light rain
13°C
05.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0125
usd
106.1049
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Оџаци и Бач сигурно мењају општинско руководство

17.06.2020. 11:22 11:23
Пише:
Фото: Дневник/ В. Фифа

У Бачкој 12. јуна биће одржани локални избори у 13 општина. Ти избори, извесно је, донеће промене на челним местима у Оџацима и Бачу, где председници општина нису на листама за локалне изборе.

У Бачкој Тополи за Скупштину општине на изборима 21. јуна надметаће се четири листе: Српске напредне странке, Социјалистичке партије Србије, Српске радикалне странке и Савеза војвођанских Мађара. Напредњаци и СВМ поднели су комплетну листу с 35 кандидата, док су радикали и социјалисти пријавили своје листе с 12 кандидата за одборнике. Листу СНС-а предводи председник општинске скупштине у актуелном мандату на измаку Саша Срдић, а листу Савеза војвођанских Мађара члан Општинског већа за пољопривреду Нимрод Томик. Председник општине Бачка Топола Габор Кишлиндер је на другом месту листе СВМ-а за локалне изборе.

Житељи општине Мали Иђош који изађу на изборе 21. јуна имаће прилику да бирају представнике у Скупштини општине између пет листа: СНС-а, СВМ-а, СРС-а, СПС–ЈС-с и „Војвођанског фронта”, који, уз Лигу социјалдемократа Војводине и Заједно за Војводину, у тој општини чини и Црногорска партија. Општински парламент има 25 одборничких места, а председник општине Марко Лазић други је на листи „Александар Вучић – За нашу децу”, а предводи је повереник СНС-а за ту општину Зоран Мартиновић. СВМ предводи, председник Општинског одбора те странке Балинт Јухас.

У Апатину ће на гласачком листићу за локалне изборе бити шест изборних листа. Листу „Александар Вучић – За нашу децу” предводи дечји хирург и заменик председника Скупштине општине др Драган Растовић. Председник општине Апатин Милан Шркбић је на трећем месту напредњачке листе. На изборима у тој општини учествују и СРС, СПС–ЈС, СВМ, „Народни блок – Перица Попић” и Покрет обнове Краљевине Србије. Локални парламент има 29 места.

У две локалне самоуправе – Оџацима и Врбасу – председници општина су скратили себи мандате подношењем оставки да би локални избори и у тим местима били одржани заједно с републичким и покрајинским.

У Оџацима ће на предстојећим изборима наступити четири листе: СНС-а, СПС–ЈС-а, СРС-а и „Група грађана за демократску општину – Весна Рогач”. Председница оштине Латинка Васиљковић поднела је оставку, али је на листи СНС-а неће бити на овим локалним изборима. Уместо ње, листу „Александар Вучић – За нашу децу” предводиће републички посланик и председник Привременог органа општине Оџаци Горан Николић. Латинка Васиљковић, која је пре челне позиције у Оџацима била начелница Западнобачког управног округа, сада је на листи СНС-а за посланицу у Скупштини Војводине.


Бечеј: Вук Радојевић први на листи број 1

У Бечеју је у конкуренцији пет изборних листа, које се надмећу за 36 одборничких мандата. Листу СНС-а предводи актуелни покрајински секретар за пољопривреду Вук Радојевић, који је био председник општине, док је актуелни председник општине Бечеј Драган Тошић на другом месту. Листу ПОКС-а предводи актуелна директорка Дома здравља Косана Нешић. Учествују и „Војвођански фронт”, СВМ и СПС.


Грађани Врбаса, као и у Оџацима, на локалне изборе требало је да иду догодине, али је председник општине Милан Глушац поднео оставку, те су уведене привремене мере, а он постао и председник Привременог органа у тој општини. За ове локалне изборе пријављено је шест изборних листа: СНС-а, СПС–ЈС-а, СРС-а, Групе грађана „Ослободимо Врбас”, „Ратни ветерани за Србију”, који наступају као мањинска странка, те „ПОКС – Ана Стокућа”. Први на напредњачкој листи је Глушац, а други члан Општинског већа за привреду и инвестиције Маријан Мијановић. Листу Социјалистичке партије Србије и Јединствене Србије предводи народна посланица те странке Маријана Мараш. Листу СРС-а води Бојан Марковић, GG „Ослободимо Врбас” Драган Стијеповић, Ратне ветеране Сима Теофанов, а ПОКС Ана Стокућа. Скупштина Врбаса има 36 одборничких места, а само СНС и СПС–ЈС су поднели комплетне листе с по 36 кандидата за одборнике.

