Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

IGOR MIROVIĆ EKSKLUZIVNO ZA "DNEVNIK" Veliki projekat za očuvanje starog duha Sremskih Karlovaca

21.06.2023. 10:43 11:02
Piše:
Izvor: Đ. Radivojević

U nameri da sačuva stari duh Sremskih Karlovaca Pokrajinska vlada pokrenuće, ukoliko se pokrajinski poslanici na sutrašnjoj sednici na kojoj će se razmatrati izmene i dopune buyeta AP Vojvodine, saglase sa tim predlogom, projekat sveobuhvatnog uređenja Sremskih Karlovaca po uzoru na Almaški kraj.

 Kako kaže za „Dnevnik“ predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, u pitanju je projekat u čijoj izradi će učestovati više od desetine arhitekata, projektanata i inženjera iz različitih oblasti, a odnosiće se na centar Sremskih Karlovaca.

- Prvi put ćemo izdvojiti novac da bismo u narednih godinu, godinu i po dana dobili projekat obnove zaštićene kulturno-istorijske celine što će biti osnova za dalja, buduća ulaganja – kaže Igor Mirović. -  Reč je o ulaganjima koja će imati za cilj da na osnovu tog sveobuhvatnog projekta, potpuno jasno, predvidivo, precizno iz godine u godinu možemo Karlovce da dovedemo do stanja u kom je danas, recimo, Sentandreja. U interesu nam je da sve bude potpuno uređeno, infrastrukturno opremljeno, da najširi deo centra i kada je reč o privatnim kućama i kada je reč o najznačajnijim objektima našeg kulturnog nasleđa budu rekonstruisani i obnovljeni. Na sutrašnjoj sednici Skupštine AP Vojvodine rebalansom buyeta za ovu godinu ćemo obezbediti novac potreban za to. Reč je o cifri od 150 miliona dinara. Stavićemo ga na raspolaganje Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture koji će tokom leta pokrenuti proceduru za izbor projektanata, koji će od jeseni krenuti u posao. Sigurno će biti potrebno godinu dana, a možda i više da dođemo do svih neophodnih dozvola da bi onda taj posao - obnova Karlovaca trajala više godina, između pet i deset i da se sve dovede u stanje da možemo da kažemo: „Da, mi smo prva generacija koja je stvorila uslove da se želja svih Srba u Vojvodini i iz celog sveta, realizuje, a to je da jedno od naših najsnažnijih duhovnih centara dobije pažnju koja će omogućiti ne samo razvoj celokupnog mesta, već i razvoj lokalnog turizma, posebno verskog koji je sve značajniji“.


Rekonstrukcija državnog puta

Na sutrašnjoj sednici vojvođanskog parlamenta rebalansom buyeta biće obuhvaćeno još jedno značajno ulaganje koje će obradovati žitelje Sremskih Karlovaca. Reč je o rekonstrukciji državnog puta, koji prolazi kroz Karlovce, za šta će Pokrajinska vlada izdvojiti 307 miliona dinara.

- Ove godine ćemo započeti rekonstrukciju državnog puta u dužini od pet kilometara kroz Sremske Karlovce. Postoje realni uslovi da se početkom jula krene u proceduru, ako pokrajinski parlament sutra usvoji rebalans buyeta. Posao će biti poveren Javnom preduzeću „Putevi Srbije“, a sve to će, nadam se, obradovati Karlovčane – kaže Mirović.


- Jednostavno rečeno, moramo da uđemo u taj posao jer to može biti izuzetno važno za turizam i u Sremskim Karlovcima i u Novom Sadu. Sve je to povezano i zajednička razvojna matrica koju će ovaj projekat postići. Radimo po istom sistemu koji smo primenili kada je Almaški kraj u pitanju. Kroz sveobuhvatno sagledavanje stručnjaka svih struka koji će biti angažovani želimo da konačno dođemo do osnove za buduća ulaganja od više milijardi dinara svake godine. To je cilj i najvažnija vest za budućnost Karlovaca - napominje Mirović.

Pre nepunih mesec dana Pokrajinska vlada odobrila je 45,96 miliona dinara za rekonstrukciju pešačke staze do Brankovog groba na Stražilovu, čime će biti nastavljeno uređivanje Fruške gore i promocija njenih turističkih potencijala, ali to nije jedino ulaganje kada je u pitanju to popularno fruškogorsko izletište, koje se nalazi na teritoriji karlovačke opštine. Predsednik Pokrajinske vlade naglašava da je u planu i rekonstrukcija puta koji vodi od Sremskih Karlovaca do Stražilova.

- Izdvojili smo četiri miliona dinara za projektovanje tog puta- kaže Mirović.- Očekujemo da projekat rekonstrukicije, sanacije i proširenja tog puta završimo u naredna dva-tri meseca, a taj posao bismo realizovali dogodine. Osim saobraćajnice projektovaće se i izgradnja vodovodne mreže. Uređenje staze do Brankovog groba će biti gotovo, nadam se, do kraja ove godine. Dobro je da je Nacionalni park Fruška gora preuzeo upravljanje Stražilovom jer verujem u sadašnju upravu tog javnog preduzeća i da može biti aktivnija i učiniti mnogo više da to naše izletište i naše svetilište kada govorimo i o Branku Radičeviću i njegovom zaveštanju, bude uređenije u vremenu koje je pred nama. To su tri konkretna projekta na kojima intenzivno radimo svake nedelje i nadam se da ćemo uspeti da na taj način Stražilovo dovedemo do stanja kojim se možemo ponostiti kao izletištem sa prvoklasnim sadržajem.


