Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Odžaci i Bač sigurno menjaju opštinsko rukovodstvo

17.06.2020. 11:22 11:23
Piše:
Foto: Dnevnik/ V. Fifa

U Bačkoj 12. juna biće održani lokalni izbori u 13 opština. Ti izbori, izvesno je, doneće promene na čelnim mestima u Odžacima i Baču, gde predsednici opština nisu na listama za lokalne izbore.

U Bačkoj Topoli za Skupštinu opštine na izborima 21. juna nadmetaće se četiri liste: Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Srpske radikalne stranke i Saveza vojvođanskih Mađara. Naprednjaci i SVM podneli su kompletnu listu s 35 kandidata, dok su radikali i socijalisti prijavili svoje liste s 12 kandidata za odbornike. Listu SNS-a predvodi predsednik opštinske skupštine u aktuelnom mandatu na izmaku Saša Srdić, a listu Saveza vojvođanskih Mađara član Opštinskog veća za poljoprivredu Nimrod Tomik. Predsednik opštine Bačka Topola Gabor Kišlinder je na drugom mestu liste SVM-a za lokalne izbore.

Žitelji opštine Mali Iđoš koji izađu na izbore 21. juna imaće priliku da biraju predstavnike u Skupštini opštine između pet lista: SNS-a, SVM-a, SRS-a, SPS–JS-s i „Vojvođanskog fronta”, koji, uz Ligu socijaldemokrata Vojvodine i Zajedno za Vojvodinu, u toj opštini čini i Crnogorska partija. Opštinski parlament ima 25 odborničkih mesta, a predsednik opštine Marko Lazić drugi je na listi „Aleksandar Vučić – Za našu decu”, a predvodi je poverenik SNS-a za tu opštinu Zoran Martinović. SVM predvodi, predsednik Opštinskog odbora te stranke Balint Juhas.

U Apatinu će na glasačkom listiću za lokalne izbore biti šest izbornih lista. Listu „Aleksandar Vučić – Za našu decu” predvodi dečji hirurg i zamenik predsednika Skupštine opštine dr Dragan Rastović. Predsednik opštine Apatin Milan Šrkbić je na trećem mestu naprednjačke liste. Na izborima u toj opštini učestvuju i SRS, SPS–JS, SVM, „Narodni blok – Perica Popić” i Pokret obnove Kraljevine Srbije. Lokalni parlament ima 29 mesta.

U dve lokalne samouprave – Odžacima i Vrbasu – predsednici opština su skratili sebi mandate podnošenjem ostavki da bi lokalni izbori i u tim mestima bili održani zajedno s republičkim i pokrajinskim.

U Odžacima će na predstojećim izborima nastupiti četiri liste: SNS-a, SPS–JS-a, SRS-a i „Grupa građana za demokratsku opštinu – Vesna Rogač”. Predsednica oštine Latinka Vasiljković podnela je ostavku, ali je na listi SNS-a neće biti na ovim lokalnim izborima. Umesto nje, listu „Aleksandar Vučić – Za našu decu” predvodiće republički poslanik i predsednik Privremenog organa opštine Odžaci Goran Nikolić. Latinka Vasiljković, koja je pre čelne pozicije u Odžacima bila načelnica Zapadnobačkog upravnog okruga, sada je na listi SNS-a za poslanicu u Skupštini Vojvodine.


Bečej: Vuk Radojević prvi na listi broj 1

U Bečeju je u konkurenciji pet izbornih lista, koje se nadmeću za 36 odborničkih mandata. Listu SNS-a predvodi aktuelni pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević, koji je bio predsednik opštine, dok je aktuelni predsednik opštine Bečej Dragan Tošić na drugom mestu. Listu POKS-a predvodi aktuelna direktorka Doma zdravlja Kosana Nešić. Učestvuju i „Vojvođanski front”, SVM i SPS.


Građani Vrbasa, kao i u Odžacima, na lokalne izbore trebalo je da idu dogodine, ali je predsednik opštine Milan Glušac podneo ostavku, te su uvedene privremene mere, a on postao i predsednik Privremenog organa u toj opštini. Za ove lokalne izbore prijavljeno je šest izbornih lista: SNS-a, SPS–JS-a, SRS-a, Grupe građana „Oslobodimo Vrbas”, „Ratni veterani za Srbiju”, koji nastupaju kao manjinska stranka, te „POKS – Ana Stokuća”. Prvi na naprednjačkoj listi je Glušac, a drugi član Opštinskog veća za privredu i investicije Marijan Mijanović. Listu Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije predvodi narodna poslanica te stranke Marijana Maraš. Listu SRS-a vodi Bojan Marković, GG „Oslobodimo Vrbas” Dragan Stijepović, Ratne veterane Sima Teofanov, a POKS Ana Stokuća. Skupština Vrbasa ima 36 odborničkih mesta, a samo SNS i SPS–JS su podneli kompletne liste s po 36 kandidata za odbornike.

