Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(FOTO) VUČEVIĆ I MOJSILOVIĆ: Otkud albanskim nindžama puške iz Srbije, da nismo možda i njih obučavali?

02.10.2023. 12:17 14:10
Piše:
Izvor: Screenshot/ Pink TV

Ukoliko Vojska Srbije dobije naredbu od predsednika Srbije, kao vrhovnog komandanta, da njene jedinice uđu na teritoriju Kosova i Metohije, kao deo teritorije, Srbije Vojska će to uraditi, ali uz konsultacije sa Kforom, poručio je Ministar odbrane potpredsednik Vlade Srbije Miloš Vučević na današnjoj konferenciji za novinare u Domu vojske.

Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović naglasili su da je  neprimereno komentarisanje o brojnosti pokretima i pregupisavanju vojske na teritoriji Srbije, te odbacili informacije da je Vojska pokušala da upadne na tetitoriju Kosova i Metohije, te odbacili navode da su „obučavali teroriste“.

Ministar odbrane je podsetio da je Srbija ne samo prethodnih nedelja i meseci nego godinama unazad, a naročito od dolaska Kurtija na čelo privremenih institucija upozoravala domaću i međunarodnu javnost „na kontinuirani pritisak i šikaniranje i fizički progon srpskog naroda na Kosovu i Metohiji".

Kazao je i da je saradnja Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa KFOR-om je dobra i kontinuirana i u skladu sa rezolucijom UN1244 i Vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova, te da je ta saradnja „zasnovana na uzajamnom poštovanju i korektno se odvijala”.

„Srbija smatra da je važno da Kfor ima što značajniju ulogu na Kosovu i Metohiji, posebno u sredinama gde živi srpki živalj i tome se nikada nismo protivili. Protiv toga nemaju ništa ni Srbi koji žive u južnoj pokrajini. Jedno su naše značajne političke razlike između Srbiju i država Kvinte, a drugo je saradnja na terenu nivou Kfora i Vojske Srbije“, poručio je Vučević.

Radoičić nije bio na Pasuljanskim livadama

Kako je napomenuo, nikada se do sada nije desilo da Vojska Srbije pogazi akte i naruši saradnju sa KFOR-om. Ministar Vučević ukazao je i da se vodi „kontinuirana kampanja protiv Vojske Srbije, njene brojnosti i aktivnosti na teritoriji naše države, istu smatramo neprimerenom i odbacujemo kao neistinitu“.

On je rekao da bitno da se nastavi politički dijalog o poštuje rezolucija Ujedinjenih nacija.

Načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović osvrnuo se na „visok nivo zabrinutosti” zbog brojnosti srpske vojske na administrativnoj liniji.

„U skladu sa naređenjima vrhovnog komandanta, nije bilo podizanja Vojske Srbije, odnosno borbene gotovosti, na najviši nivo. Svi komentari o brojnosti su potpuno nepotrebni. Zaključno sa današnjim danom, ima 4.500 angažovanih pripadnika u kopnenoj zoni koji imaju sposobnost da utiču na bezbednost” naglasio je Mojsilović.

Načelnik Generalštaba osvrnuo se i na optužbi o obučavanju terorista i rekao da je VS ne trpi nikakve laži među kojima je i ona da su planirali upad na KiM.

„Deluje van operativne logike da 30 ljudi i angažovanih 4.500 pripadnika ima tu snagu. Ja 37 godina nosim uniformu, ako mene pitate i 14.000 pripadnika je malo za tako složen zadatak”, poručio je general Mojsilović.

Prikazano je i oružje proizvedeno u Srbiji koje koristi kosovska policija. "Da nismo možda i njih obučavali", ironično pita Vučević:

„Milan Radoičić nije učestvovao, niti prisustvovao obuci na Pasuljanskim livadama. A i proteklih nekoliko godina je pozivan na vojne vežbe ali nije se odazvao”, kazao je general Mojsilović demantujući navode Prištine da je Radoičić učestvovao u vežbama na poligonima Vojske Srbije.

On je naglasio da su lica iz rezervnog sastava sa područja Kosova i Metohije „deo integralnog sistema popune Vojske Srbije” i da se i za njih sprovodi obuka, ali da u obukama Radoičić nije učestvovao.

Na optužbe Prištine da je Vojska obučavala naoružanu grupu koja se sukobila sa kosovskom policijom kod manastira Banjska na osnovu naoružanja proizvedenog u Srbiji koje je pronađeno na pestu sukoba, ministar odbrane Vučević pokazao je fotografije kosovskih policajaca koji koriste oružje proizvedeno u Srbiji.

„Da nismo možda i njih obučavali”, ironično se zapitao Vučević.

„Isto naoružanje može se naći svuda na prostoru bivše SFRJ i to nije nikakav dokaz da Vojska Srbije učestvuje u bilo kakvom terorističkom aktu. Terorizam je nasilje i teror koji Srbi trpe na Kosovu i Metohiji, nedozvoljavanjem Euleksu da učestvuje u radnjama za koje su ovlašćeni”, zaključio je Vučević.

Autor:
Pošaljite komentar
VUČEVIĆ I MOJSILOVIĆ O lažima prištinskog ministra Dželjaja Svečlje odgovorićemo sutra

VUČEVIĆ I MOJSILOVIĆ O lažima prištinskog ministra Dželjaja Svečlje odgovorićemo sutra

01.10.2023. 19:46 19:47
VUČEVIĆ: MNOGO NELOGIČNOSTI OKO BANJSKE, Kfor treba da uzme kontrolu i smiri tenzije na severu (VIDEO)

VUČEVIĆ: MNOGO NELOGIČNOSTI OKO BANJSKE, Kfor treba da uzme kontrolu i smiri tenzije na severu (VIDEO)

30.09.2023. 15:31 15:59