Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

INTERVJU MAJA GOJKOVIĆ ZA "DNEVNIK" Sto kapitalnih projekata ove godine

01.07.2023. 10:08 10:29
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

Pot­pred­sed­ni­ca vla­de i mi­ni­star­ka kul­tu­re Ma­ja Goj­ko­vić u po­ne­de­ljak će se sa­sta­ti sa sve­šten­stvom ma­na­sti­ra Hi­lan­dar, ka­ko bi se uve­ri­la ka­ko na­pre­du­ju ra­do­vi, ali i ko­je su još po­tre­be i pro­ble­mi ko­je tre­ba re­ši­ti za do­bro­bit ovog iz­u­zet­nog ku­tur­nog na­sle­đa.

Sa po­no­som is­ti­če da je pr­va pred­sed­ni­ca Ko­mi­si­je za Hi­lan­dar, ko­ja je us­po­sta­vlje­na po­seb­nim za­ko­nom usvo­je­nim pre dve go­di­ne na in­ci­ja­ti­vu pred­sed­ni­ka Sr­bi­je Alek­san­dra Vu­či­ća. Sa­sta­nak, ko­ji se od­vi­ja jed­nom go­di­šnje, bi­će odr­žan u ma­na­sti­ru Ka­ko­vo, bli­zu lu­ke Ura­no­po­lis oda­kle po­la­ze tra­jek­ti za Sve­tu Go­ru. U raz­go­vo­ru za „Dnev­nik” is­ti­če da ni­je u pi­ta­nju sa­mo ob­no­va sve­ga što je uni­šte­no  u ve­li­kom po­ža­ru, ko­ja je prak­tič­no za­vr­še­na, već da će bi­ti re­či i o ob­no­vi i adap­ta­ci­ji či­ta­ve in­fra­struk­tu­re na Hi­lan­da­ru. 

- Va­žno je da je dr­ža­va za­ko­nom obez­be­di­la stal­nu bri­gu o Hi­lan­da­ru i vi­še ne mo­gu bi­ti do­ve­de­na  u pi­ta­nje ve­li­ka go­di­šnja ula­ga­nja za po­tre­be odr­ža­va­nja ovog kul­tur­nog do­bra, od iz­u­zet­nog zna­ča­ja za na­šu dr­ža­vu - na­gla­ša­va Goj­ko­vić, u su­sret od­la­sku čla­no­va Ko­mi­si­je u jed­no od naj­zna­čaj­ni­jih du­hov­nih i kul­tur­nih sre­di­šta srp­skog na­ro­da.

Ka­ko na­pre­du­ju pro­jek­ti ve­za­ni za ob­no­vu Srem­skih Kar­lo­va­ca, da li ste za­do­volj­ni do­sa­da­šnjim tem­pom?

- Na in­ci­ja­ti­vu pred­sed­ni­ka Po­kra­jin­ske vla­de Igo­ra Mi­ro­vi­ća do­net je za­kon o po­seb­noj bri­zi i raz­vo­ju Srem­skih Kar­lo­va­ca. Mi­slim da su tu Po­kra­jin­ska vla­da i Mi­ni­star­stvo kul­tu­re naj­ak­tiv­ni­ji, a raz­mi­šlja­mo o još ne­koj for­mi, po­seb­nom te­lu ko­je bi se ba­vi­lo pre sve­ga spro­vo­đe­njem pro­je­ka­ta i do­brih ide­ja ko­je ima­mo. Ka­da da­nas ode­te u Srem­ske Kar­lov­ce vi­di­te ko­li­ko je ulo­že­no tru­da, na­po­ra i sred­sta­va da bi se re­no­vi­ra­le fa­sa­de ko­je se na­la­ze u cen­tral­nom, mo­žda i naj­lep­šem de­lu op­šti­ne, ko­ji pri­vla­či broj­ne do­ma­će i stra­ne tu­ri­ste. Pro­gra­mom za 2023. smo opre­de­li­li ve­li­ka sred­stva, pa se na­dam da će Srem­ski Kar­lov­ci usko­ro spro­ve­sti jav­nu na­bav­ku za idej­no re­še­nje i pro­je­kat za ve­li­ki mul­ti­funk­ci­o­nal­ni dom kul­tu­re. Sa­da sve za­vi­si od ve­šti­ne i vi­spre­no­sti, na­rav­no  uz na­šu po­moć, op­štin­ske vla­sti da do­bi­je­mo za ne­kih po­la go­di­ne to idej­no re­še­nje, da ga pri­ka­že­mo gra­đa­ni­ma i da idu­će go­di­ne kre­ne­mo u iz­grad­nju. Na­ja­vlje­no je i da će bi­sta po­sve­će­na aka­de­mi­ku De­ja­nu Me­da­ko­vi­ću, što je ta­ko­đe fi­nan­si­ra­lo Mi­ni­star­stvo kul­tu­re, bi­ti po­sta­vlje­na u Srem­skih Kar­lov­ci­ma, 7. ju­la. Če­ka­mo po­ziv or­ga­ni­za­ci­o­nog od­bo­ra i sa za­dovljstvom će­mo je ot­kri­ti.