Centri za promociju potencijala Fruške gore

Mirović ističe da je u toku priprema projektne dokumentacije za izgradnju centra na Iriškom vencu u okviru kojeg će NP Fruška gora moći da prezentuje sve potencijale te vojvođanske planine. Na tom projektu se radi u saradnji sa Ministrastvom turizma i omladine, koje je svoj deo novca - 50 odsto opredelilo, dok će Pokrajinska vlada to učiniti tokom jula, nakon rebalansa buyeta.

- Procena je da će vrednost radova biti 170 miliona dinara - kaže Mirović. - Posle duže vremena dobićemo objekat koji će puno značiti i za Nacionalni park i za turiste. To je nešto što na jednom mestu treba da predstavi sve potnecijale Fruške gore. Biće to polazna tačka turistima za boravak u prirodi, obilazak zaštićenih malih prirodnih celina, manastira... Istovremeno radimo na vizitorskom centru, i za to smo već opredelili 36 miliona dinara, u delu gde su bizoni koje smo međunarodnom razmenom dobili sa granice Poljske i Belorusije. Time želimo da dodamo još jedan sadržaj na Fruškoj gori.


Zahvaljujući Pokrajinskom fondu za obnovu i razvoj Sremskih Karlovaca, formiranom 2018. godine, u tom mestu teče rekonstrukcija graditeljskog nasleđa. Kako kaže Igor Mirović, Pokrajina je do sada uložila oko 600 miliona u obnovu Sremskih Karlovaca, ali nije u potpunosti zadovoljan čitavim poslom.

- Završavamo fasadu Patrijaršijskog dvora, obnovili smo fasadu Saborne crkve, Župnog ureda, Sabove kuće - kuće osnivača prve gimnazije u našem narodu, ulagali smo u uređenje dela unutrašnjeg prostora Karlovačke bogoslovije, sanaciju krova bogoslovskog internata i nastavićemo s ulaganjem u tu školu. Sada nas očekuje da zajedno obezbedimo savremeniji način grejanja za učenike bogoslovije. Uređujemo fasade i krovove više privatnih objekata na centralnom trgu. Završili smo rekonstrukciju Ulice braće Anđelić, koja je važna zbog drugačijeg uređenja saobraćaja u Karlovcima u budućnosti, kada se bude uredila pešačka zona u centru. Nisam u potpunosti zadovoljan obnovom, jer je nakon donošenja  Zakona o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanju razvoja Sremskih Karlovaca bilo potrebno da i Vlada Srbije ulaže novac u značajnijem iznosu. To se do sada nije desilo. Da li će i kada, to je pitanje za predsednicu Vlade i ministarku kulture. Mi smo učinili sve sa naše strane da taj zakon ugleda svetlost dana, borili smo se i izbrili za njega. On je jednoglasno donet što nije uobičajeno. Ne pamtim da je neki zakon usvojen jednoglasno u Narodnoj skupštini Republike Srbije, čime  su i poslanici pokazali visoku svest o tome. Nadamo se i očekujemo da će Vlada Srbije da izdvoji pare i baš zbog toga i investiramo u pripremu projekata da bismo mogli da konkurišemo – kategoričan je Mirović.

Govoreći o Fruškoj gori Mirović podseća da je više od 50 kilometara  saobraćajnica u preteklih nekoliko godina rekonstruisano. Dodaje da će biti instalirano pet malih stanica za punjenje električnih bicikala. Jedna je već postavljena  u saradnji sa hotelom Fruške terme,a četiri će biti do do kraja leta instalirane.

- U dogovoru sa Nacionalnim parkom postavićemo na četiri-pet ulaznih pravaca u Frušku goru kapije gde će zaposleni boraviti i naplaćivati takse za ulazak – kaže Mirović. - Svi nacionalni parkovi naplaćuju ulaz što je prihod iz kog se može održavati park. Naplata u NP Fruška gora je manje efikasna nego u drugim. Obezbeđeno je 250 kompleta klupa i one se sukcesivno u svim delovima Fruške gore gde ima izletnika postavljaju. Takođe je i 50 korpi za smeće planirano da se postavi. Osim toga promovišemo brojne turističke manifestacije u Fruškoj gori. Jedna od njih je Vinska šetnja koja će biti u septembru održana u Irigu. U Vrdniku u septembru će biti i drugi deo manifestacije Tour de Fruška uz poluprofesionalnu trku na 90 kilometara. Valja pomenuti i festival „Vrdnička vila“ - omaž Milici Stojadinović Srpkinji. Obnovili smo Mihizovu kuću i razmatramo šta možemo da oživimo od kultrnih potencijala u Vrdniku.

Mirović podseća i na ulaganje u obnovu manastira kao što je slučaj sa Malom Remetom i u uređenje puta do manastir Đipša. Nisu zabravljeni ni vinogradari, vinari i voćari.

- To je trajni zadatak kada je u pitanju Fruška gora. Želimo više reda, uređenije saobraćajnice i mesta za izletnike, i na kraju celog ovog procesa da kroz zajednička investiranja  ili privatna ulaganja imamo najmanje još dva-tri hotela u skladu sa urbanističkim i uslovima zaštite na Fruškoj gori. Onda možemo da kažemo da će ona 365 dana živi i da neće biti  mesto za dvčasovni izlet, nego mesto u kom ćemo razvijati turizam u najkvaltetnijem obliku – zaključuje Mirović.

Zorica Milosavljević

Autor:
Pošaljite komentar