Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

PANAOTOVIĆ: Vučić da okupi desnicu, Rezolucija o Srebrenici može koštati Spajića rejtinga

30.04.2024. 09:37 09:39
Piše:
Izvor: Youtube Printscreen

Direktor KCNS Bojan Panaotović dao je intervju za portal 083.

Kako ocenjujete trenutnu političku situaciju u Beogradu, kakve su šanse opozicije?

Šanse opozicije u Beogradu svedene su na minimum, to jest, kreću se u domenu puke teorije. Izbori u Beogradu, zapravo, nisu utakmica u kojoj se odlučuje pobednik već je reč o bici za primat u opoziciji. Tu će se ključna bitka voditi između ostataka koalicije Srbija protiv nasilja i pokreta Sava Manojlovića. Moguće je da Manojlović ostvari bolji rezultat… Ali svakako to neće uticati na proces formiranja vlasti u Beogradu. SNS je dakle apsolutni favorit. Mislim da će SNS sa partnerima osvojiti oko 60 mandata i formirati stabilnu većinu u skupštini Beograda.

Da li pokret koji najavljuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić može da okupi sve snage desnog centra i desnice uopšte?

Pokret koji je najavio predsednik Vučić suštinski već funkcioniše i ovaploćen je upravo u koalicijama za lokalne izbore u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima i opštinama. To jeste pokret desnog centra, kao što Vi kažete. U situaciji u kojoj se Srbija i srpski narod nalaze optimalan model je koalicija desnog centra jer je vreme odbrane države i nacionalnih interesa.

Izvan ovog korpusa imate DSS koji predstavlja pseudo desnicu koja je u direktnoj simbiozi snagama koje smatraju da se u Srebrenici desio genocid i koje bi bez iznimke i u svim tačkama sprovodile Šolc-Makronov plan, a koje se zalažu i za uvođenje sankcija Rusiji… Osim pomenutog DSS-a, uslovno rečeno, na desnici imamo još i pokret dr Nestorovića koji nema ambiciju da koalira ni sa SNS ni sa opozicijom, a sami dobacuju možda do 5% podrške, tako da je glas za tu grupaciju zapravo neupotrebljiv, odnosno glas bačen u vetar.

Rezolucija o Srebrenici, odlaganje glasanja, da li se može smatrati u ovakvim okolnostima nekom vrstom pobjede?

Očigledno je da glavni sponzori i kosponzori pomenute rezolucije imaju problema jer ono što je zrelo i spremno to Zapad nikad ne ostavlja za kasnije. Uspeh Srbije je to što uopšte postoji kada se uzmu u obzir sva razaranja i svi genocidi koji su nad njom i njenim narodom izvršeni, na primer počev od 1914. godine pa nadalje. Tuđman kao neoustaški poglavnik izneo je tvrdnju da je u Jasenovcu stradalo 30 hiljada ljudi. Čak i kad bi to bila istina, a znamo da nije ni blizu istine, taj broj je mnogostruko puta veći od svake brojke kojom se operiše u vezi sa Srebrenicom. Zašto onda nemamo rezoluciju o Jasenovcu?

Interesi moćnika povlače konce a ne realan odnos prema žrtvama. Ipak, rezolucije, ne mogu da menjaju stvarnost. To je suština. U Srebrenici je bilo pokolja i zločina i to na obe strane, a svaki cestiti Srbin treba da se stidi zločina počinjenih nad braćom Muslimanima. Ali o genocidu nema ni govora. Pročitajte šta o tome kažu, upravo ovih dana, najcenjeniji izraelski stručnjaci poput Efraima Zurofa, Gideona Grajfa, Jehuda Bauera i drugih.

Želim da primetim da bi stav Spajićeve vlade da se glasa za rezoluciju bio razočaravajući upravo za njegove birače koji su za PES glasali radi povećanja standarda, plata i penzija, borbe protiv kriminala i korupcije a ne da bi se udarali žigovi jednom narodu zarad prljavih političkih ciljeva. Uzdržana pozicija uvek pruža dovoljan politički komoditet kada ne želite da se svrstavate.

Kako Vam se čini situacija u Crnoj Gori, da li će rekonstrukcija Vlade i ulazak predstavnika koalicije ZBCG dodatno učvrstiti položaj iste?

Situacija u Crnoj Gori je drastično bolja nego što je bila pre 30. avgusta, ali daleko smo od svih onih ideala i snova o kojo su maštali građani koji su se borili protiv režima Mila Đukanovića.

Fakat da je Temeljni ugovor neupitan, da je došlo do poboljšanja odnosa sa Srbijom, da je Andrija Mandić zauzeo čelno mesto u skupštini da demokratske snage vladaju u 90% gradova i opština u Crnoj Gori, da je pokrenuta konkretna i odlučna borba protiv kriminala i korupcije.

Sve to daje nam osnove za optimizam da će dalji razvoj situacije ići u prilog razvoju Crne Gore i ravnopravnosti i slobodi svih njenih građana.

Formiranje vlade u Srbiji, kakve su sve mogućnosti u opticaju?

Činjenica da će na čelu vlade Srbije biti iskusan, odlučan i sposoban političar kao što je Miloš Vučević uliva sigurnost da će ona biti operativna i produktivna. Premijer će uvek imati mogućnost da se posavetuje sa predsednikom Vučićem koji mu je i dao mandat a čije iskustvo, znanje i veština su neupitni i respektabilni kako na unutrašnjem tako i na spoljnom planu. Vučević preuzima rukovođenje vladom u izuzetno teškom geopolitičkom momentu za Srbiju, ali na muci se poznaju junaci.

Ne sumnjam da će dvojac Vučić – Vučević uz pravi odabir ministara uspeti da srpski brod kroz bure i oluje, dovedu do mirne luke. Nije ona Vučićeva – „Pobediće Srbija“ tek tako izrečena. Setite se 1914 i 1945, mnogi su Srbiju već sahranili ili prežalili. Ali ona se podizala kao feniks iz pepela i uvek bila na pobedničkoj strani istorije.

Ovoga puta ne želimo ratove i pogibije. Nadamo se da ćemo pobediti diplomatijom, mudrošću i ekonomijom. Ali jačamo i odbrambene kapacitete!

portal083.me

Autor:
Pošaljite komentar
PANAOTOVIĆ: “DR Nestorović pravi most prema Đilasu, Briselu i Vašingtonu!“

PANAOTOVIĆ: “DR Nestorović pravi most prema Đilasu, Briselu i Vašingtonu!“

27.04.2024. 21:37 21:41
PANAOTOVIĆ: ”Miloš Vučević – premijer nacionalnog i demokratskog habitusa, politički teškaš za izazovna vremena”

PANAOTOVIĆ: ”Miloš Vučević – premijer nacionalnog i demokratskog habitusa, politički teškaš za izazovna vremena”

03.04.2024. 22:14 22:20