Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

INTERVJU Ištvan Pastor: Nijednom nisam bio doveden pred svršen čin

28.05.2017. 08:22 08:26
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, koji je i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, nakon nedavnog susreta s premijerom i izabranim predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u intervjuu za „Dnevnik” kaže da na tom susretu nije bilo reči ni o tome ko će biti novi premijer niti o tome da li će biti rekonstrukcija Republičke vlade.

Pastor navodi da je bilo reči o značajnim operativnim pitanjima, za koje je zamolio predsednika Vučića da odvoji malo vremena. Ocenjujući prvu godinu mandata Skupštine Vojvodine i Pokrajinske vlade, koja ističe početkom i sredinom juna, Pastor kaže da su odnosi s vladom Igora Mirovića bili harmonični i da za tu godinu kao predsednik parlamenta nije nikad bio doveden pred svršen čin.

Kako biste ocenili taj period?

– Mislim da je taj period po nizu stvari bio drugačiji od prethodnih godina, a po nizu stvari je bio sličan. Bio je sličan po tome da smo posle izbora uspeli zajedno da sačuvamo ugled Skupštine Vojvodine, standarde u diskusiji, u međusobnom obraćanju u javnom govoru, po kojem je Skupština bila prepoznatljiva u poslednjih nekoliko godina. Mislim da je dobro što se uspelo u tome, a to nije zasluga predsednika, ili samo predsednika Skupštine, nego svih nas. To ne znači da nije bilo žustrih rasprava, ali nije se nikada iskakalo iz okvira koji je dozvoljen u parlamentarnoj demokratiji, barem kako mi to doživljavamo. Između Skupštine i Pokrajinske vlade postoji harmonična saradnja i u ovu godinu dana nijednom nisam bio doveden pred svršen čin, što se znalo dešavati u prethodnom mandatu. Sve sednice planiramo normalno, i što se tiče rokova, i što se tiče dostavljanja inicijative poslanicima. U oceni svakako moram reći da smo relativno brzo usaglasili ustrojstvo i uprave, i institucija, i programa s onim što je u svom ekspozeu najavio kandidat za predsednika Pokrajinske vlade. Tako da sam u suštini zadovoljan proteklom godinom. Mislim da se dobilo na poletu, na čvrstini, na inicijativnosti na strani vlade, i to se ogleda i kroz ovih 12 sednica koje smo održali.   

S premijerom Vučićem razgovarao sam o nekim potencijalnim investicijama u Vojvodini

Koja su to važna pitanja zbog kojih ste tražili susret s premijerom Vučićem?

– Kao što se iz onog šturog saopštenja koje smo poslali medijima moglo videti, razgovarali smo o obeležavanju godišnjice Senćanske bitke. To nije senćanska priča, nego je pre svega istorijska, civilizacijska priča. Kao predsednih Saveza vojvođanskih Mađara ja sam zamolio gospodina Vučića da kao izabrani predsednik republike bude pokrovitelj obeležavanja te godišnjice. Izneo sam mu ideju da bi i neki drugi trebalo da budu pokrovitelji tog događaja: predsednik Republike Mađarske i predsednik Republike Turske. Premijer i izabrani predsednik je prihvatio tu inicijativu.


Polaganje prijemnog na mađarskom jeziku

Kako komentarišete sudsku odluku koja ne ide u prilog polaganju prijemnog ispita na mađarskom jeziku na Pravnom fakultetu?

– Ta sudska odluka je prvostepena i njeno obrazloženje još ne znamo, ali verovatno će na nju biti uložena žalba. Za mene su potpuno sigurne dve stvari. Jedna je da, ako na svim fakultetima Novosadskog univerziteta prijemni može da se polaže na jeziku na kojem je učenik učio u srednjoj školi, ne vidim zašto to na Pravnom fakultetu ne može. Ako je to moguće na matematici, fizici i na Fakultetu tehničkih nauka, na Medicinskom i svim ostalim fakultetima, zašto nije moguće na Pravnom? Dok se to ne reši, učenici će morati polagati prijemni kako se organizuje, dakle na srpskom.


Šta bi te države finansirale?

– Turska će finansirati projekat otvaranje memorijalnog centra na samoj obali Tise, Mađarska postavku u tornju Gradske kuće u Senti, a država Srbija će finansirati ili delimično finansirati radove na rekonstrukciji gradskog trga na kojem bi trebalo da bude postavljena bista Eugena Savojskog. Osim toga, razgovarali smo i o problemu grejanja u Senti, jer ona već niz godina kuburi s javnim grejanjem. Postrojenje koje je obezbeđivalo paru za korisnike centralnog grejanja je u šećerani koja je privatizovana, a problem je i to što je tehnički zastarelo. Otvaranje nove toplotne stanice ili novog postrojenja za grejanje je pozamašna investicija, oko 3,5 miliona evra. Senćanski buyet tih para nema.

Šta ste se dogovorili u vezi s postrojenjem?

– U utorak predsednik opštine Senta sa svojom ekipom ide u Vladu Srbije da se sagledaju svi aspekti i mogućnosti za iznalaženje novca da bi se taj problem rešio i Senćani s većom sigurnošću dočekali grejnu sezonu. Osim toga smo razgovarali i o nekim potencijalnim investicijama u Vojvodini. Do tog saznanja sam došao tako što su me ti potencijalni investitori potražili i obavili smo razgovore. Ja sam to preneo predsedniku Vlade Srbije, moleći da, s obzirom na to da se radi o investicijama za otvaranje pozamašnog broja radnih mesta, sagleda mogućnost da li srpska država može podržati te investicije, i na koji način.

Između Skupštine i Pokrajinske vlade postoji harmonična saradnja. Sve sednice planiramo normalno, i što se tiče rokova i dostavljanja inicijative poslanicima

O kojim investicijama se radi?

– Radi se o novom proizvodnom pogonu u Bečeju iz oblasti automobilske industrije, koji bi zaposlio između 300 i 400 ljudi, i o fabrici koja bi bila otvorena  u opštini Inđija, a bavila bi se opremom za telekomunikacije. Nadam se da će te investicije doživeti istu sudbinu kao i druge velike investicije u Srbiji i da će država iz odgovarajućih izvora na bazi stvaranja novih radnih mesta podržati te investicije. Takvo obećanje sam dobio od predsednika Vučića. Razgovarali smo i o Paliću, za koji postoji master-plan na osnovu kojeg bi se planski i organizovano mogli pristupiti razvoju Palića. Prvi korak je izgradnja velikog hotelskog kompleksa i spa centra na ukupnoj površini od devet hektara. Ta investicija je vredna oko 30 miliona evra. Kompletna priprema za objavljivanje međunarodnog tendera je praktično urađena i molio sam premijera da učinimo zajednički napor da se taj tender u dogledno vreme objavi i da se odabere budući investitor da bi tokom naredne godine započela izgradnja tog kapaciteta, koja je značajna ne samo za Palić nego i za čitav region.

Eržebet Marjanov

 

 



 

 

 

Autor:
Pošaljite komentar
Pastor: Kineski privrednici osnovali dve ozbiljne asocijacije

Pastor: Kineski privrednici osnovali dve ozbiljne asocijacije

23.05.2017. 17:54 17:55
Vučić i Pastor o investicijama u Vojvodini 

Vučić i Pastor o investicijama u Vojvodini 

19.05.2017. 10:12 10:21
Pastor: Jačanje privrednih veza imeđu Srbije i Mađarske

Pastor: Jačanje privrednih veza imeđu Srbije i Mađarske

18.05.2017. 14:54 15:02