light rain
20°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НОВИ ПРОГРАМИ СУ ВАЖАН ДЕО 100 ДАНА ВЛАДЕ Министарка Месаровић: Они су се јасно декларисали да им литијум не смета, већ власт, нисмо чули ниједан аргумент зашто се не би реализовао тај пројекат

08.08.2024. 07:34 15:57
Пише:
Извор: Screenshot Prva TV

Ми смо и прошле године смо освојили лидерску позицију када је у питању привлачење страних директних инвестиција. Према свим параметрима, ова година ће престићи prеthodnu, рекла је министарка привреде Адријана Месаровић у емисији "Јутро", на Првој телевизији.

Програм жена на селу јача жену као стуб породице

Министарка Месаровић навела је да у новом сету 10 програма које је министарство расписало, фокус је био на малим предузећима и предузетницима имајући у виду њихово укупно учешће у укупном пословању Србије.

-У данима иза нас расписана су два велика програма која се тичу прерађивачке индустрије и развојне шансе за набавку опреме. Свако привредно друштво које поднесе захтев за добијање средстава добиће 50 одсто бесповратних средстава, на пример на износ од пет милиона динара, од државе ће добити чак два и по милиона динара бесповратних средстава. Расписали смо и програм жена на селу, који радило са Министарством за породицу и демографију, која ће оснажити жену на селу која је стуб породице. За њих смо обезбедили 100 одсто бесповратних средстава. Посебан фокус је на женског самохраног родитеља, који добија бесповратна средства од 55 одсто. Први пут имамо програм за старије уметничке делатности. Држава ће за све дати чак четири милијарде динара. Реализоваћемо 414 захтева из 2023. године и пласирати додатних милијарду и 400- истакла је министарка и нагласила да Министарство привреде стоји на располагању сваком и да је циљ да се пријаве у што већем броју. 

Она је нагласила да су сви услови доступни у јавним конкурсима и да су процедуре олакшане. 

-Што се тиче банака, за прерађивачку индустрију и набавку опреме један се реализује са Поштанском штедионицом, док је други реализован са више банака које су се јавиле на јавни позив. 

Лидерска позиција у директним страним инвестицијама

Месаровић је истакла да је у првих 100 дана Владе био фокус на расписивању програма који ће предузетницима дати унапређење њихових пословних могућности. 

-Успели смо да распишемо јавни позив који се тиче подршке јединицама локалних самоуправа за изградњу повећаних капацитета у индустријским зонама. Ми ћемо ове године са преко 830 милиона динара суфинансирати пројекте које се тичу индустријских зона и туристичких објеката. Десетак општина је изабрано, ту су Сурдулица, Пећинци, Тител, Ада. Ми смо и прошле године смо освојили лидерску позицију када је у питању привлачење страних директних инвестиција. Према свим параметрима, ова година ће престићи prеthodnu. 

Уверена сам да беже од гласања и референдума, они знају да народ бира председника

Министарка се дотакла и теме литијума, присутне у јавности недељама у назад, а за који тврди да је опозицији параван ради изазивања панике, лажи и нечег што би државу спутало да реализује овај пројекат.

-Зоран Лутовац је рекао да му не смета литијум, него власт. Они су се јасно декларисали да им литијум не смета, већ власт. Они хоће да отму државу од народа. Александра Вучића је изабрао народ. Ово је чиста политичка борба. Њима смета даљи развој Србије. У prеthodnom периоду нисмо чули ниједан аргумент зашто се не би реализовао тај пројекат. Чули сте да је председник Вучић рекао да ће лично он бити гарант да ће се овај пројекат реализовати уколико се створе сви предуслови за безбедност здравља. Само да не заборавимо да су они тада довели Рио Тинто и мењали законе. Уверена сам да ће председник Републике разговарати са нашим грађанима и да неће доћи до реализације уколико се не испуне сви предуслови. Копања неће бити минимум још две године. Председник их упорно позива на дијалог. Овај пројекат обезбеђује Србији никад веће бројке. Један тим ће предводити министар Лончар, медицински тим, председник Владе Милош Вучевић предводиће други тим и трећи тим који ће предводити министар Мали. Нигде не журимо. Србија има литијум на једном месту, потенцијално ће бити реализован само на једном месту. Нама је циљ да производимо све у Србији. Тај скок наше економије не можемо ни да замислимо, одразиће се на отварање минимум 20.000 радних места. Колико ће се то одразити на скок пензија и плата. Србија ће ићи напред уз политику Александра Вучића. Уверена сам да беже од гласања и референдума, они знају да народ бира председника и бираће га у будућности. Они покушавају на силу да отму државу и дођу до народних пара. 

Аутор:
Пошаљите коментар