Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NOVI PROGRAMI SU VAŽAN DEO 100 DANA VLADE Ministarka Mesarović: Oni su se jasno deklarisali da im litijum ne smeta, već vlast, nismo čuli nijedan argument zašto se ne bi realizovao taj projekat

08.08.2024. 07:34 15:57
Piše:
Izvor: Screenshot Prva TV

Mi smo i prošle godine smo osvojili lidersku poziciju kada je u pitanju privlačenje stranih direktnih investicija. Prema svim parametrima, ova godina će prestići prethodnu, rekla je ministarka privrede Adrijana Mesarović u emisiji "Jutro", na Prvoj televiziji.

Program žena na selu jača ženu kao stub porodice

Ministarka Mesarović navela je da u novom setu 10 programa koje je ministarstvo raspisalo, fokus je bio na malim preduzećima i preduzetnicima imajući u vidu njihovo ukupno učešće u ukupnom poslovanju Srbije.

-U danima iza nas raspisana su dva velika programa koja se tiču prerađivačke industrije i razvojne šanse za nabavku opreme. Svako privredno društvo koje podnese zahtev za dobijanje sredstava dobiće 50 odsto bespovratnih sredstava, na primer na iznos od pet miliona dinara, od države će dobiti čak dva i po miliona dinara bespovratnih sredstava. Raspisali smo i program žena na selu, koji radilo sa Ministarstvom za porodicu i demografiju, koja će osnažiti ženu na selu koja je stub porodice. Za njih smo obezbedili 100 odsto bespovratnih sredstava. Poseban fokus je na ženskog samohranog roditelja, koji dobija bespovratna sredstva od 55 odsto. Prvi put imamo program za starije umetničke delatnosti. Država će za sve dati čak četiri milijarde dinara. Realizovaćemo 414 zahteva iz 2023. godine i plasirati dodatnih milijardu i 400- istakla je ministarka i naglasila da Ministarstvo privrede stoji na raspolaganju svakom i da je cilj da se prijave u što većem broju. 

Ona je naglasila da su svi uslovi dostupni u javnim konkursima i da su procedure olakšane. 

-Što se tiče banaka, za prerađivačku industriju i nabavku opreme jedan se realizuje sa Poštanskom štedionicom, dok je drugi realizovan sa više banaka koje su se javile na javni poziv. 

Liderska pozicija u direktnim stranim investicijama

Mesarović je istakla da je u prvih 100 dana Vlade bio fokus na raspisivanju programa koji će preduzetnicima dati unapređenje njihovih poslovnih mogućnosti. 

-Uspeli smo da raspišemo javni poziv koji se tiče podrške jedinicama lokalnih samouprava za izgradnju povećanih kapaciteta u industrijskim zonama. Mi ćemo ove godine sa preko 830 miliona dinara sufinansirati projekte koje se tiču industrijskih zona i turističkih objekata. Desetak opština je izabrano, tu su Surdulica, Pećinci, Titel, Ada. Mi smo i prošle godine smo osvojili lidersku poziciju kada je u pitanju privlačenje stranih direktnih investicija. Prema svim parametrima, ova godina će prestići prethodnu. 

Uverena sam da beže od glasanja i referenduma, oni znaju da narod bira predsednika

Ministarka se dotakla i teme litijuma, prisutne u javnosti nedeljama u nazad, a za koji tvrdi da je opoziciji paravan radi izazivanja panike, laži i nečeg što bi državu sputalo da realizuje ovaj projekat.

-Zoran Lutovac je rekao da mu ne smeta litijum, nego vlast. Oni su se jasno deklarisali da im litijum ne smeta, već vlast. Oni hoće da otmu državu od naroda. Aleksandra Vučića je izabrao narod. Ovo je čista politička borba. Njima smeta dalji razvoj Srbije. U prethodnom periodu nismo čuli nijedan argument zašto se ne bi realizovao taj projekat. Čuli ste da je predsednik Vučić rekao da će lično on biti garant da će se ovaj projekat realizovati ukoliko se stvore svi preduslovi za bezbednost zdravlja. Samo da ne zaboravimo da su oni tada doveli Rio Tinto i menjali zakone. Uverena sam da će predsednik Republike razgovarati sa našim građanima i da neće doći do realizacije ukoliko se ne ispune svi preduslovi. Kopanja neće biti minimum još dve godine. Predsednik ih uporno poziva na dijalog. Ovaj projekat obezbeđuje Srbiji nikad veće brojke. Jedan tim će predvoditi ministar Lončar, medicinski tim, predsednik Vlade Miloš Vučević predvodiće drugi tim i treći tim koji će predvoditi ministar Mali. Nigde ne žurimo. Srbija ima litijum na jednom mestu, potencijalno će biti realizovan samo na jednom mestu. Nama je cilj da proizvodimo sve u Srbiji. Taj skok naše ekonomije ne možemo ni da zamislimo, odraziće se na otvaranje minimum 20.000 radnih mesta. Koliko će se to odraziti na skok penzija i plata. Srbija će ići napred uz politiku Aleksandra Vučića. Uverena sam da beže od glasanja i referenduma, oni znaju da narod bira predsednika i biraće ga u budućnosti. Oni pokušavaju na silu da otmu državu i dođu do narodnih para. 

Autor:
Pošaljite komentar