Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Mihajlović: Zakon o rodnoj ravnopravnosti ne ide na početak

11.09.2017. 13:21 15:21
Piše:
Izvor: Tanjug (Video)

BEOGRAD: Predsednica kordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je da joj je drago da se nacrt Zakona o rodnoj ravnopravnosti sačuvao od toga da se vrati na početak i piše ponovo kako je to, kaže, tražilo Ministarstvo rada.

"Ono što nismo uspeli je da se nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti nađe na sednici vlade, zbog mišljenja ministarstva rada da postoje odrednjeni pproblemi, kako oni kažu u implementaciji zakona. Mislim da takvih probema nema, ali tu smo gde jesmo", rekla je Mihajlović.

Ona je objasnila da se zakoni definisu i usvajaju da podrže reforme u Srbiji i da je zakon o rodnoj ravnopravnosti pripreman tri godine.

"Zakon o rodnoj ravnopravnosti je krovni zakon i preduslov uopšte buducćeg održivog razvoja naše zemlje", kazala je Mihajlović.

On je rekla da kao ovlašćeni predlagač nacrta Zakona o rodnoj ravnopravnosti više neće slati na odbore i sednice u vladi.

"Ovaj nacrt predaću ministru rada i ministarstvu da onaj segment za koji oni smatraju da je problematičan, a to je kako oni kažu implementacija u primeni zakona, da taj deo zakona dorade i da nemamo više problema u implementaciji i da se zakon što pre nađe na sednici vlade", rekla je Mihajlović.

Kazala je da zakon ima društveni konsenzus te da veruje da Ministarstvu rada neće biti potrebno mnogo vremena i da će "problem u implementaciji" moći brzo da reše.

Na pitanje novinara kako komentariše izjavu premijerke Ane Brnabić da zakon neće biti primenjiv od prvog dana, te poređenje zakona sa automobilima BMW i "Fića", ministarka Mihajlović je rekla:

"Izjava predsednice vlade je pre svega politički mudra izjava, budući da zakon zaista ima društveni konsenzus i ima sva mišljenja, i mišljenje ministarstva rada da ima problema sa implementacijom", rekla je Mihajlović.

Ona je objašnjavajući poređenje premijerke, rekla da, ne samo da su žene u Srbiji "spremne da voze najbolji nemački auto nego je i Srbija spremna".

"I žene i muškarci. Spremni smo da imamo jedan moderan zakon o rodnoj ravnopravnosti koji ne dajue ništa više i ništa manje od jednakih uslova", kazala je Mihajlović.

Ona je kazala da nije čula koji su to problemi koji postoje u nacrtu zakona osim, kako je rekla formulacije "problemi u implementaciji" i rekla da se nada da zbog ove formulacije zakon neće "kasniti".

"Potpuno podržavam da ministar rada sedne i da sve što mogu da učine, da ako postoji taj problem u implementaciji, da se sve učini kako bi zakon bio kvalitetniji", rekla je Mihajlović i dodala da rok za donošenje zakona više ne zavisi od nje.

Mihajlović je kazala da ne veruje da će biti moguće uraditi suštinske promene u zakonu i rekla da ne vidi da postoje određeni sukobi između nje i Ministarstva rada.

Proverićemo da li su u "Ratko Mitrović" dobili plate

Zorana Mihajlović izjavila je danas da će njeno ministarstvo proveriti da li su se radnicima kompanije "Ratko Mitrović", koji su obustavili radove u Ruzveltovoj ulici u Beogradu, redovno uplaćivali porezi i doprinosi.

"Inspekcija rada mora da proveri da li su isplaćene plate. Ono što ovo ministarstvo može, je da se pogledaju ''bele'' i ''crne'' liste, da li se plaćaju porezi i doprinosi", poručila je ministarka Mihajlović na konferenciji za štampu.

Na sednici vlade se nije raspravljalo o Mladiću

Zorana Mihajlović izjavila je da se na sednici vlade nije raspravljalo o davanju garancija za puštanje iz Haga Ratka Mladića, ali je istakla da je potrebno povesti računa o svim našim građanima u tom sudu.

"Nismo raspravljali na sednici vlade, ali ja sam svakako da se za sve naše ljude, koji su se našli u Hagu, povede računa o garancijama, pogotovo kada se nalaze u zdravstvenom stanju u kom se nalazi Ratko Mladić", rekla je Mihajlović na konferenciji za štampu.

Mihajlović: Ženski sport zaslužuje pažnju

Ženski sport zaslužuje pažnju i naš prioritet će biti razvoj vrhunskog, ali i rekreativnog sporta kod devojčica i žena, poručila je predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.



Kako se navodi u saopštenju tog koordinacionog tela, Mihajlović se danas sastala sa bivšom selektorkom ženske košarkaške reprezentacije i osnivačem "Pokreta za žensku košarku" Marinom Maljković, sa kojom je razgovarala o unapređenju ženskog sporta.



Mihajlović je na sastanku istakla da srpske sportistkinje beleže izvanredne rezultate na međunarodnim takmičenjima, zbog čega predstavljaju uzore devojčicama i ženama u Srbiji.



„Uspesi naših sportistkinja rezultat su talenta, upornog rada i posvećenosti. Naša obaveza je da ih podržimo, ali i da ohrabrimo i motivišemo devojčice i žene da se bave sportom, jer samo ako smo fizički aktivne onda smo i zdrave“, rekla je Mihajlović.



Ona se zahvalila Marini Maljković što brine o ženskom sportu istakavši da će ona podržati svaku inicijativu koja za cilj ima uključivanje devojčica i žena u sport.



„Ženski sport zaslužuje pažnju i naš prioritet će biti razvoj vrhunskog, ali i rekreativnog sporta kod devojčica i žena“, izjavila je Mihajlović.



Marina Maljković se zahvalila potpredsednici Vlade na prilici da predstavi predlog kako da se ženski sport u Srbiji podigne, razvija i prati, a da se ostvare najbolji mogući rezultati.



„Uspeh koji smo postigli sa Pokretom za žensku košarku, želim da proširimo na sve sportove i da animiramo devojčice i žene da se bave sportom, ali i da podržimo naše vrhunske sportistkinje, jer medalje koje osvajaju pođednako su vredne kao i medalje kolega sportista“, izjavila je Maljković.

Autor:
Pošaljite komentar