Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Đurić oslobođen, kosovska policija šok bombama na Srbe (Foto, video)

26.03.2018. 17:33 19:45
Piše:
Izvor: FoNet

KOSOVSKA MITROVICA: Direktor Kancelarije Vlade Srbije Marko Đurić oslobođen je i upićen na prelaz Merdare nakon što je saslušan pred sudijom za prekršaje u Prištini. Podsetimo, interventna jedinica kosovske policije je oko 17.30 privela Marka Đurića, a u Kosovskoj Mitrovici su se oglasile sirene za uzbunu .


Kosovska policija bacila je šok bombe ispred zgrade u kojoj su Đurić i Nikola Selaković, kako bi uklonili Srbe koji su im onemogućili pristup sali u kjojoj su srpski zvaničnici.

Prethodno su pripadnici kosovske policije došli pred mitrovački dvor u pokušaju da privedu Đurića i Selakovića, ali im Srbi okupljeni ispred nisu dozvolili da uđu.


Srbi u Rudaru blokirali magistralni put

U mestu Rudare, između Zvečana i Kosovske Mitrovice, Srbi su, posle privođenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, postavili dva kamiona, i tako blokirali magistralni put.



Iz Mitrovice se čuju sirene, a građani se okupljaju na improvizovanoj barikadi.



Na istom mestu Srbi su digli barikade i pre šest godina, kada su sprečili upad specijalnih jedinica na sever Kosova.


Zajedno sa Đurićem uhapšen je i njegov saradnik Željko Jović, koji je povređen u pokušaju da se odupre privođenju, javlja Tanjugov izveštač sa lica mesta.

Nije zasad poznato šta je sa Nikolom Selakovićem.

Đurić je uhapšen u sali u kojoj je upravo bio počeo razgovor u okviru unutrašnjeg dijaloga o KiM. Kako su građani Mitrovice pokušali da spreče ulaz u zgradu, kosovska policija bacila je šok bombe. Nakon toga su ušli i odveli Đurića.

Kako javlja dopisinik RTS-a, nastala je sveopšta gužva, a pripadnici kosovske policije nisu nikoga štedeli. U nastojanju da dođu do Đurića, policajci su napali i snimatelja RTS-a.

Marka Đurića su ugurali u blindirana kola i odvezli ga u pravcu Prištine, potvrđeno da je priveden u prostorije KPS u Prištini

Marko Đurić i Nikola Selaković stigli su danas popodne, nešto pre 17.00 sati, u Kosovsku Mitrovicu kako bi učestvovali u razgovoru u okviru unutrašnjeg dijaloga, a Đurić je poručio da su došli kako bi Srbima preneli poruku da KiM i sever KiM nikada neće biti deo samoproglašenog Kosova ili velike Albanije. 


Đurić s lisicama na rukama u prostorijama KPS 

Đurića je kosovska policija privela u policijsku stanicu u centru Prištine. Đurić je u policijsku stanicu priveden sa lisicama na rukama, snimak privođenja je prenela kosovska televizija. 



Očekuje se da će protiv Đurića biti pokrenuta redovna procedura. Đrić bi najpre trebalo da da izjavu. 




Ranije je iz Prištine bilo saopšteno da im je zabranjen ulazak na teritoriju Kosova i Metohije, zbog izjava kojima unose nestabilnost u stiuaciju na severu pokrajine.



Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na tu vest prošle sedmice rekao da će Đurić i Selaković svakako biti u Mitrovici, kao što je planirano. 



Njih dvojicu ispred Mitrovačkog dvora je dočekao gradonačelnik Goran Rakić.

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost sazvana je za večeras u 19.30

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da su on i Selaković danas došli u Kosovsku Mitrovicu da sa Srbima sa KiM razgovraju o udućnosti južne pokrajine i poručio da bez njih nema rešenja za KiM. 



"Došli smo kao što smo obećali i dogovorili pre nekoliko dana. Došli smo da vam prenesemo poruku da KiM i sever KiM nikada neće biti deo samoproglašenog Kosova ili velike Albanije", rekao je Đurić.

Pacoli: Posete se najave 72 sata pre

Zamenik kosovskog premijera i ministar spoljnih poslova, Bedžet Pacoli, izjavio je danas u Prištini, pre hapšenja Marka Đurića, da su srpski zvaničnici dužni da dolazak na Kosovo najave 72 sata ranije. 



"Imali smo zahtev za dolazak nekih srpskih ministara na Kosovo. Prema sporazumu koji je postignut u Briselu, bilo koji dolazak političkih ličnosti na Kosovu treba da bude predmet prethodnih informacija i dozvola koje treba dobiti iz kosovskih krugova. To je bilateralno pitanje koje nismo nametali, već smo razgovarali u Briselu i složili se. Mi postupamo prema ovom sporazumu ", rekao je Pacoli.



Govoreći o šefu Kancelarije za KiM Marku Đuriću, Pacoli je rekao da njegove izjave "podstiču mržnju i ogorčenje među albanskim stanovništvom i da ne može da uđe na Kosovo kad mu je volja i bez dozvole kosovskih vlasti".

Kocijančić: Poštovati dogovor o posetama

Obe strane moraju da poštuju dogovor u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine o posetama zvaničnika, izjavila je portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančić, prenela je RTK2.

Neslaganja u vezi dogovora moraju biti rešavana kroz dijalog, a ne bilo kakvom eskalacijom, izjavila je Kocijančić.

Ona je naglasila da su obe strane potvrdile posvećenost dijalogu prilikom susreta predsednika Kosova i Srbije u Briselu i poručila da sva pitanja od obostranog interesa treba rešavati u okviru dijaloga i u duhu kontinuirane normalizacije odnosa.  

Dnevnik, agencije

 

Autor:
Pošaljite komentar
Đuriću i Selakoviću zabranjena poseta Kosovu

Đuriću i Selakoviću zabranjena poseta Kosovu

23.03.2018. 18:35 18:37