U Bačkoj Palanci za 41 odborničko mesto nadmeću se četiri liste. Kuriozitet je da je Pokret socijalista, koji je koalicioni partner naprednjaka, izlazi sa svojom listom, nezavisno od SNS-a. Prvi na glasačkom listiću su, kao i u svim vojvođanskim lokalnim samoupravama gde se održavaju lokalni izbori, kandidati liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu”. Prvi na listi je predsednik opštine Branislav Šušnica, a drugi je dosadašnji predsednik opštinskog parlamenta Mita Lačanski. Na drugom mestu na glasačkom listiću biće lista „Zajedno za Bačku Palanku” Pokret socijalista – Stranka vojvođanskih Slovaka – Saša Borković, Peđa Vuletić. Prvi na listi je aktuelni pokrajinski sekretar za socijalnu politiku Predrag Vuletić, a drugi na toj listi je zamenik predsednika opštine Aleksandar Borković. Listu SPS–JS-a predvodi specijalista interne medicine Goran Latković, dok je prvi na listi Srpske radikalne stranke nekadašnji predsednik opštine Dragan Bozalo.

U susednoj opštini Bač u izbornoj utakmici, za sada, učestvovaće četiri liste: SNS-a, Vojvođanskog fronta (LSV, ŽV, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini), SPS-a i SRS-a. Izvesno je da će nakon 21. juna Bač dobiti novo rukovodstvo jer na listi SNS-a nema ni predsednika opštine Borislava Antonića, ni predsednika opštinskog parlamenta Zorana Novakovića. Umesti njih, prvi na listi je doktor stomatologije i jedan od poverenika SNS-a za Bač i bivši direktor Doma zdravlja u tom mestu Steva Panić. Listu „Vojvođanski front” predvodi Zdenko Kolar, koji je aktuelni zamenik predsednika opštine. Socijaliste predvodi Muhamed Topčagić, radikale Dragan Medić. Lista grupe građana „Moj Bač – Volim Bač i borim se, za svoj grad!” je odbačena, iako se našla na zbirnoj listi Opštinske izborne komisije i do zaključenja ovog broja nije poznato kakav će biti odgovor na žalbu liste. GG „Moj Bač” predvodi producent Zdravko Vulin, koji je svojevremeno bio direktor Studentskog kulturnog centra Novi Sad, a ujedno je i brat od strica lidera Pokreta socijalista Aleksandra Vulina, s tim što je on na opozicionoj strani u odnosu na aktuelnu vlast. Za novi sastav parlamenta bira se 25 odbornika.


Bački Petrovac: Simić drugi na listi naprednjaka

Na izborima za Skupštinu opštine Bački Petrovac učestvovaće šest lista: SNS-a, SPS-a, „Slovaci, držimo se zajedno – Dr Tatjana Deman Javornikova”, „Vojvođanskog fronts” (LSV, ŽV, Vojvođanska partija), „Jedinstvene Srbije – Miroslav Čeman Čepsi” i Grupe građana „Nestranački i ujedinjeni obični ljudi”. Zanimljivo je da SPS i JS, kao koalicinoni partneri u većini lokalnih samouprava, te na pokrajinskom i repubičkom nivou, izlaze pojedinačno sa svojim listama u Bačkom Petrovcu. Prvi na listi SNS-a je aktuelni predsednik Skupštine opštine Jan Šuljan, dok je predsednik opštine Srđan Simić drugi na listi naprednjaka.


Jedinstvena Srbija i socijalisti nastupiće odvojeno sa svojim kandidatskim listama i u opštini Žabalj. Tamo je za lokalne izbore prijavljeno šest lista, a aktuelni predsednik opštine Čedomir Božić prvi je na listi „Aleksandar Vučić – Za našu decu”. U izbornoj trci učestvuju i liste „Vojvođanskog fronta”, SRS-a i „Za Kraljevinu Srbiju”. Opštinski parlament ima 21 odborničko mesto.

U opštini Temerin bira se 33 odbornika za novi skupštinski saziv, prijavljeno je šest lista, a listu SNS-a predvodi aktuelni član Opštinskog veća za zdravstvo Mladen Zec. Predsednik opštine Temerin Đuro Žiga je na 6. mestu te kadnidatske liste. Socijaliste predvodi dosadašnji zamenik predsednika opštine Nikola Ember, a među opcijama su POKS, SRS, Savez vojvođanskih Mađara, čiju listu predvodi Robert Pastor, kao i lista „Vojvođanski front”.

Šest izbornih lista odmeriće svoje snage 21. juna i u Srbobranu. Listu SNS-a predvodi predsednik opštine Radivoj Paroški, a druga na listi je predsednica opštinskog parlamenta Milena Alargić. Na biračkom listiću biće i Grupa građana „Zoran Dudvarski”, SPS–JS, SVM, GG „Savez za Srbobran, Turiju i Nadalj”, te izborna lista SRS-a. Bira se 28 odbornika.

I na lokalnim izborima u Titelu čestvovaće šest izbornih lista: SNS-a, SPS–JS-a, SRS-a, Pokreta socijalista, GG „Svi za Šajkašku” i „Za Kraljevinu Srbiju”. Bira se 25 odbornika.

A. Savanović

Foto Dnevnik

Autor:
Pošaljite komentar