У Бачкој Паланци за 41 одборничко место надмећу се четири листе. Куриозитет је да је Покрет социјалиста, који је коалициони партнер напредњака, излази са својом листом, независно од СНС-а. Први на гласачком листићу су, као и у свим војвођанским локалним самоуправама где се одржавају локални избори, кандидати листе „Александар Вучић – За нашу децу”. Први на листи је председник општине Бранислав Шушница, а други је досадашњи председник општинског парламента Мита Лачански. На другом месту на гласачком листићу биће листа „Заједно за Бачку Паланку” Покрет социјалиста – Странка војвођанских Словака – Саша Борковић, Пеђа Вулетић. Први на листи је актуелни покрајински секретар за социјалну политику Предраг Вулетић, а други на тој листи је заменик председника општине Александар Борковић. Листу СПС–ЈС-а предводи специјалиста интерне медицине Горан Латковић, док је први на листи Српске радикалне странке некадашњи председник општине Драган Бозало.

У суседној општини Бач у изборној утакмици, за сада, учествоваће четири листе: СНС-а, Војвођанског фронта (ЛСВ, ЖВ, Демократски савез Хрвата у Војводини), СПС-а и СРС-а. Извесно је да ће након 21. јуна Бач добити ново руководство јер на листи СНС-а нема ни председника општине Борислава Антонића, ни председника општинског парламента Зорана Новаковића. Умести њих, први на листи је доктор стоматологије и један од повереника СНС-а за Бач и бивши директор Дома здравља у том месту Стева Панић. Листу „Војвођански фронт” предводи Зденко Колар, који је актуелни заменик председника општине. Социјалисте предводи Мухамед Топчагић, радикале Драган Медић. Листа групе грађана „Мој Бач – Волим Бач и борим се, за свој град!” је одбачена, иако се нашла на збирној листи Општинске изборне комисије и до закључења овог броја није познато какав ће бити одговор на жалбу листе. GG „Мој Бач” предводи продуцент Здравко Вулин, који је својевремено био директор Студентског културног центра Нови Сад, а уједно је и брат од стрица лидера Покрета социјалиста Александра Вулина, с тим што је он на опозиционој страни у односу на актуелну власт. За нови састав парламента бира се 25 одборника.


Бачки Петровац: Симић други на листи напредњака

На изборима за Скупштину општине Бачки Петровац учествоваће шест листа: СНС-а, СПС-а, „Словаци, држимо се заједно – Др Татјана Деман Јаворникова”, „Војвођанског фронтс” (ЛСВ, ЖВ, Војвођанска партија), „Јединствене Србије – Мирослав Чеман Чепси” и Групе грађана „Нестраначки и уједињени обични људи”. Занимљиво је да СПС и ЈС, као коалицинони партнери у већини локалних самоуправа, те на покрајинском и репубичком нивоу, излазе појединачно са својим листама у Бачком Петровцу. Први на листи СНС-а је актуелни председник Скупштине општине Јан Шуљан, док је председник општине Срђан Симић други на листи напредњака.


Јединствена Србија и социјалисти наступиће одвојено са својим кандидатским листама и у општини Жабаљ. Тамо је за локалне изборе пријављено шест листа, а актуелни председник општине Чедомир Божић први је на листи „Александар Вучић – За нашу децу”. У изборној трци учествују и листе „Војвођанског фронта”, СРС-а и „За Краљевину Србију”. Општински парламент има 21 одборничко место.

У општини Темерин бира се 33 одборника за нови скупштински сазив, пријављено је шест листа, а листу СНС-а предводи актуелни члан Општинског већа за здравство Младен Зец. Председник општине Темерин Ђуро Жига је на 6. месту те каднидатске листе. Социјалисте предводи досадашњи заменик председника општине Никола Ембер, а међу опцијама су ПОКС, СРС, Савез војвођанских Мађара, чију листу предводи Роберт Пастор, као и листа „Војвођански фронт”.

Шест изборних листа одмериће своје снаге 21. јуна и у Србобрану. Листу СНС-а предводи председник општине Радивој Парошки, а друга на листи је председница општинског парламента Милена Аларгић. На бирачком листићу биће и Група грађана „Зоран Дудварски”, СПС–ЈС, СВМ, GG „Савез за Србобран, Турију и Надаљ”, те изборна листа СРС-а. Бира се 28 одборника.

И на локалним изборима у Тителу чествоваће шест изборних листа: СНС-а, СПС–ЈС-а, СРС-а, Покрета социјалиста, GG „Сви за Шајкашку” и „За Краљевину Србију”. Бира се 25 одборника.

А. Савановић

Фото Дневник

Аутор:
Пошаљите коментар