Je­din­stve­no uz Mi­lo­ša Vu­če­vi­ća

SNS je do­bi­la no­vog pred­sed­ni­ka, da li je en­tu­zi­ja­zam u stran­ci ostao isti i šta mi­sli­te o Vu­či­će­voj ide­ji da se for­mi­ra Po­kret za na­rod i dr­ža­vu?

- Pot­pu­no smo je­din­stve­ni i pri­hva­ti­li smo na jed­no­gla­sno na skup­šti­ni stran­ke pred­log sa­da već biv­šeg li­de­ra SNS, a pred­sed­ni­ka dr­ža­ve Alek­san­dra Vu­či­ća da no­vi pred­sed­nik par­ti­je bu­de Mi­loš Vu­če­vić. Na­sta­vlja­mo da ra­di­mo kao je­dan tim, ube­đe­ni da smo oprav­da­li po­ve­re­nje gra­đa­na ko­je su nam da­li na iz­bo­ri­ma, da spro­vo­di­mo po­li­ti­ku na­pret­ka u svim obla­sti­ma. Ne­ka­da smo bi­li na­rod ko­ji je ve­ro­vao is­klju­či­vo u uspe­he na­ših spor­ti­sta, a da­nas smo sve­do­ci da Sr­bi­ja jed­na­ko sla­vi po­be­de u eko­no­mi­ji, umet­no­sti. Po­sled­nja ve­li­ka po­be­da ko­ju smo svi pro­sla­vi­li i po­ru­ke če­sti­ta­nja išle su sva­ko­me od nas je ve­li­ka po­be­da na­še dr­ža­ve što smo do­bi­li Eks­po 2027. Uz po­li­ti­ku ko­ju spro­vo­di pred­sed­nik dr­ža­ve i Vla­da Sr­bi­je po­sta­li smo ze­mlja po­bed­ni­ka na svim po­lji­ma. Oče­ku­jem da SNS na­sta­vi još sna­žni­je sa no­vom ener­gi­jom, a Vu­čić je sam re­kao da osta­je u stran­ci, ko­ja je iz­bor nje­go­vog ži­vo­ta i on da­je ve­li­ki za­ma­jac da­ljem ra­du. U ovim vre­me­ni­ma iza­zo­va pred ko­ji­ma se na­la­zi­mo, ne sa­mo u Sr­bi­ji, već i u re­gi­o­nu, Po­kret za na­rod i dr­ža­vu je jed­na po­li­tič­ka neo­p­hod­nost. To je ide­ja uje­di­nje­nja i slo­ge lju­di, za­jed­nič­ke ener­gi­je da Sr­bi­ja na­sta­vi da po­be­đu­je na svim po­lji­ma i SNS će bi­ti deo i te pri­če. 


Ove go­di­ne va­še mi­ni­star­stvo re­a­li­zo­va­lo je niz zna­čaj­nih, no­vih pro­je­ka­ta, šta je osta­lo još da se od­ra­di do kra­ja 2023.go­di­ne ? 

