Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(FOTO) VUČIĆ NA SAMITU EVROPSKE POLITIČKE ZAJEDNICE Dvostruki standardi i LICEMERJE po pitanju KIM, Srbija je PRIZNATA u UN

05.10.2023. 17:02 17:25
Piše:
Izvor: Tanjug/ Pool Peue

GRANADA: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Granadi, povodom najave predsednice tzv. Kosova Vljose Osmani da će se založiti na samitu da se našoj zemlji uvedu sankcije, da je reč o dvostrukim standardima i licemerju, jer se upravo razara teritorijalni integritet Srbije koja je priznata u UN.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara da prokomentariše izjavu Osmani, koja je po dolasku u Granadu Srbiju nazvala agresorom i da će se založiti da se našoj zemlji uvedu sankcijem, kao i da prokomentariše to što je nemački ambasador u Prištini rekao da je ono što se dogodilo 24. septembra napad na teritorijalni integritet tz. Kosova.

Ovo drugo mi je interesantnije, da su bilo šta drugo smislili... Ali, kada kažu napadate teritorijalni integritet nečiji ko nije deo UN, a razarate teritorijalni integritet zemlje koja je priznata Poveljom UN i sa i dalje važećom Rezolucijom 1244 - to je licemerno. Da je neko važan, rekao bih - još je licemernije da govorite o agresoru, koji u stvari ne uspeva čak ni da zaštiti svoju zemlju ni njene granice koje su proklamovane Poveljom i Rezolucijom UN, naglasio je Vučić.

Tako da to vam govori o dvostrukim standardima i dvostrukim aršinima koji se primenjuju prema Srbiji, ali na to smo već navikli, to nije od juče, istakao je predsednik Srbije.

Poručio je da je naše da razgoramo sa svima i da se trudimo da objasnimo poziciju naše zemlje, što ćemo i nastaviti da radimo.

Za razliku od njih mi se ne trudimo da li će nešto loše da se dogodi Prištini ili nekom drugom i nikada se nismo zalagali za sankcije, već da Srbi imaju normalan  život na KiM, kao i da imamo što više stranih investicija, istakao je Vučić.

Šta, imaću manje političkih susreta? To su priče za malu decu, očigledno da postoji neki veći problme ili da se to čini za nečije tuđe interese, dodao je Vučić.

Srbija opredeljena za mir, nema nameru bilo koga da napada

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija nikada nije imala nameru da napada bilo koga u regionu, da je opredeljena za mir i prosperitet na prostoru celog Zapadnog Balkana, a da je za Kosovo i Metohiju potrebno kompromisno rešenje zasnovano na realnosti.

Vučić je na pitanje stranih novinara da li je vojna pretnja Srbije Kosovu stvarna, rekao da pretnja ne postoji i da je pravo pitanje da li se poštuju Povelja UN i rezolucije UN.

Ako poštujemo Povelju kada je reč o Ukrajini, moje kontra pitanje vama je zašto ne podržavamo i kada pričamo o Srbiji. To je pitanje koje muči ceo srpski narod, rekao je Vučić.

Dodao je da je Srbija opredeljena da očuva mir i da je smanjila prisustvo vojnih snaga blizu administrativne linije sa 8.500 na 4.400 vojnika i da su danas naši predstavnici išli sa američkim i evropskim predstavnicima da se uvere u to.

Ono što nam treba su stvarna rešenja zasnovana na realnosti, pravi napredak u pregovaračkom procesu i kompromisna rešenja, a ne nešto o kome je neko sanjao, a da se drugoj strani ne da ništa, poručio je Vučić.

On je istakao da je poslednji put, kada je bila podignuta borbena gotovost srpske vojske, bilo 14.000 ljudi blizu administrativne linije i to je bilo pre godinu dana.

Sada, kada smo imali ovu krizu, bilo je 8.500 ljudi, što je značajno manje nego što je bilo. S tim brojem vojnika, čak i da smo želeli, a nismo,  ne bi mogli ništa da uradimo. To je jasno i vidljivo. Nismo zainteresovani za to. Zainteresovani smo da napredujemo na našem putu. Poslednje tri godine privukli smom 63 odsto svih stranih direknih investicija na Zapadnom Balkanu i za to smo zainteresovani, da nastavimo tako, istakao je predsednik Srbije.

Na pitanje da li je dao neke garancije evropskim partnerima, Vučić je odgovorio da ih niko nije ni tražio, ali da jeste, ne bi bilo problema da ih da.

Zato što verujemo u mir i prosperitet celog Zapadnog Balkana, poručio je Vučić.

Više zaključaka nakon sastanka sa Makronom, Boreljom, drugim liderima

Predsednik Srbije izjavio je da je sa svima u Granadi, gde prisustvuje samitu Evopske političke zajednice, razgovarao o svim temama, ali da će više zaključaka imati nakon sastanka sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i brojnim evropskim zvaničnicima, uključujući šefa evropske diplomatije Đozepa Borelja.

Vučić je to rekao na pitanje novinara da li mu je tokom boravka u Španiji neko pominjao mere protiv Srbije i da li je na tu temu razgovarao sa nekim od brojnih zvaničnika sa kojim se sastao.

Razgovarao sam sa svima o svim temama, kao što znate nikada ništa nisam krio od našeg naroda, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je naglasio da je sutra važna sednica Evropskog saveta pa ćemo videti kako će biti.

Moći ću da vam dam više zaključaka večeras kada završim sastanak sa predsednikom Makronom i još nekim evropskim liderima, uklučujući i Borelja, rekao je Vučić.

 

Autor:
Pošaljite komentar
UOČI POČETKA SASTANKA U GRENADI  Vučić se sastao sa Zelenskim

UOČI POČETKA SASTANKA U GRENADI  Vučić se sastao sa Zelenskim

05.10.2023. 14:05 14:18