme. Šta ako nekog smeni, a mi kažemo ''ne dolazi u obzir'' i šta će onda. To nije bila odluka Saveta bezbednosti, to je zadnji pokušaj ovih koji su pokušali da naprave sistem koji su oni zamislili u BiH i sada ga uporno brane pa i silom", rekao je Dodik novinarima u Tirani uoči samita Brdo- Brioni.

On je naglasio da u RS ta praksa neće proći i podsetio da se svaka smena funkcionera mora da objavi u Službenom glasniku RS da bi bilo validno, te šta će se desiti ako oni ne objave to.

"Šta će onda? Naučili smo već deset godina da on ne sme ništa da uradi. Neka proba. Incko je ikebana koja služi za prepadanje tamo nekih ili lakovernih da pomisle da on nešto može da uradi", rekao je Dodik.

Dodaje da su to sterilni međunarodni napori da se pruži podrška BiH, da se stalno govori da nema razgraničenja Beograda i Prištine, jer bi to bilo loše za RS koja bi mogla da povuče potez odvajanja. 

"Neće da primete da smo se mi opredelili za podršku Srbiji. Ako Srbija napravi dogovor sa Prištinom mi ćemo to podržati. Ako neko misli da će politikom ignorisanja Srbije i njenih zahteva za kompromisom odvojiti trajno ono što se zove Kosovo onda se grdno varaju", naveo je on.

Dodaje da Incko u Savetu bezbednosti UN pokušava da opravda platu od 24.000 evra za koju "ništa ne radi".


"Mi ne priznajemo Kosovo i nećemo ga priznati. Dakle, ono što bude urađeno u dijalogu mi ćemo podržamo kada i kako kaže Srbija i Beograd", rekao je Dodik.

Dodao je da je Tači pokretao svoje ranije poznate stavove o objedinjavanju tzv. Kosovai Albanije.

Rečeno mu je da, kada bismo mi to radili, da smo, na primer, i pregovarali na temu ujedinjenja, reakcije bi bile sasvim drugačije, a u ovom slučaju su izostale, što je bilo vrlo neprijatno.

Govoreći o pitanjima koja su se odnosila na BiH, Dodik je rekao da ono što je bilo vidljivo je nesposobnost te države da formira vlast šest meseci nakon izbora, što je, kako je kazao, najlošija poruka koja je mogla da se pošalje.

To je, kazao je, ignorisane narodne volje.

U svakom slučaju, dosta je bilo otvorenih pitanja na relaciji BiH - Hrvatska, gde jasno rečeno da Hrvatska podržava legitimno izabrane predsavnike hrvatskog naroda, a pokrenuto je i pitanje izgradnje Peljeskog mosta pri čemu Zagreb smatra da je njegovo suvereno pravo da upravlja tom izgadnjom, dok deo u BiH smatra suprotno.

Đukanović: Podrška dijalogu Vučića i Tačija

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je danas u Tirani da posebno podržava napore predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija da nakon što su hrabro ušli u rešavanje jednog od najtežih pitanja u regionu, prepoznaju, kako je naveo, istorijsku šansu da se to pitanje napokon dugoročno i održivo reši.

On ne potencira, kako kaže, važnost ovog rešenja zbog brže perspektive u EU, "nego zbog nas, zbog budućnosti Srbije i Kosova i stabilnosti Balkana", prenosi RTCG.

Prema Đukanovićem rečima, evropska perspektiva nesumnjivo ostaje osnovni pokretač reformi na Zapadnom Balkanu.

Od ključne važnosti je, kako je dodao, da pristupanje svih država regiona Evropskoj uniji ostane jedan od prioriteta Unije.

"Kao država kandidat za članstvo u Uniji koja je značajno iskoračila u pregovaračkom procesu, sa samo još jednim preostalim poglavljem za otvaranje, odlučni smo da bez izuzetka i dalje budemo promoter integracijskog procesa u regionu, ali i da ukazujemo na važnost snažnog prisustva Evropske unije u našem regionu", istakao je Đukanović.

Kako je naveo, datumi nisu najvažniji, već je važnije šta radimo do tada, ali ne samo mi u regionu.

Jednako važno je, ako ne i važnije, šta na temu ujedinjenja Evrope do tada radi Evropska unija, rekao je Đukanović.

On je istakao i da Crna Gora pridaje veliki značaj Berlinskom procesu, a da je od velike važnosti da se više pažnje posveti ekonomskim pitanjima.

"Infrastrukturno povezivanje predstavlja preduslov jačanja ekonomske integracije, time i ukupne konkurentnosti regiona. U tom kontekstu, prioritetni su brza putna saobraćajnica i gasovod, kao i modernizacija i širenje železničke infrastrukture", naveo je Đukanović.

On je dodao da ohrabruje to što je Jadransko-jonski auto-put našao svoje mesto u Deklaraciji iz Sofije.

Bez valjane infrastrukturne povezanosti regiona, ne možemo govoriti o njegovom prosperitetu, zaključio je Đukanović na sastanku lidera zemalja učesnica Brdo - Brioni procesa.

Kitarović: Hrvatska će ubrzati viznu liberaizaciju za Kosovo

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas u Tirani da će se Hrvatska založiti i ubrzati dobijanje vizne liberalizacije za građane Kosova i Metohije.

Ona je na konferenciji za novinare nakon završetka regionalne konferencije Brdo-Brioni, rekla da će u međuvremenu početi pregovori o priključenju Makedonije EU, a da će Hrvatska podržati i početak pregovora o priključenju Albanije.

"Takođe, želimo da BiH što pre krene napred, rekla je hrvatska predsednica", preneli su albanski mediji.

"Nastavićemo proces Brdo-Brioni kako bismo sredili ovaj deo jugoistočne Evrope da postane deo evropske budućnosti", rekla je Kitarović izrazivši zadovoljstvo što je današnji sastanak bio konstruktivan i što su svi učesnici potvrdili svoj doprinos evroskom putu.

Moramo, rekla je, razgovarati o strategiji proširenja i rešavanju međusobnih problema da bi države Zapadnog Balkana postigle punopravno članstvo.

"Nastavićemo da radimo na tome", navela i podsetila da će Hrvatska preuzeti predsedavanje Savetom Evrope sredinom 2020. godine, kada će, kako je rekla, Zagreb imati vodeću ulogu u jugozapadnoj Evropi.

Autor:
Pošaljite komentar
Dačić o Tirani: Pljuvanje u lice EU, dosta je ovakvih skupova

Dačić o Tirani: Pljuvanje u lice EU, dosta je ovakvih skupova

09.05.2019. 10:22 10:24
Vučić: Albanci govore nemoguće stvari i navikli su Evropu na to 

Vučić: Albanci govore nemoguće stvari i navikli su Evropu na to 

08.05.2019. 23:51 23:56
Vučić stigao u Tiranu, Tači i Rama provociraju, Kurti protestuje

Vučić stigao u Tiranu, Tači i Rama provociraju, Kurti protestuje

08.05.2019. 21:29 21:31