- Glav­na po­li­ti­ka min­star­stva kul­tu­re je ona ko­ja pra­ti smer­ni­ce de­lo­va­nja Vla­de Sr­bi­je, a to je sva­ka­ko su­štin­ska de­cen­tra­li­za­ci­ja, pa kao što se pra­ve do­bri pu­te­vi, bol­ni­ce, rav­no­mer­no ras­po­re­đu­je in­ve­sti­ra­nje i iz­grad­nja fa­bri­ka ta­ko i mi ula­že­mo u in­fra­struk­tu­re pro­jek­te, na­me­nje­ne kul­tu­ri. Je­dan od naj­va­žni­jih pro­je­ka­ta zo­ve se „Gra­do­vi u fo­ku­su”, a reč je o kon­kur­su ko­ji se ras­pi­su­je re­dov­no od 2016. U  po­sled­nje tri go­di­ne od ka­da sam mi­ni­star­ka kul­tu­re znat­no vi­še sred­sta­va se ula­že, go­di­šnje 350 mi­li­o­na di­na­ra. Do sa­da je  po­dig­nu­to, adap­ti­ra­no, re­kon­stru­i­sa­no 78 no­vih obje­ka­ta is­klju­či­vo na­me­nje­nih kul­tu­ri. To su mul­ti­funk­ci­o­nal­ni kul­tur­ni cen­tri, ne­ka­da­šnji do­mo­vi kul­tu­re ko­ji su se na­la­zi­li u očaj­nom sta­nju, po­što se od do­ba biv­še Ju­go­sla­vi­je ka­da su se gra­di­li, to sve ob­ru­ši­lo. Ove go­di­ne iz­dvo­je­no  je no­vih 350 mi­li­o­na di­na­ra za 33 gra­da i op­šti­ne u Sr­bi­ji, pa će­mo na kra­ju go­di­ne mo­ći da se po­hva­li­mo sa 100 ka­pi­tal­nih pro­je­ka­ta u kul­tu­ri, što je im­po­zan­tan broj na­kon ve­li­kog za­sto­ja u in­fra­struk­tur­nim ula­ga­nji­ma u pret­hod­nim de­ce­ni­ja­ma. Sa te­ri­to­ri­je APV, ove go­di­ne sred­stva da ob­no­ve i re­kon­stru­i­šu objek­ti kul­tu­re u okvi­ru ovog pro­gra­ma do­bi­li su Ka­nji­ža, Ki­kin­da, In­đi­ja, Ru­ma, Vr­bas i Srem­ski Kar­lov­ci.

Da li će va­še mi­ni­star­stvo ima­ti ulo­gu u pri­pre­ma­ma za Eks­po 2027?

- Bi­li smo u rad­nom ti­mu ko­ji je iz­vo­je­vao ovu ve­li­čan­stve­nu po­be­du i da­li svoj do­pri­nos, jer ži­ri ko­ji je od­lu­či­vao bo­ra­vio je u Be­o­gra­du i ob­li­la­zio usta­no­ve kul­tu­re. Bi­li smo i u Pa­ri­zu ka­da se pred­sta­vljao naš tim i na­ša po­be­da je još ve­ća i ve­li­čan­stve­ni­ja jer je kon­ku­ren­ci­ja bi­la oštra i ve­o­ma do­bro pri­pre­mlje­na. Ta­ko da smo mi ne­ras­ki­di­vi deo ti­ma ko­ji će pri­pre­ma­ti Be­o­grad za Eks­po 2027. To je za­i­sta ve­li­ka sa­jam­ska pri­pred­ba na ko­joj će uče­stvo­va­tio ceo svet i tre­ba pri­ka­za­ti sve po­ten­ci­ja­le i eko­nom­ske, na­uč­ne, ino­va­tiv­ne, kul­tur­ne, tu­ri­stič­ke. Po­u­če­ni is­ku­stvom iz ve­li­kog Eks­pa u Du­ba­i­ju, pa­vi­ljo­ni­ma ko­je sam u ve­li­koj me­ri ob­i­šla, sve ze­mlje sve­ta su obra­ti­le ve­li­ku pa­žnju na seg­ment kul­tu­re. Za­to će bi­ti po­treb­no pri­pre­mi­ti usta­no­ve kul­tu­re za pred­sta­vlja­nje Be­o­gra­da i Sr­bi­je u naj­bo­ljem mo­gu­ćem sve­tlu, jer onaj uti­sak ko­ji se ta­da po­ne­se ne mo­že bi­ti za­me­njen ni sa čim. 


