Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(FOTO) U planu uređenje kompletne fasade manastira VUČEVIĆ: ŽIČA JEDAN OD STUBOVA DRŽAVNOSTI Bez istorije i duhovnosti, nema ni modernizacije

27.07.2024. 15:13 15:22
Piše:
Izvor: Printscreen/Instagram (milosvucevic)

KRALJEVO: Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je manastir Žiča jedan od stubova državnosti nacije i da zbog toga u njega treba da se što više ulaže, a da je u planu uređenje kompletne fasade manastira.

Sama činjenica da je ovaj manastir mesto krunisanja sedmorice srpskih kraljeva, manastir iz 13. veka, koji je jedan od subova naše državotvornosti ili državnosti, ne samo crkve nego cele nacije, jeste poziv i priziv svima nama da budemo posvećeni i da još više ulažemo, rekao je Vučević novinarima, nakon posete manastiru Žiča.

Razgovarao je sa sestrinstvom u manastiru i, kako je naveo, sagledao je šta je do sada urađeno i šta treba uraditi u narednom periodu.

Rekao bih da je danas manastir u moralnom sjaju kakav zaslužuje, čeka nas uređenje kompletne fasade, rekao je premijer i dodao je se radi i na uređenju prostora oko manastira.

Prema njegovim rečima, ne može da bude moderizacije bez istorije i duhovnosti, niti može dovoljno da se ulaže u zaštitu, očuvanje i uređenje kulture bez jače ekonomije i privrede.

Vučević je dodao da predstoji mnogo radova u Raškom okrugu i samom gradu Kraljevu.

Kako je najavio, delegacija vlade će nastaviti sa praksom da obilazi sve upravne okruge i različite delove Srbije.

Vučević je prethodno obišao manastir Žiča kod Kraljeva, u okviru kojeg je u junu ove godine završen projekat rehabilitacije pristupnih saobraćajnica i platoa.

Dočekale su ga igumanija mati Jelena i sestra Nektarija koje su ga upoznale sa istorijom manastira.

Kako je ranije saopšteno, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastukture je izdvojilo 91 milion dinara za uređenje pristupnih saobraćajnica i platoa na ulazu u manastir.

Radovi su ispred i u blizini manastira počeli u septembru prošle godine. Planirano je bilo da se završe do avgusta ove godine, ali su okončani u junu.

Pored Vučevića, u delegaciji su i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, a dočekali su ih ministar kulture Nikola Selaković i gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić.

 

Neće biti nikakvih neplanskih otvaranja rudnika u Srbiji

Predsednik Vlade izjavio je nakon obilaska manastira Žiča da neće biti nikakvih neplanskih otvaranja rudnika u Srbiji i objasnio je da to što neka kompanija dobije istraživačko pravo je godinama udaljeno od eksploatacije i eventualnog otvaranja rudnika.

Neće biti nikakvog neplanskog otvaranja rudnika, niti će iko dozvoliti da se ugrožava zdravlje građana, niti će se dozvoliti ugrožavanje životne sredine. O tome će voditi računa državni organi, država, a javnost će pratiti, rekao je Vučević odgovarajući na pitanje novinara kakve rudarske istražne radnje su planirane u okolini Kraljeva i da li će i tu biti otvoren rudnik.

Dodao je da je od 2003. do danas izdato više desetina rešenja o istraživanju ruda u različitim delovima Srbije, a da je u istom periodu otvoren samo jedan rudnik u Srbiji, Čukaru Peki u Boru.

Neću da budem deo ambijenta koji predstavlja rudarstvo kao neko kopanje i uništavanje države, ja mislim da je rudarstvo snažan deo ekonomije Srbije, rekao je premijer i podsetio da je još u srednjovekovnoj Srbiji rudarstvo bilo važna privredna grana.

Ponovio je da za ovakva najosetljivija pitanja država želi da omogući raspravu kroz skupštinska tela, a ne isključuje ni referendum.

 

Niko ne donosi odluku sam za sebe i niko ne radi protiv svoje države. Ne znam koliko puta da ponovim, isti vazduh dišem kao i svi ostali građani, svi dišemo, istu vodu pijemo. Majka i deca mi žive u ovoj državi... A ko je lud da uništava sopstvenu državu?, upitao je premijer.

Obilazak Kraljevačkog pozorišta

Vučević će danas obići i Kraljevačko pozorište, gde će ga, zajedno sa delegacijom, dočekao direktor Miodrag Dinulović.

Vučević će obići hol, foaje, dvoranu, scenu, garderobu, poslovni prostor i probne sale pozorišta.

Javna ustanova Kraljevačko pozorište osnovana je juna 2001. godine odlukom Skupštine Opštine Kraljevo, kao nastavljač bogate pozorišne tradicije koja započinje davne 1949. godine osnivanjem prvog profesionalnog pozorišta u tadašnjem Rankovićevu, kasnije Kraljevu.

Pozorišni život se nakon ukidanja Narodnog pozorišta 1956. godine nastavlja uspesima dramskih amatera koji stvaraju u Kraljevu gotovo pola veka, sve do 1993. godine kada Kraljevačko pozorište prerasta u poluprofesionalni tetatar, da bi šest godina kasnije steklo svoj puni profesionalni status, navodi se na sajtu ove kulturne ustanove.

Kraljevačko pozorište danas razvija i neguje raznovrstan repertoar, od klasike do moderne, trudeći se da zadovolji umetnički ukus i kulturne potrebe najšire gledalačke publike, ali i stručne javnosti.

Najveće uspehe, pozorište u poslednjoj deceniji postiže predstavama za decu i mlade (Čarobnjak iz Oza, Meca i deca, Ivica i Marica, Ružno pače, Ljubičasta bajka), koje su laureati najprestižnijih priznanja na festivalima profesionalnih predstava za najmlađe.

Dve nagrade za najbolju predstavu festivala "Mali Joakim", prva nagrada žirija malih eksperata regionalnog festivala Pozorište Zvezdarište, nagrade Mali Joakim za najbolje glumačko, ostvarenje, dramski tekst, kolektivnu igru ansambla.

 

Autor:
Pošaljite komentar
Vučević u manastiru Žiča obilazi projekat rehabilitacije saobraćajnica: Ponosan sam na sve lepote Srbije, a ovaj manastir je samo jedna od mnogih - prioritet nam je očuvanje kulturnog nasleđa naše države!

Vučević u manastiru Žiča obilazi projekat rehabilitacije saobraćajnica: Ponosan sam na sve lepote Srbije, a ovaj manastir je samo jedna od mnogih - prioritet nam je očuvanje kulturnog nasleđa naše države!

27.07.2024. 11:20 11:36