Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Obeležene 173 godine od stvaranja Srpske Vojvodine

15.05.2021. 21:07 10:14
Piše:
Foto: Dnevnik (V. Fifa)

U znak sećanja na Majsku skupštinu na kojoj je u Sremskim Karlovcima 15. maja 1848. godine proglašena Srpska Vojvodina, što je bila prva velika pobeda našeg naroda u vekovnoj borbi za oslobođenje, ravnopravnost i ujedinjenje, u zgradi Pokrajinske vlade je održana svečanost na kojoj su dodeljena priznanja za doprinos nauci i umetnosti.

Ovaj datum je na predlog Pokrajinske vlade Skupština AP Vojvodine povodom stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji 2018. godine proglasila za jedan od datuma od pokrajinskog značaja.

-Obeležavamo veliki dan, dan na kom je načinjen prvi značajan korak ka ostvarenju velikih snova ne samo srpskog nego i drugih naroda koji su u to vreme živeli u ovom delu tadašnje Austrougarske carevine, sna o slobodi, jednakosti i ujedinjenju– rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović. -  U večnoj borbi različitih političkih interesa Srpska Vojvodina stvorena na današnji dan 1848. nije trajala dugo i nije bila ni izbliza onakva kako su je njeni tvorci zamišljali, ali se čvrsto ugnezdila u svesti i srcu naroda, i čak i kad je formalno ukinuta, nastavila je da ga podstiče da se i dalje bori i dalje sanja. Upravo zahvaljujući tome tačno sedam decenija kasnije 25. novembra 1918. godine na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu na kojoj se Vojvodina prisajedinila Kraljevini Srbiji, snovi o slobodi, jednakosti, ujedinjenju, napretku, ravnopravnosti su dosanjani - jednom i zauvek za tadašnja, i sva prehodna i sva buduća pokolenja.

Mirović je istakao da je prošlost izuzetno važna i kao iskustvo, i kao pouka, i kao putokaz, i da zato nikada ne smemo da je zaboravimo, ali da na taj važan dan ipak valja govoriti o tome šta je Vojvodina danas i šta će biti. 

-Vojvodina danas to je zajednička kuća za sve koji u njoj skladno i ravnopravno žive bez obzira na njihov broj, nacionalnu pripadnost, versko ili bilo koje drugo opredeljenje – naglasio je Mirović. - Vojvodina će to  biti i sutra. Ona je danas je neraskidivi deo Republike Srbije koji je konačno izašao iz jedne faze ekonomske regresije i inferiornosti.

To potvrđuju novi koridori, auto-putevi, saobraćajnice koje se već grade i koje će početi da se grade ove godine,  mostovi, brojne fabrike, naučno-tehnološki parkovi, bolnice, škole, obdaništa i sve drugo što radimo i što ćemo izgraditi u budućnosti. Vojvodina je danas, a ubeđen sam biće i sutra, nosilac najvećih zajedničkih i najviših pojedinačnih stvaralačkih dometa u svim sferama društvenog života. Ta i takva Vojvodina je naš zajednički cilj i naša zajednička odgovornost i obaveza - odgovornost prema našim precima, koji su je stvarali kroz vekovnu borbu čiji deo je bila i Majska skupština.

Na svečanosti dvojici izuzetnih stvaralaca prof. dr Sergeju M. Ostojiću i slikaru Draganu Stojkovu uručena su priznanja u oblasti nauke „Militin Milanković”, odnosno  u oblasti umetnosti „Pavle Jovanović”, ustanovljenih takođe povodom stogodišnjice prisajedinjenja, a u čast tog naučnika svetskog glasa i jednog od najvećih srpskih slikara.

Priznanja je laureatima za 2020. godinu uručio pokrajinski premijer, dok je komisija koju čine profesori Univerziteta u Novom Sadu dr Nenad Krstić, Agota Vitkai Kučera i Pavle Budakov, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević, glavni i odgovorni urednik lista „Dnevnik“ Nada Vujović i naš legendarni odbojkaš Slobodan Boškan, odluku o dobitnicima donela jednoglasno.

Kako je obrazloženo, doktoru  medicinskih nauka Sergeju M. Ostojiću sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja priznanje je dodeljeno za izuzetan doprinos naučnim istraživanjima u oblasti primenjenih biomedicinskih nauka, kao i za ukupan naučni angažman u zemlji i inostranstvu. Između ostalog, njegove istraživačke aktivnosti i naučna produkcija omogućili su da se Univerzitet u Novom Sadu prvi put u istoriji pojavi na [angajskoj listi za 2017. i 2018. godinu.

Za poseban doprinos umetničkom stvaralaštvu i brojnim segmentima kulturnog života, beskrajan niz izložbi po svetu i u našoj zemlji priznanje  koje nosi ime jednog od najvećih srpskih slikara Pavla Jovanovića, poneo je Dragan Stojkov na  predlog Galerije Matice srpske. Komisija je u obrazloženju svoje odluke navela da je Stojkov umetnik kontinuiteta koji je u svom radu ovekovečio najmarkantnije elemente srpske i vojvođanske kulture uz dosledni stvaralački izraz promovisan u zemlji i inostranstvu.

Zahvaljujući se na priznanju profesor Ostojić je istakao da je priznanje „Milutin Milanković” jedno od najuglednijih nagrada iz oblasti nauke u Srbiji i da je ono iako individualne prirode snažan dokaz prepoznavanja izuzetnih naučnih rezultata svih naših naučnika i još jedan vid podrške Pokrajinske vlade nučno-istraživačkim delatnosti.

Svečanosti su prisustvovali predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, članovi Pokrajinske vlade, te predstavnici naučnih i kulturnih institucija.

Z. Milosavljević

Autor:
Pošaljite komentar
Majska skupština demonstracija srpske nacionalne svesti i zanosa

Majska skupština demonstracija srpske nacionalne svesti i zanosa

15.05.2021. 11:08 11:12