Žen­ski i de­či­ji mu­zej po uzo­ru na svet

- Po­čet­kom ove go­di­ne osno­va­no je ne­što no­vo - Žen­ski mu­zej, ko­ji je sa­da u okvi­ru Mu­ze­ja Ju­go­sla­vi­je, ali smo na­šli obje­kat ko­ji će pot­pu­no za­do­vo­lji­ti na­me­nu. Hva­ta­mo ko­rak sa sve­tom i že­li­mo da is­tak­ne­mo ulo­gu že­na u raz­vo­ju na­še kul­tu­re. Ka­da bi­ste uze­li ne­ki udž­be­nik isto­ri­je umet­no­sti i pro­ba­li da is­trg­ne­te stra­ni­ce o že­na­ma ko­je su bi­le zna­me­ni­te, ili osta­vi­le tra­ga u ovoj obla­sti, vi­de­li bi­ste da bi knji­ga bi­la znat­no  ošte­će­na. Za­to po­seb­nu pa­žnju tre­ba po­sve­ti­ti žen­skom stva­ra­la­štvu.  U že­lji da pri­bli­ži­mo kul­tu­ru naj­mla­đi­ma pro­na­šli smo pro­stor za iz­grad­nju de­či­jeg mu­ze­ja. To je pro­je­kat  ko­ji se sa­da za­vr­ša­va ima in­ter­ak­ti­vi pri­stu­pa. U jed­noj evrop­skoj dr­ža­vi, ko­ja nam je uzor, po­sto­ji či­tav kvart mu­ze­ja, a naj­po­se­će­ni­ji  im je upra­vo mu­zej za de­cu, jer je na­pra­vljen do­bar spoj kul­tu­re i obra­zo­va­nja, pa su sve ško­le oba­ve­zne da ga jed­nom go­di­šnje po­se­te. To­me i mi te­ži­mo a ima pro­sto­ra da se na­pra­vi jed­na sce­na ko­ja bi za­do­vo­lji­la po­tre­be ne sa­mo naj­mla­đih, ne­go i ti­nej­dže­ra. Po­treb­no je i kod nas na­pra­vi­ti čvr­šću ve­zu kul­tu­re i obra­zo­va­nja, mi­slim da je to ne­ras­ki­di­vo- is­ti­če Ma­ja Goj­ko­vić. 


Ugo­sti­li ste mno­ge ho­li­vud­ske zve­zde, ko­je su po­hval­no go­vo­ri­le o Sr­bi­ji, dok sa dru­ge stra­ne deo na­šeg glu­mi­šta že­sto­ko kri­ti­ku­je vlast. Po­zva­li ste na raz­go­vor, ali ne na uli­ci, da li se ne­ko oda­zvao?

