Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Nakon fabrike, velike investicije već dogodine u Apatinu

06.11.2017. 09:12 09:18
Piše:
Izvor: vojvodina.gov.rs

Apatin, opština u Zapadnobačkom okrugu s oko 25.000 duša, po ekonomskim pokazateljima spada u manje razvijene opštine, ali dobra je vest da polako i ona kreće putem razvoja.

O tome svedoče i fabrika otvorena u roku od samo meseca i 14 odobrenih infrastrukturnih projekata za poboljšanje uslova života koje opštinsko rukovodstvo sprovodi uz pomoć Pokrajinske i Republičke vlade.

O tome koliko im znači samo fabrika za izradu obuće, koju je prošle nedelje otvorila domaća kompanija „Insert” iz Rume i zaposlila šezdesetak radnika, a planira da već dogodine taj broj poveća na 170, govori podatak da Apatin ima oko 3.000 nezaposlenih, koji u prošlosti nisu mogli baš mnogo čemu da se nadaju. Zbog lošh uslova života i nemogućnosti zapošljavanja mnogi su i napustili Apatin.

Sad se konačno krenulo s mrtve tačke. Predsednik opštine Milan Škrbić, posle razgovora s predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem u četvrtak, nije krio zadovoljstvo što i njegovu opštinu uz pomoć Republike i Pokrajine čekaju bolji dani. U ovoj godini je urađeno dosta toga: sređeni su gradska plaža i sportski tereni, položen je kamen temeljac za prve jaslice u Apatinu, na koje se čaka punih 37 godina, uložen je novac u zamenu azbestno-cementnih cevi gradskog vodovoda i kanalizacionog sistema, uređuju se ulice...

Osim Slobodne zone, cilj opštine je i rekonstrukcija uništenog pristaništa za putničke brodove, kojim bi se Apatin vratio na mapu rečnih kruzera, kojih pored grada u toku godine prođe oko 800 (Milan Škrbić, predsednik opštine)

Pravi poslovi, međutim, čekaju ih u narednoj godini. Naime, kako je to Mirović izjavio, Pokrajinska vlada će pružiti svu potrebnu pomoć opštini Apatin. Tako će finansijski podržati poljoprivredu, mala i srednja poljoprivredna preduzeća, podržaće i projekte u oblasti predškolskog i osnovnog obrazovanja, a posebnu pažnju će posvetiti otvaranju sličnih fabrika kao po,emuta, otvorena u Apatinu u četvrtak, pod uslovom da novootvoreni pogon zaposli najmanje 20 novih radnika i uvodi potpuno novu tehnologiju.

Kada smo prvog čoveka opštine pitali o započetim projektima i pripremanju novih, izrazio je svoje zadovoljstvo pogotovo onim što je dogovoreno s predsednikom Pokrajinske vlade.

"Definisali smo najvažnije. Osim Slobodne zone, koju smatramo zamajcem privrednog razvoja, cilj opštine je i rekonstrukcija uništenog pristaništa za putničke brodove, kojim bi se Apatin vratio na mapu rečnih kruzera, kojih pored grada u toku godine prođe oko 800, a to je turistički potencijal naše opštine", rekao nam je Škrbić.

On je izrazio nadu da će projekti Slobodne zone i Luke Apatin u budućnosti privući i druge investitore. Jedna od najvećih investicija u narednim godinama je svakako i izgradnja prečistača otpadnih voda u Apatinu. Raniji projekat će biti revidiran jer, po najnovijim analizama i svetskim trendovima, svako naseljeno mesto će morati da ima kolektor i prečistač otpadnih voda.

U oblasti obrazovanja opština planira adaptaciju dve škole, jedne u Aapatinu, druge u Svilojevu.  

"Planiramo u narednoj godini da konkurišemo za 80 miliona dinara kod Republičke kancelarije za javna ulaganja za adaptaciju Osnovne škole „Žarko Zrenjanin”­­­­­­­­­­­­­­­­­­­ u Apatinu, i 12 miliona dinara za adaptaciju Osnovne škole „Kiš Ferenc” u Svilojevu", navodi za „Dnevnik” zamenica predsednika opštine Dubravka Korać. 

Kaže i da je u planu i početak uređenja pijace u Sonti, kao i sređivanje sportskih terena i izletišta u Prigrevici. Ona koordinira radom Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i slovi za veoma uspešnog saradnika predsednika opštine jer je, kako smo mogli čuti, raznim projektima donela Apatinu više od 100 miliona dinara u ovoj godini.

Ona je posebno zadovoljna što će Apatin dobiti prve jaslice, površine 600 kvadratnih metra, čija investiciona vrednost je 37 miliona dinara. Od tih para Apatin je dao 20 miliona zahvaljujući mesnom samodoprinosu, a 17 miliona dinara je obezbedilo Ministarstvo privrede kroz projekat „Gradimo zajedno”, za koji je upravo bila zaslužna kancelarija kojom koordinira Dubravka Korać.

Timski rad

Apatinci nisu sedeli krštenih ruku ni ove godine. Veliki posao, čišćenje sportskih terena i gradske plaže od korova i otpada uradili su stanovnici s aktivistima Srpske napredne stranke, koja u opštinskom parlamentu, od 29 odbornika, ima čak 16, i s koalicionim partnerima čini većinu od 21 odbornika. Akcije SNS-a kažu nam u Apatinu, održavaju se ravnomerno, kako u Apatinu, tako i po selima opštine. 

Kao rezultat tog zajedništva i timskog rada, uređeni su sportski tereni i u Prigrevici, Sonti i Svilojevu, tako da i ta sela poput Apatina mogu konačno da se pohvale sređenim sportskim terenima, a Apatin i kupalištem čije uređenje je bilo jedan od prioriteta. Na gradskoj plaži su postavljene stene za penjanje, suncobrani, ležaljke, nove kante za otpad, kabine, biciklana i vaterpolo teren i ona je konačno dobila svoj izgled. 

Eržebet Marjanov

(Tekst je deo projekta koji je sufinansiran od strane Opštine Apatin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine.)

Autor:
Pošaljite komentar