Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

MSP uručilo protestnu notu ambasadoru Severne Makedonije

09.05.2020. 17:05 23:25
Piše:
Izvor: Tanjug

BEOGRAD: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je danas ambasadoru Severne Makedonije u Srbiji protestnu notu povodom štampanja i objavljivanja poštanske marke na kojoj se nalazi geografska karta fašističke Nezavisne Države Hrvatske, a čije pominjanje evocira uspomene građana Srbije i srpski narod na najmračniji period u novijoj istoriji.

Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je da se sporna poštanska marka odmah povuče iz opticaja i da se njeno štampanje i objavljivanje osudi od strane Vlade Republike Severne Makedonije, saopšteno je iz MSP.

U protestnoj noti Ministarstva spoljih poslova, uručenoj ambasadoru Republike Severne Makedonije se navodi:

"Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava najoštriji protest povodom štampanja i objavljivanja poštanske marke na kojoj se nalazi geografska karta fašističke Nezavisne Države Hrvatske, koja obuhvata i delove Republike Srbije sve do Beograda, delove Crne Gore i celu Bosnu i Hercegovinu, a čije pominjanje evocira uspomene građana Republike Srbije i srpski narod u celini na najmračniji period u novijoj istoriji", piše u protestnoj noti.

Ukazuje se da ovakvi pokušaji istorijskog revizionizma grubo narušavaju bilateralne odnose Republike Srbije i Republike Severne Makedonije kao i saradnju i stabilnost čitavog regiona.

"Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, objavljivanje ove marke, i to na Dan pobede nad fašizmom, shvata kao neprijateljsku provokaciju usmerenu protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije, kao i uvredu za ceo srpski narod, koji je u koncentracionim logorima te iste NDH, stradao u stotinama hiljada tokom Drugog svetskog rata", ističe se u protestnoj noti.

MSP zahteva i da se sporna poštanska marka odmah povuče iz cirkulacije kao i da se njeno štampanje i objavljivanje najoštrije osudi od strane Vlade Republike Severne Makedonije, u suprotnom, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije preduzeće dalje korake u cilju zaštite interesa Republike Srbije, ukazuje se u tekstu protestne note.

Pošta Severne Makedonije se izvinila zbog karte NDH

SKOPLJE: Pošta Severne Makedonije izvinila se danas zbog puštanje u upotrebu poštanske marke s mapom Hrvatske u granicama kvinslinške nacističke Nezavisne Države Hrvatske (NDH) iz Drugog svetskog rata, prenosi portal Plusinfo.

Kako se navodi u saopštenju, zbog predstavljanje pogrešne karte Hrvatske i drugih zemalja u regionu u celosti se povlači korišćenje ove marke koja je bila odštampana u 6.000 primeraka.

"Izvinjavamo se zbog nenamerne greške pogotovo što se promocija edicije poštanskih marki Severne Makedonije u EU poklapa s Danom Evrope. Cilj nam je bio da se ovom poštanskom markom zahvalimo Hrvatskoj što za vreme njenog predsedavanje EU pruža veliku podršku našoj zemlji", zaključuje se u saopštenju makedonske pošte.

Spasovski smenio Savet za filateliju, markica poništena

BANJALUKA: Premijer Severne Makedonije Oliver Spasovski je smenio čitav savet za filateliju, a markica sa slikom karte Nezavisne države Hrvatske je poništena, rekao je ambasador BiH u Severnoj Makedoniji Dragan Jaćimović za banjalučku Alternativnu televiziju (ATV).

On je rekao je da je razgovarao sa predsednikom Vlade Severne Makedonije, koji ga je informisao o koracima preduzetim nakon što je S. Makedonija povodom Dana pobede nad fašizmom izdala poštansku marku sa kartom Nezavisne Države Hrvatske (NDH) u proširenim granicama.

"Ja sam se pre dva sata čuo sa predsednikom Vlade Severne Makedonije i on mi je rekao da je smenio čitav Savet za filateliju i rukovodioca saveta, odnosno čoveka koji je odgovoran za filateliju makedonskih pošta. Markica je poništena, nije puštena u promet", rekao je Jaćimović.

"I srpski član Predsedništva BiH bio je u poseti Severnoj Makedoniji gde je imao konstruktivne razgovore i uputio poziv predsedniku te zemlje da poseti Donju Gradinu. Objavljivanjem ove markice neko je možda pokušao da naruši odnose BiH i Severne Makedonije. Mi nemamo otvorenih pitanja između dve države i siguran sam da će tako i ostati", rekao je on.

U međuvremenu je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo otpravniku poslova Republike Severne Makedonije u Srbiji protestnu notu povodom štampanja i objavljivanja poštanske marke na kojoj se nalazi geografska karta Nezavisne Države Hrvatske. 

Pošta Severne Makedonije izvinila se zatim zbog puštanja u upotrebu sporne poštanske marke.

I MSP BiH uputilo protesnu notu S. Makedoniji zbog marke

SARAJEVO: Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine uputilo je danas protestnu notu Ambasadi Severne Makedonije u Bosni i Hercegovini zbog sporne poštanske markice s približnom mapom Nezavisne Države Hrvatske.

Iz ministarstva su izrazilili zabrinutost povodom promocije poštanske marke sa mapom ustaške tvorevine NDH na kojoj je, izmedu ostalih, uključena i teritorija nezavisne i suverene Bosne i Hercegovine, prenosi portal Kliks.

"Ministarstvo iskazuje nadu da se radi o nenamernom propustu Pošta Severne Makedonije koji će oštro osuditi i Vlada Republike Severne Makedonije", kaže se u saopštenju.

Ministarstvo je ukazalo na posebnu težinu ovog cina jer dolazi na dan obeležavanja 75. godišnjice pobede nad fašizmom i Dana Evrope koji svedoce o periodu mira i prospreriteta nakon ideoloških tvorevina koje su terorisale i razdvajale građane Bosne i Hercegovine uprkos njenoj istorijskoj inkluzivnosti i multietnicnosti.

"MVP BiH pozitivno gleda na izvinjenje koje su Pošte Severne Makedonije uputile radi, kako navode, nenamerne greške, te na njihovu odluku o povlacenju sporne poštanske marke iz opticaja kojom su probudili duhove prošlosti koje su na ovom prostoru uzrokovale stradanje stotina hiljada nedužnih žrtava pod ustaškim režimom. Stoga Ministarstvo iskazuje nadu da ovaj nemio dogadaj na pokušaju revizije istorijskih činjenica, neće uticati na izrazito dobre i razvijene bilateralne odnosne između naših država", kaže se u protestnoj noti.

Protestnu notu Ambasadi Severne Makedonije u Beogradu ranije danas uručilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije povodom štampanja i objavljivanja sporne poštanske marke. 

Autor:
Pošaljite komentar
Protestna nota EU zbog predstavljanja Tesle kao Hrvata

Protestna nota EU zbog predstavljanja Tesle kao Hrvata

09.05.2020. 11:29 11:45