- Sva­ko ima pra­vo na svo­je mi­šlje­nje, na stav i od­nos pre­ma vla­sti i tu za­i­sta ni­ko ni­ko­me ne­ma šta da za­me­ri. Ali sma­tram da uli­ca ne do­no­si ni­ka­kva re­še­nja i ni­ka­da ni­ko­me ni­je ni­šta do­bro do­ne­la. Na uli­ci od ve­li­kih pa­ro­la i uvre­da ko­je se iz­no­se na ra­čun svih nas iz vla­de, ko­ju su gra­đa­ni iza­bra­li le­gal­no i le­gi­tim­no na iz­bo­ri­ma, ne mo­že mno­go da se ču­je, ni­ti mo­že do­ći do di­ja­lo­ga. Za­to sam vi­še pu­ta po­zva­la sve lju­de ko­ji se ba­ve kul­tu­rom u ovoj dr­ža­vi da do­đu u mi­ni­star­stvo na jed­nak na­čin kao što su do­la­zi­li do pre ne­ki dan ili ne­de­lju i da raz­go­va­ra­mo o svim pi­ta­nji­ma i pro­ble­mi­ma, ko­ji su ve­za­ni za funk­ci­o­ni­sa­nje usta­no­va kul­tu­re. Pred­stav­ni­ci Aso­ci­ja­ci­je ne­za­vi­sne kul­tur­ne sce­ne su do­šli, raz­go­va­ra­li smo, tra­ži­li su da im pi­sme­no od­go­vo­ri­mo na nji­ho­ve pred­lo­ge i pri­med­be što smo mi i uči­ni­li. Isti­ne ra­di, oni su i pre na­ših od­go­vo­ra po­no­vo ima­li skup gde su se uvre­dlji­vo obra­ća­li na ra­čun mi­ni­stra kul­tu­re, ali sto lju­di, sto ću­di, bit­no je da je do ne­kog di­ja­lo­ga do­šlo. Po­zi­vam i osta­le, sva­ko­dnev­no se ne­ko obra­ća mi­ni­star­stvu, tra­ži sa­stan­ke tru­di­mo se da udo­vo­lji­mo svi­ma. Ju­če smo, na pri­mer, raz­go­va­ra­li sa svim de­ka­ni­ma umet­nič­kih fa­kul­te­ta o pro­ble­mi­ma na ko­je nji­ho­ve usta­no­ve na­i­la­ze. Sva­ko ko ima do­bru na­me­ru i že­li su­štin­ski di­ja­log do­bro­do­šao je. Bi­la sam pred­met na­pa­da sa­mo za­to što sam u jed­nom tre­nut­ku ra­di isti­ni­tog in­for­mi­sa­nja iz­ne­la po­dat­ke ko­li­ko vla­da dr­ža­va ula­že u film­sku in­du­stri­ju, za po­moć film­skim rad­ni­ci­ma. Do 2012. go­di­ne sred­stva Film­skom cen­tru Sr­bi­je su bi­la mar­gi­nal­na u od­no­su na da­na­šnjih mi­li­jar­du i tri­sta mi­li­o­na, ili mi­li­jar­du i osam­sto ko­li­ko se iz­dva­ja za pod­sti­ca­je film­skoj i audi­o­vi­zu­el­noj umet­no­sti. Ne vi­dim šta je pro­ble­ma­tič­no da gra­đa­ni zna­ju ko­li­ko kroz buyet po­ma­žu film­sku umet­nost. A ja sam zbog iz­no­še­nja isti­ne do­bi­la i tu­žbu.

Ka­ko ko­men­ta­ri­še­te zah­tev de­la opo­zi­ci­je da se for­mi­ra pre­la­zna vla­da?

- Skup­šti­na je me­sto gde tre­ba da se de­ba­tu­je o ra­du vla­de. Na­rav­no po­želj­no je da to bu­de bez uvre­da, eti­ke­ti­ra­nja, već sa ar­gu­met­ni­ma šta ni­je do­bro u ra­du ne­kog mi­ni­stra, ali i da se smog­ne sna­ge i da se ka­že šta je do­bro i šta je znat­no bo­lje i dru­ga­či­je u od­no­su na pe­ri­od do 2012. Ali pred­log da se na­pra­vi ne­ka­kva pre­la­zna vla­da ni u jed­nom de­mo­krat­skom dru­štvu ni­je do­bro­do­šao i ni­je pri­hva­tljiv. Vlast se u sva­koj de­mo­kra­ta­skoj dr­ža­vi me­nja is­klju­či­vo na iz­bo­ri­ma. Ako ne­ko tvr­di da ima ve­li­ku po­dr­šku gra­đa­na i bo­lju po­li­ti­ku od one ko­ju vo­di Vla­da Sr­bi­je, SNS i pred­sed­nik Alek­san­dar Vu­čić tre­ba da iza­đe na iz­bo­re na svim ni­vo­i­ma. Sva­ka­ko nam usko­ro sle­de re­dov­ni iz­bo­ri za lo­kal­ni i po­kra­jin­ski ni­vo vla­sti, a mi smo sprem­ni da iza­đe­mo na iz­bo­re i na re­pu­blič­kom ni­vou. A do­ći na vlast pu­tem uli­ce, ne­ke lo­še fil­mo­ve ne vo­lim da gle­dam po­no­vo, o ne­ka­kvim iz­nu­đe­nim vla­da­ma pri­vre­me­nim, po­vre­me­nim gde su spo­je­ne ba­be i ža­be. Mi ima­mo le­gal­nu i le­gi­tim­no iza­bra­nu vla­du, a sle­de­ću mo­že­mo da do­bi­je­mo sa­mo na­kon iz­bo­ra. Dra­ža­va je sta­bil­na sa­mo kad ima vla­du iza­bra­nu od stra­ne gra­đa­na Sr­bi­je. 

Sve­tla­na Stan­ko­vić 

Autor:
Pošaljite komentar