Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Novi paket pomoći od 250 milijardi dinara "kiseonik" privredi

11.02.2021. 16:29 18:13
Piše:
Izvor: Tanjug/Nikola Anđić

BEOGRAD: Vlada Srbije usvojila je danas treći paket mera pomoći građanima i privredi koji će pomoći da se smanje negativne posledice virusa korona, da ljudi sačuvaju radna mesta, da privreda ne izgubi "kiseonik", ali i da građani prežive ova teška vremena, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Na predstavljaju trećeg paketa mera pomoći, Brnabić je istakla da je država na tom paketu mera počela da radi još krajem 2020. godine i da je vredan 249 milijardi dinara.
 
Istakla je da je novi paket bio potreban jer je bilo očigledno da će se kriza izazvana pandemijom nastaviti i u ovoj godini.
 
Brnabić je navela da su prethodna dva paketa bila od velike pomoći da privreda "preživi" ovaj težak period, koji je u ekonomskom smislu, ističe, najteži od Drugog svetskog rata.
 
Premijerka je istakla da se država borila na dva fronta - zdravstvenom i privrednom.
 
Podsetila je da je ona vodila zdravstveni Krizni štab, dok je predsednik Aleksandar Vučić vodio ekonomski Krizni štab i zahvalila mu se što je učestvovao u kreiranju sva tri paketa mera pomoći.

I ako bude privatizacije "Jaroslav Černi", biće transparentna

Premijerka Ana Brnabić je izjavila da nije upoznata s privatizacijom Institut za vodoprivredu "Jaroslav Černi" i dodala da će, i ukoliko dođe do privatizacije tog Instituta, ona biti, kao i sve do sada, potpuno transparentna.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je tačno da se priprema privatizacija Instituta "Jaroslav Černi", Brnabić je kazala da i ukoliko ima zainteresovanih da su svi dobrodošli, jer, ističe, što više interesovanja biće ponuđena i najbolja cena.

Nama je kao državi najbolje da ima mnogo zainteresovanih, onda postignemo veću cenu, to smo pokazali da umemo da radimo i sa nekim drugim poslovima kao što je i Železara ili RTB Bor, koji su neki drugi hteli da ugase, i kao što je koncesija na aerodromu Nikola Tesla, rekla je Brnabić.


"Srbija je na oba fronta uspela da ostvari fenomenalne rezultate. Danas čitav svet govori o Srbiji kao modelu u borbi protiv koronavirusa i nadam se da će se za nekoliko meseci govoriti o privrednom uspehu Srbije, kao što se sada govori o uspehu naše zemlje u vakcinaciji", naglasila je Brnabić.

Dosadašnja pomoć 8 milijardi evra

 
Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici sve akte za treći paket pomoći privredi i građanima, koji je ukupno vredan 249,4 milijarde dinara, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali, navodeći da je dosadašnja pomoć za ublažavanje posledica kovida-19 vredna ukupno vredna 953 milijarde dinara, odnosno oko osam milijardi evra.
 
"Ovo je izuzetno veliki i sveobuhvatan paket pomoći", naglasio je Mali u Palati Srbija na predstavljanju trećeg paketa mera za pomoć privredi i građanima.
 
Ističe da je Srbija za dosadašnju pomoć dobila sve pohvale da je bila pravovremena i dobra.
 
"To ne kaže samo Ministarstvo finansija, pohvale smo dobili i od MMF-a, Svetske banke i drugih", naveo je Mali.

Treći paket pomoći ćemo finansirati kroz budžet

Treći paket pomoći ćemo finansirati kroz budžet i najveći deo sredstava biće obezbeđen iz rezervi u budžetu, izjavio je ministar finansija, odgovarajući na pitanje novinara odakle će se finansirati dve milijarde evra koliko ova pomoć iznosi.
Na računu danas imamo 204 milijarde dinara i svu ovu pomoć možemo da isfinansiramo kroz tekuću likvidnost. Naravno da to nećemo uraditi, jer bi to bilo neodgvoorno, rekao je Mali.
Dodao je da će se osim rezervi koje postoje u budžetu, deo sredstava pronaći na tržištu kapitala, a imajući u vidu da nam javni dug neće preći 60 odsto u odnosu na bruto domaći proizvod.
Pitanje je samo za šta se koristi novac. Mi idemo u investicije, gradimo bolnice, škole, kanaliazciju, fabrike za preradu otpadnih voda a na jesen krećemo u izgradnju beogradskog metroa, rekao je ministar Mali i ukazao da su recimo 2008. godine pare davane u sasvim druge svrhe.
Istakao je da je dobra finansijska situacija u državi velikim delom upravo rezultat toga što se investira u infrastrukturu.
Naveo je da je lane naplata PDV-a u bruto iznosu bila za pet odsto veća nego 2019. a u neto iznosu za 30,4 odsto i ocenio da nije bilo mera i ulaganja u infrastrukturu, privredna aktivnost bi pala a bruto domaći proizvod je direktni indikator nivoa privredne aktivnosti.
Mali je naglasio da se o trećem paketu pomoći razmišljalo od kraja prošle godine i da su dobri rezultati evidentirani u tom periodu i početkom ove godine presudno uticali da se paket usvoji.
Osećamo da će ovaj program obezbediti našim preduzećima da ne otpuštaju radnike i da opstanu do kraja godine, rekao je on i dodao da će se situacija pratiti i ako bude bilo potrebe reagovaće se.
Kao veoma važno naveo je da nije opalo interesovanje stranih investitora za ulaganje u Srbiju.
U tom smislu je najavio da u narednih par meseci treba očekivati još lepih vesti o otvaranju novih fabrika i postavljanju kamena temeljaca za nove fabrike.
Autor:
Pošaljite komentar
Atanasković:  Za pomoć privredi preko 160 milijardi dinara

Atanasković:  Za pomoć privredi preko 160 milijardi dinara

03.12.2020. 08:57 08:58