Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Mali: Završene teške mere, sledi povećanje standarda

28.11.2019. 11:37 12:44
Piše:
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

BEOGRAD: Budžet za 2020. godinu koji je danas usvojen u Skupštini Srbije predstavlja prekretnicu u srpskoj ekonomiji i podrazumeva veće plate i penzije, dok su teške, ali hrabre mere fiskalne konsolidacije završene, rekao je danas ministar finansija Siniša Mali.

"Velika vest i važna vest za građane Srbije. Poslanici su usvojili Zakon o budžetu za 2020.godinu. Teške, ali hrabre mere su iza nas, a budžet za 2020.podrazumeva veće plate u javnom sektoru i veće penzije od 1.januara za 5,4 odsto. Takođe, imamo i velike investicije u našu javnu putnu i železničku infrastrukturu kao što je, između ostalog, Moravski kordior", rekao je Mali za Tanjug.

Mali je podsetio da je u prethodnih pet godina izgrađeno preko 320 kilometara auto-puteva, ističući da će se sa takvom politikom nastaviti i ubuduće.

"Imamo i nikada više novca i za ulaganja u zdravstvo, u prosvetu, u Fond za nauku. Imamo potpuno izbalansiran budžet koji je usmeren ka podizanju životnog standarda i ka ubrzanju ekonomskog rasta", naveo je Mali.

U tom smislu, kako kaže, ohrabruje podatak da je Srbija, po fleš proceni, imala stopu rasta od 4,7 odsto u trećem kvartalu ove godine., a da će za celu godinu biti 3,7, odnosno 3,8 odsto.

"Naša ekonomija raste sve brže, projektovali smo rast od 4 odsto za 2020.godinu u nadi da će biti još više. Više stope rasta za nas znače i bolju situaciju u budžetu, više prostora za penzije, za plate, za nove investicije, a sve to polako smanjuje stopu nezaposlenosti i podiže životni standard", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, u decembru se očekuje prosečna plata veća od 500 evra.

"Polako, ali sigurno idemo ka boljem životnom standardu. Srbija je na pravom i stabilnom putu ekonomskog razvoja", rekao je Mali.

Republički budžet je posle mnogo godina usvojen u novembru, mnogo pre krajnjeg roka i bio je jedina tačka na dnevnom redu parlamenta.

Set poreskih zakona, Mali najavljuje rasterećenje privrede

Skupština Srbije počela je danas novu sednicu na čijem je dnevnom redu set poreskih zakona koji je, prema rečima ministra finansije Siniše Malog, usmeren na rasterećenje privrede i smanjenje nezaposlenosti i povećanje plata.

Na dnevnom redu su, između ostalih, izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana, kao i izmene i dopune Zakona o obaveznom socijalnom osiguranju…

"To je set zakona koji ide uz budžet i usmeren je i na rasterećenje privrede. Idemo sa ukidanjem pojedinih poreza i doprinosa, sa povećanjem neoporezivog dela na zarade kako bismo smanjili trošak zarada. To je obećanje koje smo dali prošle godine", rekao je Mali za Tanjug.

On je objasnio da je opterećenje na zarade prošle godine bilo 63 odsto, da je danas 62 odsto, a da će, kada se zakon usvoji u skupštini, biti 61 odsto, navodeći da se iz godine u godine smanjuje poresko opterećenje na zarade kako bi se podstaklo novo zapošljavanje.

Kako kaže, trošak za državu je 13,1 milijarda dinara, odnosno država se odriče tih sredstava kako bi više ostalo privredi za povećanje plate zaposlenima, za nova zapošljavanja i nove investicije.

"To je strategija od koje nećemo odustati u budućnosti", rekao je ministar.

Navodeći da set zakona sadrži podsticaje za novo zapošljavanje, Mali se ukazao na podatke koji govore da je od 2012. godine do 2019. godine zaposleno novih 620.000 ljudi.

"Raste nam zaposlenost i upravo ti poreski podsticaju koji podrazumevaju 70 odsto oslobađanje od poreza i doprinosa na plate za prvu godinu, zatim za drugu treću i tako dalje treba da podstakne zapošljavanje i mladih i svih građana Srbije", rekao je Mali.

Na dnevnom redu skupštine su i izmene i dopune Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, izmene i dopune Zakona o porezu na imovinu, izmene i dopune Zakona o porezu na dobit pravnih lica…

Autor:
Pošaljite komentar
Skupština Srbije usvojila budžet za 2020. godinu

Skupština Srbije usvojila budžet za 2020. godinu

28.11.2019. 09:41 09:44