broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Михајловић: Закон о родној равноправности не иде на почетак

11.09.2017. 13:21 15:21
Пише:
Извор: Танјуг (Видео)

БЕОГРАД: Председница кординационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић изјавила је да јој је драго да се нацрт Закона о родној равноправности сачувао од тога да се врати на почетак и пише поново како је то, каже, тражило Министарство рада.

"Оно што нисмо успели је да се нацрт закона о родној равноправности нађе на седници владе, због мишљења министарства рада да постоје одредњени pproblеmi, како они кажу у имплементацији закона. Мислим да таквих пробема нема, али ту смо где јесмо", рекла је Михајловић.

Она је објаснила да се закони дефинису и усвајају да подрже реформе у Србији и да је закон о родној равноправности припреман три године.

"Закон о родној равноправности је кровни закон и предуслов уопште будуцћег одрживог развоја наше земље", казала је Михајловић.

Он је рекла да као овлашћени предлагач нацрта Закона о родној равноправности више неће слати на одборе и седнице у влади.

"Овај нацрт предаћу министру рада и министарству да онај сегмент за који они сматрају да је проблематичан, а то је како они кажу имплементација у примени закона, да тај део закона дораде и да немамо више проблема у имплементацији и да се закон што пре нађе на седници владе", рекла је Михајловић.

Казала је да закон има друштвени консензус те да верује да Министарству рада неће бити потребно много времена и да ће "проблем у имплементацији" моћи брзо да реше.

На питање новинара како коментарише изјаву премијерке Ане Брнабић да закон неће бити примењив од првог дана, те поређење закона са аутомобилима BMW и "Фића", министарка Михајловић је рекла:

"Изјава председнице владе је пре свега политички мудра изјава, будући да закон заиста има друштвени консензус и има сва мишљења, и мишљење министарства рада да има проблема са имплементацијом", рекла је Михајловић.

Она је објашњавајући поређење премијерке, рекла да, не само да су жене у Србији "спремне да возе најбољи немачки ауто него је и Србија спремна".

"И жене и мушкарци. Спремни смо да имамо један модеран закон о родној равноправности који не дајуе ништа више и ништа мање од једнаких услова", казала је Михајловић.

Она је казала да није чула који су то проблеми који постоје у нацрту закона осим, како је рекла формулације "проблеми у имплементацији" и рекла да се нада да због ове формулације закон неће "каснити".

"Потпуно подржавам да министар рада седне и да све што могу да учине, да ако постоји тај проблем у имплементацији, да се све учини како би закон био квалитетнији", рекла је Михајловић и додала да рок за доношење закона више не зависи од ње.

Михајловић је казала да не верује да ће бити могуће урадити суштинске промене у закону и рекла да не види да постоје одређени сукоби између ње и Министарства рада.

Проверићемо да ли су у "Ратко Митровић" добили плате

Зорана Михајловић изјавила је данас да ће њено министарство проверити да ли су се радницима компаније "Ратко Митровић", који су обуставили радове у Рузвелтовој улици у Београду, редовно уплаћивали порези и доприноси.

"Инспекција рада мора да провери да ли су исплаћене плате. Оно што ово министарство може, је да се погледају ''беле'' и ''црне'' листе, да ли се плаћају порези и доприноси", поручила је министарка Михајловић на конференцији за штампу.

На седници владе се није расправљало о Младићу

Зорана Михајловић изјавила је да се на седници владе није расправљало о давању гаранција за пуштање из Хага Ратка Младића, али је истакла да је потребно повести рачуна о свим нашим грађанима у том суду.

"Нисмо расправљали на седници владе, али ја сам свакако да се за све наше људе, који су се нашли у Хагу, поведе рачуна о гаранцијама, поготово када се налазе у здравственом стању у ком се налази Ратко Младић", рекла је Михајловић на конференцији за штампу.

Михајловић: Женски спорт заслужује пажњу

Женски спорт заслужује пажњу и наш приоритет ће бити развој врхунског, али и рекреативног спорта код девојчица и жена, поручила је председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић.



Како се наводи у саопштењу тог координационог тела, Михајловић се данас састала са бившом селекторком женске кошаркашке репрезентације и оснивачем "Покрета за женску кошарку" Марином Маљковић, са којом је разговарала о унапређењу женског спорта.



Михајловић је на састанку истакла да српске спортисткиње бележе изванредне резултате на међународним такмичењима, због чега представљају узоре девојчицама и женама у Србији.



„Успеси наших спортисткиња резултат су талента, упорног рада и посвећености. Наша обавеза је да их подржимо, али и да охрабримо и мотивишемо девојчице и жене да се баве спортом, јер само ако смо физички активне онда смо и здраве“, рекла је Михајловић.



Она се захвалила Марини Маљковић што брине о женском спорту истакавши да ће она подржати сваку иницијативу која за циљ има укључивање девојчица и жена у спорт.



„Женски спорт заслужује пажњу и наш приоритет ће бити развој врхунског, али и рекреативног спорта код девојчица и жена“, изјавила је Михајловић.



Марина Маљковић се захвалила потпредседници Владе на прилици да представи предлог како да се женски спорт у Србији подигне, развија и прати, а да се остваре најбољи могући резултати.



„Успех који смо постигли са Покретом за женску кошарку, желим да проширимо на све спортове и да анимирамо девојчице и жене да се баве спортом, али и да подржимо наше врхунске спортисткиње, јер медаље које освајају пођеднако су вредне као и медаље колега спортиста“, изјавила је Маљковић.

Аутор:
Пошаљите коментар