Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Počeli radovi na modernizaciji pruge Beograd - Budimpešta

28.11.2017. 14:33 17:16
Piše:
Izvor: Tanjug

BEOGRAD: Radovi na modernizaciji i rekonstrukciji pruge Beograd-Budimpešta počeli su danas na Železničkoj stanici u Zemunu, a svečanom početku tih radova prisustvovala je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Trilateralni projekat modernizacije železničke pruge Beograd - Budimpešta, prvi je prekogranični projekat u okviru okviru saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, koji zajednički realizuju Srbija, Mađarska i Kina. 



Ukupna vrednost izgradnje pruge u Srbiji je oko dve milijarde dolara.


Jevtić: Srbija će imati sve što ima i Evropa



Direktor Infrastrukture Železnice Srbije Miroljub Jevtić rekao je danas da će prva deonica pruge Beograd - Budimpešta, Beograd Centar - Stara Pazova, delom imati četiri koloseka, što će biti prva takva pruga u Srbiji, te da će na dva koloseka vozovi ići brzinom od 200 kilometara u putničkom saobraćaju i na druga dva brzinom od 120 kilometara u teretnom saobraćaju. 



Na početku radova na modernizaciji prve brze bruge u stanici Zemun, Jevtić je naveo da će prva deonica Beograd Cenatar - Stara Pazova, dužine 34,5 kilometara biti izgrađena u narednih 36 meseci. 




U okviru projekta, prva deonica na kojoj započinju radovi je Beograd Centar - Stara Pazova. 



Projektom je predviđena kompletna rekonstrukcija i modernizacija građevinske i elektrotehničke infrastrukture sa podizanjem brzine na deonici Beograd Centar - Batajnica do 120 km/sat, a od Batajnice do Stare Pazove do 200 km/sat. 



Deonica od Beograda do Stare Pazove dužine je 34,5 kilometara.


Mihajlović: Srbija sigurno neće uvoditi vinjete na autoputu

Srbija nije spremna da naplaćuje putarinu na regionalnim i lokalnim putevima, te sigurno neće uvoditi vinjete na autoputu, rekla je danas ministarka Zorana Mihajlović. 



Kako je objasnila, ako bi u ovom trenutku bile uvedene, saobraćaj bi u velikom delu bio prebačen na regionalne puteve. 



"To bi značilo da bi se dodatno oštetili još nesređeni regionalni putevi, a mi svakako ne bismo mogli od naših građana da naplaćujemo regionalne puteve. To su razlozi zašto smo se opredelili da ostanemo na zatvorenom sistemu i pre svega na elektronskoj naplati putarine (ENP)", rekla je potpredsednica vlade novinarima nakon otpočinjanja radova na gradnji pruge Beograd - Budimpešta. 




Radove na toj deonici će izvoditi "China Railways Inrternational" i "China Communications Construction Company", a vrednost ugovora je 350,1 miliona dolara. 



Obeležavanju početku radova prisustvovaće potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, kao i zamenik direktora Nacionalne komisije za razvoj i reformu NR Kine Njang Džiaotao, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Projeket predvodnik kineske saradnje sa 16 zemalja CIE

BEOGRAD: Projekat modernizacije pruge Beograd - Budimpešta je projekat predvodnik kineske saradnje sa 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope i projekat primer kinesko-srpske strateške saradnje, poručio je danas predsednik "China Railways International" Jang Džong Min.

Jang je, obraćajući se na svečanom početku radova na modernizaciji pruge, rekao da glavni ugovarač na projektu, konzorcijum kompanija "China Railways International" i "China Communications Construction Company" oseća veliku odgovornost i čast zbog poverene misije i dao nekoliko čvrstih obećanja.

"Prvo, savesno poštovanje zakonskih propisa Srbije. Tokom realizacije projekta savesno ćemo poštovati propise Srbije, postupati u strogoj saglasnosti sa procedurama izgradnje, izvršavati obaveze u pogledu izvođenja radova, upravljem ugovora, zapošljavanjem, zaštite životne sredine", rekao je Jang.

Kako je rekao, snaženjem tehničke saradnje ostvariće se dobro partnerstvo.

"Vođeni principom zajedinčke izgradnje sa srpskim Železnicama uživaćemo plodove iskustva, izgradnje i tehnoloških postignuća razvoja kineskim železnica", rekao je Jang.

Kao treće obećanje, Jang je poručio da će kineske kompanije raditi na podizanju niova upravljanja lokalnom prioizvođnjim, te da će kineska strana u potpunosti iskoristiti resurse lokalnih preduzeća i sarađivati sa njima.

Srbija i Kina, istakao je, imaju tradicionalno prijateljske odnose koji su duboko ukorenjeni, a izgradnja sigurne, moderne i visoko efikasne pruge Beograd - Budimpešta je zajednički cilj za koji se bore srpska i kineska strana.

"Iščekujemo dan skorog puštanja u rad pruge Beograd - Budimpešta. dan kada ćemo zajedno sa narodom Srbije uživati u plodovima razvoja srpsko-kineske saradnje", zaključio je Jang.

Autor:
Pošaljite komentar
Mirović: Pruga Beograd–Budimpešta značajna za celu državu

Mirović: Pruga Beograd–Budimpešta značajna za celu državu

14.10.2016. 21:03 09:06