Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Otvoren Sentandrejski bulevar u Novom Sadu

06.07.2019. 12:15 23:39
Piše:
Izvor: Dnevnik (S. Šušnjević)

Završen je Sentanderjski put na novosadskoj Klisi od kružne raskrsnice sa Primorskom ulicom do Velebitske ulice u dužini od 1.630 metara.

Investiciona vrednost trećeg novosadskog bulevara koji je otvoren danas iznosi malo više od 700 miliona dinara. Izgrađen je zajedničkim ulaganjem republike, pokrajine i Grada Novog Sada sa ućešćem republike od 200, a pokrajine i grada po 250 miliona dinara.

Novoizgrađeni Sentandrejski put bulevarskog tipa koji je deo državnog puta od Beograda ka Subotici obišli su potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i direktor JP „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak.

Zorana Mihajlović, koja je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije, rekla je i da za investicije nema male ulice jer je svaki metar puta važan. Ona je istakla da je ponosna zbog činjenica da u Srbiji danas postoji 40.000 aktivnih gradilišta, a pre pet godina bilo ih je 2.000.

- Ta velika razlika u broju i napredak – kazala je – su rezultat našeg zajedničkog rada, stabilne politike i dobrih finansija u zemlji jer danas možemo da ulažemo u infrastrukturu. Čeka nas i Fruškogorski koridor, autoput i brza saobraćajnica, brza pruga Beograd-Budimpešta i još mnogo toga.


Zorana Mihajlović: Prelep je Novi Sad

– Mi zaista radimo zajedno i to je dobitna kombinacija – izjavila je Zorana Mihajlović okupljenim građanima. – Sve što su Pokrajinska vlada, Grad Novi Sad i Vlada Republike Srbije dogovorili i planirali zaista je i realizovano. Prelep je Novi Sad sa ovakvim bulevarom, a biće tu i projekat ozelenjavanja za koje je obezbeđen 21 milion dinara. Nastavićemo zajedno „Putevi Srbije“ sa Gradom Novim Sadom isto kao što smo radili i ovaj bulevar zato što je to jedini način, jedini uslov da se grad, Vojvodina i Srbija razvijaju.


Okupljanje oko projekata, zajednička snaga i jedinstvo na projektima daje konkretne rezultate, istakao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović. On je rekao da će po uzoru na Sentanderjski bulevar, već narednih meseci biti realizovani i drugi zajednički poslovi. Sa Gradom Novim Sadom takav je zajednički projekat i izgradnja nove moderne centralne kuhinje za predškolsku ustanovu, koja će, kako je Mirović najavio biti otvorena u septembru, a u oktobru i deo Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu koji će koristiti Fakultet tehničkih nauka. U novembru, kako je Mirović podsetio, biće završena zgarada Radio televizije Vojvodine, a u decembru će početi radovi na izgradnji Kliničkog centra Vojvodine. On je najavio da se već u utorak očekuje javni poziv za najbolje izvođače.

– Mogao bih da vam kažem mnogo toga, najviše emotivnih stvari, jer kad su se moji roditelji doselili u Novi Sad pre mnogo godina, mi smo živeli ovde u Sečanskoj ulici, tu je polazio autobus, i ja sam prvi put u centar grada došao tom ulicom. Ali, to je bilo, i već unazad nekoliko meseci, po uzoru na ovaj naš zajednički posao, biće mnogih drugih zajedničkih poslova u Novom Sadu – napomenuo je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović. 

Proširenjem Sentandrejskog puta smanjiće se gužva u gradskom saobraćaju i na tranzitnom pravcu u Novi Sad. Radi se o dve kolovozne trake širine po sedam metara sa po dve saobraćajne trake, razdelnim ostrvom, pešačkim i biciklističkim stazama sa obe strane puta i parking mestima gde to prostorna ograničenja dozvoljavaju. Ta investicija sa pratećom komunalnom infrastrukurom doprinosi bržem urbanom razvoju Klise, Slane bare i Vidovdanskog naselja.


Autobusi na redovnoj trasi

Gradski autobusi u Novom Sadu na linijama 1 i 35 od danas u 14 časova  vratili su se na redovnu trasu. Uslovi za povratak autobusa na redovnu trasu stekli su se završetkom radova na Sentandrejskom putu.


Gradonačelnik Miloš Vučević se zahvalio građanima na strpljenju i podršci i najavio nastavak izgradnje deonice od Velebitske do Zmajevačkog puta kao i izgradnju novog mosta „blizanca“ preko kanala DTD.

– Ono što smo rekli to smo i uradili. Ovo je treći bulevar koji otvaramo, a radimo još tri bulevara u Novom Sadu – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević. - Sada imamo zaista daleko lakšu situaciju pošto sarađujemo i sa pokrajinskom i republičkom vladom sa lakoćom, i danas se u Novom Sadu ne raspravlja šta je čija nadležnost, nego se zbrajamo i ujedinjujemo oko najvažnijih projekata. Meni je srce puno, jer od danas Klisa, Slana bara i Vidovdansko naselje nisu „neki delovi grada preko kanala“, nego postaju jedan potpuno novi, moderan deo grada, obogaćen novim sadržajima.


Zajednički poduhvat

Vrednost radova na izgradnji bulevara na Sentandrejskom putu su 702.237.882 dinara, a finansirani su zajedničkim sredstvima Grada Novog Sada i AP Vojvodine sa učešćem od po 35 odsto, kao i JP „Putevi Srbije” koje je učestvovalo sa 30 odsto u finansiranju.


Kako je naveo ovaj projekat i zahtevi su došli upravo od građana tih mesnih zajednica i zahvalio im se na strpljenju i podršci.

- Na ovome nećemo stati – obećao je gradonačelnik -  Veoma brzo ćemo nastaviti sa izgradnjom deonice od Velebitske ulice do Zmajevačkog puta, po okončanju imovinsko-pravnih odnosa. Jedan most preko kanala smo rekonstruisali, a jedan novi, „most blizanac“ ćemo izgraditi. Krećemo i u izgradnju vrtića u Orahovoj ulici. Takođe, u ovom delu grada radi se na kanalizaciji, javnoj rasveti, asfaltiranju ulica, izgradnji nove kulturne stanice na Slanoj bari, a iz Sentandrejskog puta sada možemo  da širimo infrastrukturu svuda na bočne ulice - rekao je Vučević.

Eržebet Marjanov

Autor:
Pošaljite komentar
RADOVI PRI KRAJU Sentandrejski put postaje moderan bulevar

RADOVI PRI KRAJU Sentandrejski put postaje moderan bulevar

20.05.2019. 14:15 14:21